Selkäkipu voi olla SI-nivelen toimintahäiriö – Näin sitä hoidetaan
Terveys ja hyvinvointi
Selkäkipu voi olla SI-nivelen toimintahäiriö – Näin sitä hoidetaan
Kärsitkö selittämättömistä selkäkivuista? Syynä saattaa olla SI-nivelen toimintahäiriö, jonka vain harvat lääkärit tunnistavat.

SI-nivelellä tarkoitetaan risti-suoliluuniveltä, joka muodostuu lantioon suoliluun ja ristiluun välille. SI-nivelen tehtävänä on lieventää lantioon kohdistuvaa rasitusta ja jakaa kuormitusta alaselän ja jalkojen välillä. Kirjainyhdiste SI tulee englanninkielisestä sanasta sacroiliac.

– SI-nivel on C-kaaren muotoinen, ja sen pinta on epätasainen. On mahdollista, että juuri tämä altistaa sen jumituksille. Vaivaan liittyy todennäköisesti myös lihaskalvojärjestelmän toimintahäiriö, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Tero Lagerstedt. Hän pitää vastaanottoa Aavassa ja Terveystalossa sekä pyörittää Kinesiostudio Boule -erikoislääkäri- ja fysioterapiastudiota Helsingin keskustassa.

SI-nivel on liikkumaton, ympärillä vahvat nivelsiteet

SI-nivel on verrattain liikkumaton, koska sitä ympäröivät ja tukevat vahvat nivelsiteet. Ongelmia voi kuitenkin ilmaantua, jos nivelen normaali liikkuvuus muuttuu eli nivelen liike häiriintyy tai siitä tulee yliliikkuva. Tällaiset toimintahäiriöt voivat rasittaa selkää, ja seurauksena voi olla hyvin erilaisia oireita. 

Alaselkä saattaa esimerkiksi kipeytyä jo lyhyehkön istumisen aikana. Kipu voi säteillä pakaraan ja takareisi tuntua kireältä. Hartiat saattavat olla jatkuvasti jumissa, ja olkapäätä voi vihloa, kun nostaa kättä. Lisäksi voi olla kylkioireita ja puutumista tai lapojen välissä jumituksen tunnetta.

– Synnytyksen jälkeiset selittämättömät lantiokivut voivat viitata SI-nivelen toimintahäiriöön. Tällöin ongelmat johtuvat siitä, että SI-nivel löystyy raskauden ja synnytyksen yhteydessä. 

Reuma voi tuhota SI-nivelen

Myös esimerkiksi reuma voi tuhota SI-nivelen, koska silloin SI-nivelessä on tulehdustila. Onnettomuudet ja vammat, etenkin moottoripyörällä törmääminen, voivat saada nivelen repeytymään. 

Useimmiten ongelmat johtuvat kuitenkin SI-nivelen lukkiutumisesta. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi väärä nostotekniikka, kaatuminen tai liukastuminen. Kipu johtunee lihaskalvojärjestelmään kehittyvästä toimintahäiriöstä, ei yleensä itse nivelestä.

– Valitettavasti vaiva tunnistetaan huonosti. Usein potilas juoksee tutkimuksesta toiseen, mutta oireille ei löydy mitään selitystä. Joskus potilaat kärsivät selittämättömistä oireista jopa 10–15 vuotta.

SI-nivelen mobilisaatio yksinkertaista

Tämä on erityisen valitettavaa siksikin, että vaivan hoito eli SI-nivelen mobilisaatio on varsin yksinkertaista. Mobilisaatiossa nivel pakotetaan liikkeeseen käyttäen tasaista voimaa. Useimmilla oireet häviävät hoidon ansiosta parin päivän kuluessa, joillakin jopa heti käsittelyn jälkeen. Toimenpide kestää vain hetken. 

Joskus lisäksi saatetaan tarvita faskia- eli lihaskalvokäsittely. Joillakin vaiva uusii muutaman viikon kuluttua, jolloin tehdään uusi mobilisaatio. Samalla mietitään, olisiko oireiden taustalla muutakin ongelmaa.

