Miami: pastellisävyjä, katutaidetta ja kuubalaista kulttuuria
Matkailu
Miami: pastellisävyjä, katutaidetta ja kuubalaista kulttuuria
Miami on Yhdysvaltain itärannikon kaunotar, jonka monipuolisuus yllättää. Nämä kolme asiaa matkalla kannattaa ainakin kokea.
22.3.2019
 |
Mondo
Suuri osa Miamin art deco -rakennuksista uhattiin purkaa 1970-luvulla, mutta kaupunkilaiset saivat ne suojelluiksi.

Art Deco: Ihastu kaupungin jännittäviin muotoihin

Pyöreitä kulmia ja koristeellisia kaiverruksia. Kaiteiden geometrisia muotoja ja loputon määrä hentoja pastellivärejä. South Beachilla kävellessä on pysähdyttävä katselemaan lähes jokaista rakennusta. Edustaako tämä nyt art decoa vai Miami Modern -tyyliä?

1900-luvun alkupuolella Etelä-Floridaan rakennettiin useita Mediterranean Revival -tyylisuuntaa edustavia rakennuksia. Rakentajia innoitti Eurooppaan viittaava nostalgia, jonka uskottiin houkuttavan myös matkailijoita. Vuonna 1926 seutua runnoi hurrikaani, ja sen jälkeen Miami Beach alkoi täyttyä uudesta eurooppalaisesta tyylistä, art decosta.

Colony-hotellissa South Beachilla on Miamin art decolle tyypilliset, kulmakarvoiksi kutsutut ulokkeet ikkunoiden päällä.

Arkkitehdit lisäsivät hotellien ja asuin­rakennusten ilmeeseen vielä paikallista, trooppista vivahdetta. Nyt Miami Beach tunnetaan ­”maailman suurimpana art deco -kokoelmana”.  1940–60-luvuilla tyyliä seurasi Miami Moderniksi nimetty suuntaus.

Tutustuminen kaupungin art deco -ilmeeseen kannattaa aloittaa maksullisessa Art Deco Welcome Centerissä ja -museossa. Keskus järjestää erilaisia kierroksiakin. Omatoimisesti voi kierrellä myös kattavan – ja koukuttavan – Historic Districts -kartan kanssa. Miami Design Preservation Leaguen tekemästä kartasta löytyy lisätietoa rakennuksista.

Kävellessä ja rakennuksia ihastellessa kuluu helposti tunteja. Art Decoa kannattaa etsiä ainakin Ocean Drivelta, Lincoln Roadilta ja Collins Avenuelta. Niitä rauhallisempi katu on Meridian Avenue, jolla on vähemmän tunnettuja mutta hienoja rakennuksia.

Art Deco Welcome Center, welcome-center/art-deco-museum

Miami Design Preservation League, ruskinarc.com/mdpl

2. Avenue on Wynwoodin vilkkain katu, jonka varrella on useita ravintoloita ja kauppoja.

Taide: Löydä Wynwoodista tasokasta katutaidetta

Spraymaalipurkeista kuuluu tasainen suihke, kun taiteilijanimillä Seef ja Rumes esittäytyvät maalarit viimeistelevät tekemäänsä graffitia. Viereisellä kadulla kolmas taiteilija maalaa rakennustelineen päällä yksityiskohtaa isoon muraalityöhönsä.

Trendikäs Wynwoodin kaupunginosa on noin vuosikymmenen ajan ollut ­Miamin katutaiteen keskittymä. Alueella näkee ­gallerioita, pienpanimobaareja, joutomaata, vaate­kauppoja, performanssitaiteen tiloja ja hylättyihin teollisuusrakennuksiin maalattuja graffiteja. Kulmakunnan sydän on hieno, kuratoitu katutaidetila The Wynwood Walls, jonne kymmenet taiteilijat eri maista ovat toteuttaneet muraalejaan.

Muraaleja on Wynwoodissa erityisen paljon 24. kadulla.

Miami on koko maailman mittakaavassa merkittävä taidekeskus, ja sen aseman on sinetöinyt massiivisen nykytaiteen myynti­tapahtuman Art Baselin tulo kaupunkiin. Sen ympärille on syntynyt useita oheis­tapahtumiakin, jotka järjestetään joulukuun alussa Miami Art Weekin aikana. Art Basel -messut tuovat kaupunkiin paljon yleisöä, julkkiksia, taiteen ostajia ja taiteilijoita.

Miami on tunnettu etenkin nykytaiteen keskuksena. Kannattaa tutustua ainakin isoimpaan nykytaiteen museoon Pérez Art Museumiin, jossa on esillä erityisesti latinalais­amerikkalaisten ja karibialaisten nykytaiteilijoiden teoksia.

Pérez Art -museosta löytyy taidetta, ja sen riippuvat puutarhat ovat jo itsessään viehättävä nähtävyys.

Jo Pérez Artin museorakennus riippuvine puutarhoineen ja meren äärelle sijoitettuine istuskelupaikkoineen on vaikuttava. Yksi paikoista paljastuu lopulta taideteokseksi.

The Wynwood Walls, thewynwoodwalls.com

Pérez Art Museum Miami, pamm.org

Cubaocho-keskuk­sessa ja sen edustalla on mukava viettää vapaata.

Pikku-Havanna: Vietä päivä kuubalaisittain

Ilman täyttää huumaava sikarin tuoksu, ja puheensorinan läpi kuuluu leikkuulaudan töminä. Angela Alfonso Velazquez katkoo tottuneesti sikarinlehdistä pyöreitä paloja ja käärii ne nopein liikkein Goldie-­sikarien päihin.

”Hän teki ennen sikareita Castrolle Kuubassa”, kertoo Sandy Cobas, El Titan de Bronze -sikarikaupan ja -tehtaan omistaja.

Tehtaassa jokainen kuubalainen master ­rolleriksi nimetty työntekijä käärii vain yhtä tiettyä sikarityyppiä. Niitä myydään sekä paikan päällä että boutique-sikariliikkeissä.

Miami on vahvasti latinalaisamerikkalainen kaupunki, jossa on mahdotonta olla törmäämättä etenkin kuubalaiseen kulttuuriin. Siihen tutustuminen kannattaa aloittaa Little Havanan kaupunginosan Calle Ocholta. Kadulta löytyy kuubalaisia ravintoloita, gallerioita, kauppoja ja kohtaamispaikkoja.

Cubaocho Museum and Performing Arts Center on kulttuurikeskus, jossa voi tutustua kattavaan kokoel­maan kuubalaista taidetta. Paikan omistaja kertoo tuoneensa teoksia Miamiin veneellä paetessaan Kuubasta. Museon baarissa voi myös maistella erilaisia rommeja satojen juomien valikoimasta, ottaa tanssi­tunteja tai nauttia elävästä musiikista.

Kuubalais-amerikkalainen laulaja Aymeé Nuviola veti Hoy Como Ayer -klubin ääriään myöten täyteen yleisöä.

Päivä pikku-Havannassa täytyy tietenkin päättää salsaklubilla. Hoy Como Ayerissa pääsee nimen mukaisesti viihtymään ”tänään kuten entisaikaan”, ja tanssi yltyy ajoittain villiksi. Tunnelmaltaan intiimin klubin seinillä on kuubalaisten filmitähtien kuvia, ja bändejä esiintyy torstaista sunnuntaihin.

El Titan de Bronze, eltitancigars.com

CubaOcho Museum & Performing Arts Center, cubaocho.com

Hoy Como Ayer, hoycomoayer.us

Kommentoi »