”Pitää ruveta selviytymään” – työttömyys voi avata uusia ovia
Mainos: Suomi.fi – Väestörekisterikeskus
”Pitää ruveta selviytymään” – työttömyys voi avata uusia ovia
Työttömyys voi osua kenen tahansa kohdalle. Potkujen saaminen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa maailmanloppua, vaan se voi olla myös uusi alku. Helsinkiläinen nainen muutti irtisanomisen jälkeen uransa suunnan.

Jos työpaikalla on käyty yt-neuvotteluita toistuvasti ja työtekijä on monesti saanut pelätä lopputulosta, irtisanominen saattaa olla jopa helpotus.

Sopeutumista helpottaa, kun ymmärtää, miksi jotakin tapahtuu. Kun lakkautetaan kokonainen tehdas tai osasto, sopeutuminen alkaa nopeammin ja siihen saa helposti tukea toisilta irtisanotuilta. Joskus on kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi juuri minä joudun lähtemään.

Työttömyyden uhatessa

Jos tiedät joutuvasi työttömäksi, ilmoittaudu TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, kun tiedät työttömyyden alkamispäivän. Lue aiheesta lisää Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-palvelusta >>

Työttömyys on lähes aina yllätys

Työttömäksi jääneen tunneskaalaan vaikuttaa, tehdäänkö irtisanominen kunnioittavasti ja empatiaa osoittaen vai kuin liukuhihnalta.

– Minut irtisanottiin taloudellis-tuotannollisista syistä työpaikasta, jossa olin ollut melkein 10 vuotta. Meitä sanottiin irti yli 60, kertoo 51-vuotias nainen Helsingistä.

Vaikka yt:t kestivät kuusi viikkoa, itse irtisanomispäätös tuli puun takaa. Työporukan kesken oli laskettu kuviot toisin, eikä omaan yksikköön odotettu irtisanomisia.

Kaksi päivää neuvottelujen piirissä olleet pelkäsivät jokaista puhelinsoittoa.

– Olin hakemassa jotain aulasta, kun esimies soitti ´Moi täällä on Leena´. Vastasin ´Voi v...´.

Irtisanomiskeskustelun aikana työnantajan empatiayritys ei osunut otolliseen maaperään.

– Esimies kysyi, että onhan sulla joku siellä kotona, jonka kanssa voi jutella. Olin eronnut miehestäni kaksi kuukautta aikaisemmin.

– Irtisanojat olisivat halunneet lopuksi halatakin, mutta minä vain kättelin ja sanoin terppa.

Työttömyysetuuden saaminen

Jos haluat saada työttömyysetuutta, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Lue aiheesta lisää Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-palvelusta >>

Tunteilla on omat aikataulunsa

Irtisanotun tunteisiin vaikuttaa se, mikä merkitys työllä on ollut tekijälleen. Uran alkuvaiheessa ei ole kovin sitoutunut työpaikkaan, samoin eläkeiän lähestyessä tunneside löystyy.

Heti irtisanomisen jälkeen ei välttämättä tunnu miltään. Hankalassa tilanteessa viive suojaa mieltä, ennen kuin tunteet jysähtävät päälle. Se voi kestää tunnin, päivän tai muutamankin päivän.

– Työkaverit olivat huolissaan ja sanoivat, että oot varmaan shokissa, kun et itke. Itse ajattelin vain, että otan vastaan, mitä tulee, pitää ruveta selviytymään.

Ensivaiheen ohje irtisanotulle on simppeli: Pidä huolta itsestäsi.

Kun shokki on päällä ja tunteet alkavat velloa, on tärkeää muistaa nukkua, syödä ja ulkoilla riittävästi. Antaa itselleen luvan hengähtää. Seuraavaksi päiväksi ei tarvitse saada hiottua cv:tä TE-toimistoon.

Ja kun tunteet tulevat, muista, että kiukku ja suru eivät riko ihmistä. Kun tuntuu pahalta, totea itsellesi, että nyt tuntuu tältä ja todennäköisesti kohta helpottaa. Älä torju tunteita alkoholilla, sillä se heikentää unta ja ruokkii kielteisiä ajatuksia.

Terveys ja hyvinvointi

Työttömänä olet oikeutettu kuntasi tarjoamiin terveyspalveluihin ja työttömän terveystarkastukseen. Jos koet, että tarvitset mielenterveyden hoitoon lääkärin apua, varaa aika terveyskeskuksesta. Lue aiheesta lisää Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-palvelusta >>

Suunnittele tulevaisuus itse

Ensimmäisten viikkojen aikana kannattaa miettiä, oliko tehty työ sitä, jota todella haluat tehdä vai haluaisitko nyt toisen ammatin. Tunnekuohussa ei kuitenkaan kannata tehdä isoja ratkaisuja, vaan odottaa sen tasoittumista.

Tee konkreettinen suunnitelma, jotta pääset eteenpäin. Mitä töitä hakisit ja mistä? Voisitko lähteä töiden perässä toiselle paikkakunnalle? Vai pitäisikö osaamista päivittää, mitä koulutusmahdollisuuksia voisi olla?

Haastateltavamme työvelvollisuus loppui heti, mutta palkanmaksu jatkui ja nainen ehti miettiä, mitä halusi tehdä. Hän aloitti freelancer-työt aiemmasta ammatistaan, mutta vakituisten keikkojen saaminen osoittautui vaikeaksi.