– Ihan kaikki eivät hoidosta hyödy. Itse vedän rajan kolmeen hoitokertaan. Jos niistä ei ole apua, on turha jatkaa SI-nivelen käsittelyä.

Liikkuvuus ja voimantuotto paranevat usein heti, kun häiriö on korjattu. Hoidon jälkeen voi siis elää ihan tavalliseen tapaan ja liikkua normaalisti. 

Lagerstedt kehottaa suuntaamaan kuntosalille. Se on paras paikka harrastaa voima- ja vastusharjoittelua, joka on tärkeää koko selän terveyden takia. Monipuolisella liikunnalla ehkäistään erilaisia selkävaivoja tehokkaasti. 

Reilu kolmannes työikäisistä kärsii alaselän kivusta

Selkävaivat ovat erittäin yleisiä. Reilulla kolmanneksella työikäisistä suomalaisista on ollut viimeksi kuluneen kuukauden aikana alaselän kipua, ja joka kymmenes on ollut sen vuoksi lääkärin hoidossa vuoden sisällä. 

Tavallisin alaselän vaiva on äkillinen kipu, joka johtuu pääasiassa lihasten jännittymisestä, mutta siihen voivat myötävaikuttaa selän nikamien rappeumat ja pikkunivelten kulumat. Tällainen selkäkipu on yleensä lyhytaikaista, mutta se voi uusia. 

– Myös SI-nivelen toimintahäiriöstä johtuvat ongelmat ovat tavallisia, mutta niiden yleisyydestä ei ole mitään tilastoja. Itse tapaan työssäni SI-nivelen ongelmista kärsiviä jatkuvasti.

SI-nivelen häiriöitä voi yrittää ehkäistä esimerkiksi välttämällä yksipuolista asentokuormitusta töitä tehdessä. Tämä tarkoittaa, että istumatyöläisen pitäisi nousta ylös kerran tunnissa.

– Tärkeintä on, ettei kärsi selkäkivuista ja muista oireista yksikseen hammasta purren, vaan lähtee hakemaan niihin apua. Oireiluun on aina jokin syy, mutta joskus sen löytäminen ottaa aikansa. 

SI-nivelen vaivaan on vaikea saada apua, miksi?

Suurin ongelma on se, että Suomessa on vain kourallinen lääkäreitä, jotka osaavat korjata SI-nivelen toimintahäiriön tai ylipäänsä pitävät vaivaa todellisena.

– Koko ongelma kielletään, koska sitä ei tunneta. Kyseessä ei myöskään ole sairaus, joten vaivan hoito on enemmänkin fysioterapeuttien kuin lääkärien alaa. Silti fysioterapeuttikaan ei aina osaa mobilisoida SI-niveltä. Koulutuksen ja opastuksen jälkeen homman oppii vain tekemällä. Niin olen itsekin oppinut, fysiatri Tero Lagerstedt selittää.

Hän kehottaa kuitenkin hakemaan apua sitkeästi. Jos selkäkipu ei hellitä kipulääkkeillä, usein kannattaa kääntyä fysioterapeutin puoleen. Peräti 85 prosenttia selkävaivoista johtuu erilaisista toimintahäiriöistä, ei sairauksista. 

Jos fysioterapiasta ja omatoimisesta harjoittelusta ei ole hyötyä, fysioterapeutti osaa ohjata asiakkaansa tarvittaessa lääkärille jatkotutkimuksiin, esimerkiksi magneettikuvaukseen. Tutkimuksilla suljetaan pois vakavammat sairaudet.

– Jos mitään ei löydy, ongelma on toiminnallinen, ja tällöin kyseessä voi olla SI-nivel. Silloin ainut keino saada hyvää hoitoa on hakeutua asiaan perehtyneen lääkärin tai fysioterapeutin juttusille. Hoito voidaan tehdä heti diagnoosin yhteydessä. Usein enempää tapaamisia ei edes tarvita.

Päivitetty 13.7.2020 – Julkaistu 28.11.2017

10 kommenttia