New York pikkurahalla - näin se onnistuu!
Matkailu
New York pikkurahalla - näin se onnistuu!
Asiantuntijamme antaa parhaat vinkit, joiden avulla säästät New Yorkin majoituksessa, ravintoloissa ja nähtävyyksissä - tunnelmasta tinkimättä.
6.2.2018
 |
Mondo

Ilmaisia museoita ja nähtävyyksiä

Brooklyn Bridgen ylitys auringon laskiessa. Kiireetön istuskelu Washington Squarella. Kierros Harlemin legendaarisilla kaduilla ja kävely Times Squaren valomeressä – New ­Yorkin parhaat nähtävyydet syntyvät kaupungin erityisestä hengestä ja ikonisista maisemista, ja ne ovat ilmaisia.

Joitakin nähtävyyksiä voi ihastella maksutta myös sisäpuolelta. Niitä ovat esimerkiksi ­kuuluisa Grand Central Terminalin asema, kulttuurikeskus Lincoln Center sekä kaupungin­kirjasto Public Library. ”Silitysrautatalo” Flatiron Buildingiin ei pääse sisälle, mutta se onkin kauneimmillaan Madison Squarelta katsottuna.

Kaupungin puistot ovat nekin maailmanluokan nähtävyyksiä. Viehättävimpiin kuuluu tietysti Central Park, mutta hienoja ovat myös Brooklyn Bridge Park, josta aukeaa upea maisema Manhattanille, sekä vanhan junaradan raiteille rakennettu High Line Park. Bryant ­Parkissa voi keväästä alkaen lueskella ilmaiseksi ulkoilma­kirjastossa tai pelata petankkia keskellä Midtownin humua.

Upein maisema Manhattanin pilvenpiirtäjiin aukeaa Brooklyn Bridgen kainalosta.

Vapaudenpatsas näkyy hienosti Staten Islandin lautan (siferry.com) kannelta, eikä matka maksa mitään. Manhattanin, Brooklynin ja Queensin välillä liikennöivä NYC Ferry (ferry.nyc) on mainio tapa tehdä oma risteily nähtävyyksiä katsellen, ja se maksaa vain 2,30 euroa.

Lähes jokaisella New Yorkin taidemuseoista on kerran viikossa päivä, jolloin pääsy on ilmainen tai hinnan saa päättää itse. Museum of Modern Art (moma.org) on ilmainen perjantaisin kello 16–21. Amerikan alku­peräisasukkaiden historiaa esittelevä National Museum of the American Indian (nmai.si.edu) on aina ilmainen.

Jos haluat katsella näköaloja kuuluisista pilvenpiirtäjistä, valitse niistä yksi. Ne kaikki maksavat paljon: Empire State Buildingin, One World Trade Centerin ja Top of the Rockin hinnat vaihtelevat 30 euron molemmin puolin, eivätkä ­vuoden- tai kellonajat vaikuta summiin mainittavasti. World Trade Centerin alueelle ja September 11 Memorialille pääsee maksutta, samoin Rockefeller Centeriin.

Tarjolla on myös turistipasseja, kuten City Pass, Explorer Pass ja New York Pass. Jotta niistä olisi todella hyötyä, täytyy käydä hyvin monissa museoissa tai kalliissa perhekohteissa.

Mikä on halvin tapa liikkua?

Edullisin ja samalla elämyksellisin tapa tutustua New Yorkiin? Koe se jalkaisin! Joka ­kävelyllä kaupunki avautuu lisää, näet ­jotakin odottamatonta ja olet lähellä paikallisia.

Pidemmät siirtymät kannattaa toki tehdä metrolla. Sen kerta­liput maksavat 2,50 euroa, mutta kun ostaa MetroCard-matkakortin, saa kyydin hinnasta 20 senttiä alennusta, ja lisäksi viisi prosenttia bonusta jokaisesta 5 euroa ylittävästä arvolatauksesta. Kortti käy myös busseissa. Ahkera kulkija voi ostaa myös joko 7 tai 30 päivää voimassa olevan Unlimi­ted Ride MetroCardin (28 euroa), jolla voi ajella rajattomasti. Huomaa kuitenkin, että JFK:n lento­kentälle kulkevassa Air­trainissa ­Unlimited-kortti ei toimi.

New Yorkin keltaiset taksit ovat edullisempia kuin taksit Suomessa, ja ­useamman hengen ryhmälle taksimatka tulee helposti yhtä edulliseksi kuin metro. Esimerkiksi Midtownis­­ta Downtowniin suhauttaa ruuhkasta riippuen 10–15 eurolla. Taksin hinta on tapana pyöristää ylös niin, että kuski saa 15–20 prosenttia tippiä.

Vielä yellow cabia edullisempia ovat muut kyytipalvelut, kuten Uber, Lyft tai Juno, joita kaupunkilaiset käyttävät ahkerasti. Kutakin varten on tosin hankittava puhelimeen oma sovellus, joten vahdi roaming-laskuasi, jottei siitä tule kalliimpi kuin kyydistä. Tippikulttuuri ei ole näissä palveluissa vielä vakiintunut: jotkut antavat saman juoma­rahan kuin taksikuskille, toiset eivät mitään.

