Lautailua jäisillä laineilla – surffailu pohjoisilla seuduilla vaatii kanttia
Matkailu
Lautailua jäisillä laineilla – surffailu pohjoisilla seuduilla vaatii kanttia
Miltä kuulostaisi surffireissu Norjaan? Kylmissä vesissä lainelautailun suosio kasvaa, ja hyviä paikkoja siihen löytyy Pohjoismaista.
1.2.2020
 |
Mondo

Lainelautailu syntyi Polynesian alueen lämpimissä vesissä, mutta nyt yhä useampi lautailija suuntaa aaltojen perässä esimerkiksi Irlantiin, Islantiin, Kanadaan – ja jopa Suomeen.

Ilmiötä selittää vaihtelun­halun lisäksi lajin kasvanut suosio. Harrastajia tulee koko ajan lisää, jonka vuoksi trooppisten kohteiden rannat ovat täyttyneet surffaajista. Ruuhkaisilla aalloilla lautailijat törmäilevät toisiinsa, ja tunnelma kiristyy. Sen vuoksi osa hakeutuu sinne, minne massat eivät ole vielä löytäneet: kylmille ja karuille rannoille.

Pohjoismaissa lainelautailuun soveltuvia aaltoja löytyy muun muassa Norjan Stavangerista, Ruotsin Toröstä ja Tanskan Klitmøllerista. Islannin teki kuuluisaksi lainelautaelokuvien ohjaajana tunnetun Taylor Steelen surffileffa Castles in the Sky (2010), jossa ammattilaissurffaajat lautailivat jäisillä aalloilla.

Suomessakin löytyy surffi­paikkoja, joista tunnetuimpia ovat Hanko ja lähellä Helsinkiä sijaitseva Emäsalo.

Vaikka pohjoiset kohteet ovat suomalaisnäkökulmasta lähestulkoon nurkan takana, sääolosuhteet ovat haastavammat kuin Havaijin vesillä. Parhaat aallot kun vyöryvät näillä leveyspiireillä rantaan syksyllä, talvella ja keväällä. Suomisurffaus on parhaimmillaankin tuulista ja kylmää. Talvella päivänvaloa on niukasti, räntää tuiskuttaa naamalle ja jäiset rantakalliot ovat liukkaita.

Suomen surffirannat ovat kylmiä ja tuulisia.

Kylmävesisurffaus on myös puhdasta välineurheilua, johon tarvitaan kylmyydeltä suojaavat tossut, käsineet ja märkäpuku, jonka huppu estää kylmän veden pääsemisen kauluksesta sisään. Kylmilläkin seuduilla aloittelijan kannattaa hankkia mahdollisimman isokokoinen lauta.

Kun kamat ovat kunnossa ja ranta edessä, on tärkeää muistaa hyvä surffietiketti. Yleisimpiä riidanaiheita on sneikkaus eli aallolla etuilu. Hyviä käytöstapoja noudattamalla vältytään etelän kohteista tutulta beach ra­­­gelta eli ranta­raivolta, johon kuuluu pahimmillaan huutelua, autonrenkaiden puhkomista ja jopa nyrkkien heiluttelua.

Suomessa vesi on kenties kylmää, mutta tunnelman ei tarvitse olla.

Kommentoi »