Turku nyt! Tästä hyvät ravintolat, hotellit ja trendit
Matkailu
Turku nyt! Tästä hyvät ravintolat, hotellit ja trendit
Turkuun avautuu tuon tuosta houkuttelevia uusia ravintoloita. Etsimme kaupungin kiinnostavimmat ruokapaikat, mukana tietysti myös vegeherkut. Toiveuusinta.
23.11.2020
 |
Mondo

Turku ja tuoreet, hauskat hotellit

Turussa avattiin vuonna 2019 kaksi uutta S-ryhmän paikkaa, mutta tylsiksi ketju­hotelleiksi niitä ei voi kutsua.

Remontoitu Turun Seurahuone (Humalistonkatu 2) on Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen suunnittelema. Alun perin vuonna 1928 valmistunut klassikko­hotelli on sisustettu ripauksella 1920-luvun henkeä: tummia puu­­kalusteita, kiiltävää marmoria, tyylikästä kalanruotoparkettia ja art deco -julisteita.

Aamupalalla on panostettu valikoituihin laatutuotteisiin, ja hotellin ravintola Gunnar satsaa lähialueen tuottajien raaka-aineisiin. Seurahuone on mainio valinta esimerkiksi pariskuntien hemmotteluviikonlopulle (2 hh alkaen 180 euroa).

Seurahuoneen huoneessa on 20-luvun tunnelmaa.

Hotelli Wiklundin (Eerikinkatu 11) huoneet on sisustettu hillityn vaaleilla värisävyillä (2 hh alkaen 150 euroa). Turkulaisuus näkyy sarjakuvataiteilija Mika Lietzénin piirtämissä julisteissa, joihin on ikuistettu Turun kaupungin­osia.

Palvelut ovat todella lähellä, sillä hotelli toimii samassa rakennuksessa kuin tavaratalo Wiklund, ja vastaanotto sijaitsee Coffee House -kahvilan yhteydessä. Hissillä pääsee suoraan ravintolamaailmaan. Hotellin ylimmästä kerroksesta löytyy vielä Walo Rooftop Bar, josta avautuvat hienot näkymät Turun ylle.

Koe ja maista Kakolanmäki

Nouse funikulaarilla eli rinne­hissillä Kakolanmäelle! Retki kannattaa ajoittaa viikonlopulle, sillä silloin on auki pienpanimo Kakola Brewing Companyn kauppa ja "minibaari"(Graniittilinnankatu 1). Alueelta kannattaa löytyy myös leipomo Bageri Å juuri avattu Hotel Kakola. Lue alta myös ravintola Kakolanruusun arvio.

Panimomestari Peter Torniainen Kakola Brewing Companysta.

Turun innostavat kasvisravintolat

Vähätorin laidalla sijaitsee kasvisravintola Hügge (Linnankatu 3). Vaikka nimi viittaa skandinaaviseen kodikkuuteen, korituolit, ruokoseinät ja valtavat viherkasvit tuovat tyylikkääseen sisustukseen trooppisen vivahteen.

Ruokalistalla seikkaillaan maan­osasta toiseen, ja tarjolla on kaikkea tomaatti-tartarista ramen-nuudeleihin. Etenkin alkuruuat olivat testivierailulla kymmenen pisteen suoritus.

Tyylikäs ja maukas Hügge.

Kembuz Cafén nimi saattaa kuulostaa turkkilaiselta ravintolalta, mutta se on johdettu paikan perustajien suku­nimistä. Annokset ovat kauniisti aseteltuja ja tarjolla on gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja.

Turun Kembuz Cafessa kasvisruuan annokset ovat sekä maukkaita että kauniita.

Toinen uusi kasviskeidas löytyy aivan Kembuz Cafén vierestä. Kuori on Kauppahallissa usean vuoden ajan Roots Kitcheniä pyörittäneiden Marjaana Pohjolan ja Katariina Vesterisen kunnianhimoinen vegepaikka.

Lounasaikaan tarjolla on rento falafel­buffet, mutta illalla pöytiin asetellaan kynttilät ja tilata voi á la carte -annoksia tai usean ruokalajin maistelumenyyn viineineen.

Annosten tyyli on fine diningin ja katuruuan välimaastosta, ja monet ruuista on tarkoitettu jaettavaksi pöytäseurueen kesken.

Listalla näkyvät etenkin aasialaisen keittiön vaikutteet. On esimerkiksi höyrytettyjä bao-sämpylöitä.

Marjaana Pohjola on toinen Kuori-ravintolan pitäjistä Turussa.

Hyvä vegevinkki Turussa on paikallisilmiöksi noussut pieni VG Wok -ketju, joka keskittyy aasialaiseen kasvis- ja vegaaniruokaan.

Se aloitti pienestä grillikioskista ja on kasvanut usealla toimipisteellä. Hinnat eivät päätä huimaa: vatsansa saa täyteen vähän yli kahdeksalla eurolla.

Turkulainen gastropubi Aune tarjoaa hyviä tapaksia ja rentoa tunnelmaa.

Turun parhaat baaripurtavat

Aune noussut kaupunkilaisten kestosuosikiksi. 50 asiakaspaikan gastropubissa on kodikas olohuonefiilis. Tila on sisustettu kierrätystavaralla: sohvapöydät on tehty vanhoista kaapelikeloista ja jakkarat metallitynnyreistä.