Kaupunkipyörät (citibikenyc.com) ovat nopea tapa liikkua, mutta mikään paras mahdollinen diili ne eivät ole. 10 euron päiväpassiin kuuluu rajaton määrä puolen tunnin pyörä­matkoja, mutta jokainen yli menevä vartti maksaa 3,40 euroa.

Missä kannattaa majoittua?

New Yorkin -matkalla majoitus vie budjetista leijonanosan, eikä korkeakaan hinta vielä takaa kovin ihmeellistä majapaikkaa. Onneksi kaupunki pursuaa pieniä itsenäisiä hotelleja sekä suuria, monipuolisia hotelliketjuja.

Keskeisin majoitusalue on Manhattan. Siellä siisti kahden hengen pikku­huone kerros­sängyllä ja jaetulla kylpyhuoneella maksaa halvimmillaan noin 100 euroa, parisängyllä ja omalla kylppärillä noin 130 euroa. Tähän hintaan yösija löytyy yleensä pienestä hotellista, joka ei huoneen lisäksi tarjoa muita palveluita. Hyviä esimerkkejä ovat Down­townin Sohotel ja Ridge Hotel.

Monilla amerikkalaisilla hotelliketjuilla on edullisempi budjettihotellibrändi, jossa majoittuu sopuhintaan. Kannattaa tutkia tarjouksia esimerkiksi sellaisista ketjuista kuin Four Points by Sheraton, Double Tree by Hilton ja Aloft-­hotellit. Perheille löytyy ketjuhotelleista yleensä kahden pari­sängyn perhehuoneita.

Hostelleista HI New York on kestosuosikki, jossa edullisin peti maksaa 42 euroa.

Manhattanilla kaupunginosa ei vaikuta ratkaisevasti ­huonehintaan, ja Brooklynkin on nykyään niin suosittu, että majoitus siellä on yhtä kallista. Yösijan hintaan voi kuitenkin vaikuttaa tuntuvasti ajankohdalla. Huippu­sesonki ajoittuu syyskuusta uuteen vuoteen, ja joulukuu on New Yorkin hotellien kallein kuukausi. Matkustamalla tammi–elokuussa saa huoneen jopa puolet halvemmalla kuin sesonkina. Alkuvuosi on edullisempi kuin kevät ja kesä.

Vertaile myös hintoja kuukauden eri viikkoina, koska amerikkalaiset juhlapyhät saattavat nostaa yksittäisen viikon huonehinnat kaksinkertaisiksi.

Airbnb on pidemmällä matkalla ja isommalla seurueella mahdollinen vaihtoehto, mutta New Yorkissa se ei ole aina hotelleja edullisempi diili. Asunnot ovat usein todella pieniä ja melko rupuisia, ja silti niistä pyydetään kovia hintoja.

Bagelin ja kahvin saa parilla eurolla.

Säästä herkuttelemalla katuruualla

Hyviä uutisia kaikille ruuan rakastajille! Monet New Yorkin hauskimmista elämyksistä liittyvät edulliseen ruokaan, ja niissä saa myös aidon paikallisen kokemuksen. Onhan jokaisen koettava esimerkiksi parin euron pizza slice, joka syödään pahvilautaselta ja kadunkulmassa seisten.

Huokeinta on aina ruoka, jonka ostaa katukeittiöstä, delistä tai kahvilasta – eli tiskiltä. Tällöin laskun päälle ei lisätä pöytiintarjoilusta tulevaa 18–20 prosentin tippiä. Todellisia budjettipaikkoja ovat Chinatownin pienet dumpling-kioskit ja ympäri kaupunkia sijaitsevat meksikolaiset taco- tai burrito­paikat. Näissä kaikissa syö muutamalla eurolla.

Pikaruokaketju Shake Shackin hampurilaiset maksavat viisi euroa ja maistuvat monin verroin paremmilta kuin muut ketjupurilaiset. Burgeri on hyvä valinta myös illallisella: se löytyy yleensä myös parempien ravintoloiden listalta puolet halvemmalla kuin muut annokset.

New Yorkin katuruuissa on tarjolla mitä vain salvadorilaisesta pupusasta periamerikkalaiseen donitsiin. Muutamia vuosia sitten huippuunsa kasvanut ruokarekkavillitys toi liikkuvat ravintolat joka puolelle kaupunkia.

Viime aikoina rekat on trendinä päihittänyt ruokatorien villitys. Ennen food hallit olivat lähinnä asemien ja kauppa­hallien ketjuravintolakeskittymiä, nyt niissä pitävät kioskia myös kaupungin parhaat ravintolat. Esimerkiksi Urban Space Vanderbilt (urbanspacenyc.com) on matkailijalle täydellinen paikka maistella sopuhintaan paikallisten suosikkiherkkuja, kuten Roberta’sin pitsaa ja Red Hook Lobster Poundin hummerileipää.