– Olin juuri ajatellut, ettei tästä tuu enää mitään, kun näin ilmoituksen F.E.C.-koulutuksesta.

Työllistymisen tukeminen

Saat apua työnhakuun, ammatinvalintaan ja uranvaihdon pohtimiseen esimerkiksi TE-palveluista. Lue aiheesta lisää Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-palvelusta >>

Ankkuroi itsesi hyviin juttuihin

Further Education with Companies -koulutuksessa TE-palveluiden asiantuntija tai työtön itse hankkii harjoittelupaikan, jonka aikana hän käy ammattiin liittyvillä kursseilla.

– Kouluttauduin siis uudelleen, sain jalan oven väliin työpaikkaan haluamalleni alalle todella kilpailtuun pestiin ja sain käännettyä uran siihen suuntaan kuin halusin!

Irtisanottuna on tärkeää ankkuroida itsensä hyvinä pysyviin asioihin. Miettiä, mitkä asiat elämässä säilyvät ja ovat hyvin, vaikka työpaikka meni.

Kaikkiin elämän mahdollisuuksiin ei tule tartuttua. Nyt muuhun ei ollut varaa.

– Kun mulla on lapsia, ei ollut muuta mahdollisuutta. Olin juuri eronnut, ja tuli sitten isot elämänmuutokset yhdellä kertaa. Vuoden aikana sain isoimmat stressipisteet ikinä: ero, potkut, talon myyminen, uuden asunnon osto, uuden uran luominen.

Kokemuksesta on nyt monta vuotta. Työttömyydestä selviämiseen vinkki löytyy miettimättä.

– Ole aktiivinen! Pitää itse olla aktiivinen, kukaan ei välttämättä ole sinuun yhteydessä.

Töiden etsiminen

Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto

Joskus irtisanomisen jälkeen ymmärtääkin, ettei toinen työpaikka tai kouluttautuminen olisikaan itselle paras ratkaisu. Jos olet aiemmin arastellut perustaa oman firman tai myydä asiantuntijuuttasi toisille yrityksille, työttömyysaika saattaa antaa lopullisen sysäyksen yrittäjäksi. Yrittäjyyttä voi kokeilla myös sivutoimisesti tai kevytyrittäjänä.

Viime vuonna Suomessa perustettiin 35 183 yritystä.

Yrittäjyys on iso elämänmuutos ja vaatii paljon taustatietoa. Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-verkkopalvelusta löydät neuvoja yrityksen elinkaaren kaikkiin vaiheisiin yritysidean pohtimisesta ja perustajapolusta alkaen. Palvelussa on muun muassa aloittelevan yrittäjän muistilista, linkit ilmoitusten tekemiseen ja lupien ja rahoituksen hakemiseen.

Käytössäsi ovat myös Yritys-Suomi -puhelinpalvelu ja -chat.

Yrityksen perustaminen

Katso Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-palvelusta, miten perustat yrityksen ja miten viranomaispalvelut auttavat sinua yrityksen arjessa.

Kun yrityksen toiminta lähtee käyntiin, Suomi.fin Viestit-palvelu on kätevä tapa saada paperittomasti viestit viranomaisilta. Nopea ja tietoturvallinen Viestit-palvelu kerää julkisen hallinnon ilmoitukset sähköisesti yhteen paikkaan. Katso tästä video, kuinka otat yrityksen viestit käyttöön.

Tee näin, jos joudut työttömäksi

TOIMI HETI Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon.

TULOT Tee itsellesi heti realistinen budjetti ja ala elää uuden rahatilanteesi mukaan. Vaikuttaako muuttunut taloudellinen tilanteesi saamiisi etuuksiin? Saatat olla oikeutettu esimerkiksi elatustuen maksuvapautukseen tai joidenkin tukiesi määrä voi kasvaa. Lopeta digipalvelut, joita ilman voit elää ja karsi heti muut kuin välttämättömät kuluerät.

KOTI Laske budjettisi ja ota yhteys pankkiin asuntolainan erien uudelleenjärjestelemiseksi. Neuvottele faktojen perusteella, älä mielikuviesi tai toiveidesi perusteella.

TERVEYS Huolehdi itsestäsi – muista liikkua joka päivä! Jos olet ollut työnantajan tarjoaman työterveyshuollon parissa, tutustu kuntasi palveluihin.

SUHTEET Parisuhde, perhe ja ystävät ovat tärkeä voimavara. Hyvä kaveriverkosto voi auttaa myös uuden työpaikan löytämisessä.

AIKA Pitkiltä tuntuvat päivät voi kääntää voimavaraksi. Suunnitelmallisuus auttaa ja kuljettaa eteenpäin. Etsi ja hae mahdollisuuksia, ole aktiivinen!

Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi neuvoo sinut askel askeleelta eteenpäin jo siitä alkaen, kun vasta epäilet olevasi työttömyysuhan alla. Palvelun artikkelit ja ohjepankit sisältävät luotettavat, viimeisimmät ja ajantasaiset ohjeet viranomaisilta eri elämäntilanteisiin.

Asiantuntijana artikkelissa toimi työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitokselta. Lähteet Suomi.fi ja Tilastokeskus.fi. Kuvien henkilöt eivät liity haastatteluihin.

Kommentoi »