Paikan hittejä ovat simppelit tapakset, kuten juustot ja leikkeleet. Myös hampurilaisia ja muuta tuhdimpaa sapuskaa saa. Etenkin mustaleimalla, cheddarilla ja Castello-juustolla höystetty kolmen juuston burgeri sekä punajuuriburger grillatulla halloumi­juustolla ovat löytäneet ystävänsä.

Jaakko Heinonen ja Kimmo Linnavuori pyörittävät Turussa tasokkaita ravintoloita. Blanko ja Tintå ovat jo paikallisia pikkuklassikkoja, Nerå maukas tulokas.

Rennon baariaterioinnin edelläkävijöitä Turussa ovat jokirannan ravintolat Blanko ja Tintå. Samojen omistajien paikka on myös Nerå. Se sijaitsee vanhan tiilitalon alakerrassa, ja tunnelma on kuin kööpenhaminalaisbistrossa. Tyyliltään Nerå on ravintolan, baarin ja kahvilan hybridi.

Myyntitiskin vitriinistä löytyy oman leipurin tekemiä leivonnaisia, ja ruokalista ulottuu salaateista pitsoihin.

Ravintoloitsija Suvi Nurmi valmistaa Kakolanruusussa alkumaljaa, peltimukiin tehtävää "Kakolan klassikkoa".

Turun mainiot illallispaikat rantapaviljongista vanhaan vankilaan

Fine dining -sarjassa Turun ehdoton ykkönen on Kaskis. Se on Suomen ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva ravintola, joka on noteerattu Michelin-oppaassa. Pöytä­varauksen saaminen Kaskikseen suosituimmille päiville ja kellon­ajoille onkin lähes mahdotonta.

Ei hätää, paikan omistajilla on kaupungissa toinenkin ravintola, Kakolanruusu. Se toimii Kakolanmäellä, vanhan vankilan tiloissa.

Täällä voi tilata joko yksittäisiä annoksia á la cartelta tai ”Kakolan pidot”, joka sisältää useita seurueen kesken jaettavia ruokia. Tyyli on Kaskista ronskimpi, mutta yhteistä on samojen tuottajien ja lähiraaka-aineiden käyttäminen.

Kakolanruusun valtti on sijainti hiljaisella mäellä, etäällä keskustan hälystä. Eristäytyneisyys tekee illallishetkestä erityisen.

Toisenlainen tunnelma löytyy mäen juurelta, jokirannasta. Siellä toimii keväällä 2017 avattu Nooa.

Lasiseinäinen tyylikäs paviljonki on vierasvenesataman yhteydessä, ja kesällä ravintolan katolla on satapaikkainen terassi. Sisätilassa on design­kalusteet ja iso avokeittiö.

Nooan ruoka on tyyliltään modernia pohjoismaista. Annokset ovat hiottuja ja kauniita. Jos haluaa yhdistää jokinäkymät, hyvän ruuan ja tyylikkään tunnelman, Nooalle ei löydy Turusta helpolla haastajaa.

Ravintola Rosterin seinillä on teoksia naapurissa sijaitsevasta taidegalleriasta.

Turun tuomiokirkon takaa löytyy ravintola Roster. Täällä tuntuu kuin taidegalleriassa söisi. Alakerran seinillä roikkuu maalauksia, jotka ovat lainassa vieressä toimivasta Makasiini Contemporary -galleriasta. Seinien värisävytkin ovat kuin maalarin paletista. On syvää tummansinistä ja siellä täällä vivahde kultaa.

Rosterin menyy vaihtuu neljä kertaa vuodessa ja jaettavien annosten Roster Share -lista joka toinen viikko. Ruokiin on napattu vaikutteita niin Aasiasta kuin Lähi-Idästä.

Rosterissa on myös cocktailbaari, jonne voi mennä pelkille juomille.

Baari, museokahvila ja designpaikka

Portsa eli Port Arthur on Turun kaupunginosista tunnelmallisimpia. Se koostuu pääosin vanhoista puutaloista, jotka säästyivät 1970-luvun purkuvimmalta. Alueella kannattaa piipahtaa kortteli­ravintola Arvoon (Puutarhakatu 34). Vaikka se toimii puutalojen keskelle myöhemmin rakennetussa elementtitalossa, sisällä on lämminhenkisen korttelikapakan tunnelmaa. Ruokaa ei saa, mutta juomalistalla on kiinnostavia cocktaileja.

Kahvittelija suuntaa Turun taidemuseon kahvilaan, Café Victoriin (Aurakatu 26). Leivonnaiset tehdään itse ja kahvi tulee paikallisilta pien­paahtimoilta. Museon korkea aulatila antaa tunnelmalliset puitteet kahvittelun lisäksi akustisille keikoille ja viikonloppu­aamiaisille.

Yksilöllisten designtuotteiden ystävän kannattaa pyörähtää Echo Dek -kaupassa (Yliopistonkatu 10), jota pyörittää Lontoosta Turkuun muuttanut Mark Bromley.

Myynnissä on muun muassa t-paitoja, muistikirjoja, astioita sekä sisustusesineitä. Erityistä on, että kaikki tuotteet ovat lontoolaisten suunnittelijoiden käsialaa. Bromley myy käsityönä valmistettuja tuotteita, joita on tehty pieniä eriä. Monet suunnittelijoista ovat hänen vanhoja tuttujaan Lontoosta.

Päivitetty 23.11.2020 – Ilmestynyt 23.9.2019

2 kommenttia