Newyorkilaiset rakastavat delejään, joka kadunkulmasta löytyviä lähikauppojaan. Omasta vakiodelistä haetaan aamulla parin euron bagel with cream cheese eli bagel tuore­juustolla, tai egg and cheese eli sämpylä muna- ja juustotäytteellä. Jos lisää täytteitä muutaman euron arvosta, bagelista tai sämpylästä tulee oiva lounasleipä.

Edullisin illanvietto alkaa happy hourista. Tyypillisesti baareista saa alkuillasta oluen, viinilasillisen tai tavallisen drinkin monta euroa alle listahinnan. Yleinen happy hour -tarjous on myös osteriannos: puoli tusinaa ostereita viidellä eurolla.

Yleispätevää vinkkiä hyvän ja edullisen illallisen löytämiseksi on vaikea antaa, sillä ravintoloiden hintahaarukka on eri ruokakulttuurien sisälläkin todella laaja. Erinomainen hinta–laatusuhde on ainakin perulaisessa Pio Piossa ja kiinalaisessa Café Chinassa, joiden suuret annokset sopivat hyvin jaettaviksi. Café Chinassa hinnat sisältävät palvelupalkkion, eli tippiä ei jätetä.

Parhaat edulliset kulttuurielämykset

Kaupunki pursuaa hienoja kulttuuritapahtumia, ja esimerkiksi iltaviihteessä sääntö on, että mitä pienempi klubi tai teatteri, sitä huokeammat liput.

Madison Square Gardenin konserttien sijaan voi suunnata rock-keikalle Bowery Ballroomiin (boweryballroom.com), jossa näkee viikoittain kiinnostavia esiintyjiä 15 eurolla. Samaan hintaan voi katsoa stand upia Comedy Cellarissa (comedycellar.com), ja mahtavan improvisaatio-show’n löytää Upright Citizens Brigade Theatresta (ucbtheatre.com) vain kympillä. Kieli on poskessa myös burleskiklubi Slipper Roomissa (slipperroom.com), jonka keskiyön show’t maksavat niin ikään kympin. Pääsymaksun lisäksi monilla klubeilla on 1–2 drinkin minimitilaussääntö.

Central Parkista löytää kulttuurielämyksiä etsimättäkin.

Klassista musiikkia ja oopperaa pääsee kuulemaan parilla kympillä piippuhyllypaikoilta Lincoln Centerissä (lincolncenter.org). Opiskelijakortilla saa moniin esityksiin saman illan student rush -lippuja.

Kaupungin halutuimpien Broadway-esitysten liput maksavat pitkälti yli sata euroa, mutta kun show on pyörinyt kauan, siihen voi usein saada Times Squaren TKTS-kioskista (tdf.org) lipun alle puolella hinnalla.

Kannattaa tutkia myös Off-Broadway-esitysten tarjonta. Niillä tarkoitetaan teattereita, joissa katsomot ovat pienemmät, näytelmät vähemmän spektaakkelimaisia ja liput huokeampia kuin suurimmissa saleissa.

Kesällä Central Park (centralparknyc.org) on täynnä ilmaista kulttuuria. Puistossa järjestetään Summer Stage -musiikkifestivaali, Metropolitan Operan Summer Recital Series -konsertteja sekä Public Theaterin Shakespeare in the Park -kesäteatteria.

Myös New York Classical Theatren (newyorkclassical.org) ilmaiset Shakespeare-esitykset ovat mainioita. Niissä näytelmät on joka kesä sijoitettu uuteen julkiseen paikkaan, ja yleisö liikkuu ulkona näyttelijöiden mukana.

Elokuvia näytetään ilmaiseksi puistoissa. HBO-yhtiöllä on oma esitysten sarja Bryant Parkissa (bryantpark.org) ja Rooftop Filmsillä (rooftopfilms.com) eri puolilla kaupunkia.

Osta urheiluliput ajoissa

Penkkiurheilijan paras neuvo on olla ajoissa liikkeellä. Kaikissa lajeissa koko kausi tulee kerralla myyntiin, ja edulliset liput saa helpoiten ostamalla ne netistä jo matkaa suunnitellessa.

Edullisimmin näkee baseballia, jota pelataan useasti viikossa. Yankeesien ja Metsien pelien yläkatsomoihin pääsee runkosarjan aikana halvimmillaan kymmenellä eurolla.

Lippu Knicksien koripallomatsiin maksaa halvimmillaan 45 euroa, mutta mene Brooklyniin Netsien peliin ja saat lipun 22 eurolla. Jenkkifutista on käytännössä mahdotonta nähdä edullisesti stadionotteluissa, sillä niitä on harvoin ja lippujen hinnat ovat pilvissä. Mutta kaupungin satojen urheilu­baarien tv-ruutujen äärellä pääsee tunnelmaan paikallisten kanssa, ja hintaa tulee vain nautituista oluista.

Kommentoi »