Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ihmiset

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta: "Ateljeekoti on elämistä varten”

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta asuu perheensä kanssa modernissa puutalossa Helsingin Toukolassa. Ateljeeasunnossa on tilaa niin lasten leikeille kuin äidin suunnittelutyölle. Kodin sisustusta täydennetään harkiten ja vähitellen.

Teksti Minnamaria Koskela
Kuvat Petri Mulari
1.8.2020 Eeva

Keramiikkataiteilija, muotoilija Heini Riitahuhta viihtyy perheensä kanssa Helsingin Toukolassa. Kaupunginosan vanhat puutalot, suuret puistomaiset pihat ja rento tunnelma inspiroivat taiteilijaa.

Modernin, vuonna 2007 valmistuneen ateljeeasunnon on suunnitellut arkkitehti Jakob Solla. Talon harmaaksi maalattu puujulkisivu, pystylaudoitus ja harjakatto sopivat hyvin puutalokaupunginosan tyyliin. Kokonaisuus on kuitenkin yleisilmeeltään moderni ja pelkistetty.

Talon sisätilat jatkuvat luontevasti ulkoilmaan. Parvekkeella ja sen alla olevilla puuportailla on kiva oleskella.

Heini, muotoilijapuoliso Mikko Järvenpää ja Ruut-tytär muuttivat asuntoon Arabianrannan kerrostalosta runsaat kuusi vuotta sitten. Poika Aamos syntyi samana kesänä.

”Olimme Mikon kanssa ihailleet näitä asuntoja jo pitkään. Suuret ikkunat, niistä avautuvat puistomaiset näkymät sekä sisä- ja ulkotilan luonteva yhteys viehättivät meitä”, Heini muistelee.

Heini nauttii erityisesti asunnon öisestä tunnelmasta. Iltaisin, kun hän on peitellyt lapset nukkumaan, Heini pysähtyy usein pienen päätyikkunan kohdalle ja ihailee maisemaa.

”Näky on superkaunis, kun kirsikkapuut kukkivat keväällä tai kun puut ovat talvella valkoisen lumen peittämiä. Silloin saatan jäädä istumaan portaille kuuntelemaan kaupungin ääniä”, Heini Riitahuhta sanoo.

Artisokka-valaisin pääsee oikeuksiinsa korkeassa olohuoneessa. Seinällä on Anton Corbijnin teos.

Myös kodin sisätiloissa avautuvat näkymät hivelevät silmää. Parven portailta näkee esteettä kahden kerroksen korkuiseen ateljeehuoneeseen.

Ateljeesta avautuu ovi parvekkeelle. Siellä Heini ja Mikko nauttivat usein illan viimeisistä auringonsäteistä. Talvisin parvekkeella katsellaan yhdessä tähtiä.

Neliöitä asunnossa on noin 150, ja ne jakautuvat neljään kerrokseen. Kellarissa on televisio- ja lekotteluhuone, sauna pesutiloineen sekä kodinhoitohuone.

Alakerrassa on eteinen, keittiö sekä korkea ja valoisa olohuone. Osa siitä on kahden kerroksen korkuista avointa tilaa, toisen osan päälle Heini ja Mikko rakennuttivat parven makuuhuoneekseen.

Toisessa kerroksessa on myös Heinin ateljee. Sen yläpuolella ullakkokerroksessa on parvi – Ruutin ja Aamoksen huone. Sieltä avautuu näkymä äidin työhuoneeseen. Jos malttaa olla oikein hiljaa, voi vakoilla, mitä työpöydän ääressä istuva äiti puuhaa.

Valoisan työhuoneen seinällä on kokoelma perhekuvia.

Korkealaatuista ja kestävää muotoilua arvostavan pariskunnan kotia on sisustettu vähitellen ja harkiten. Periaatteena on, että huonekalut hankitaan koko elämää ajatellen.

”Niin omat vanhempammekin tekivät. Emme osta kalusteita trendien mukaan. Olimme pitkään ’nollaikeaperhe’, mutta nyt meillä on Ikean vaatekaapit.”

Kodin huonekalut, kuten Jasper Morrisonin suunnittelema Orly-sohva olohuoneessa, ovat kulkeneet pariskunnan mukana ensimmäisestä yhteisestä kodista lähtien.

”Meillä on samanlainen maku, joten sisustuskriisejä ei juuri synny. Kun muutimme ensimmäiseen yhteiseen kotiimme, meidän oli helppo yhdistää molempien keräämät Teema-astiastot”, Heini kertoo.

Mikko Järvenpää on keräilijä. Hän harrastaa huutokaupoissa ja kirpputoreilla käymistä. Esineen huono kunto ei miestä haittaa, sillä hän on taitava käsistään. Hän on kunnostanut itse esimerkiksi olohuonetta koristavan Louis Poulsenin Artisokka-valaisimen.

Mikko Järvenpää kerää vintagehuonekaluja ja klassikko-valaisimia, tytär Ruut söpöjä muovieläimiä.

Heini Riitahuhdalla on erillinen työtila Arabianrannassa. Kun hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002, hänet hyväksyttiin Arabian taideyhdistyksen jäseneksi. Se on poikkeuksellista uraansa aloittavalle taiteilijalle.

Arabian taideosastolla on legendaarinen maine, siellä ovat työskennelleet monet muotoilun ja keramiikkataiteen suuret nimet, kuten Birger Kaipiainen, Kaj Franck ja Rut Bryk. Nykyisin siellä työskentelee Heinin ohella kahdeksan muuta keramiikkataiteilijaa.

Heini on työskennellyt sekä uniikkitaiteen että teollisen koriste- ja tuotesuunnittelun parissa. Hänen uniikkiteoksiaan oli ensi kertaa esillä Arabian museon galleriassa vuonna 2005. Tänä syksynä hänen töitään nähdään niin Japanissa kuin New Yorkissa ja Miamissakin.

”Pidän esineistä, jotka toimivat sekä käyttö- että taide-esineinä. Sienen muotoinen tarjoiluastia on esimerkki sellaisesta. Se on sekä veistoksellinen että käytännöllinen. Siitä on tarjoiltu muun muassa vaahtokarkkeja”, Heini kertoo ja esittelee suunnittelemaansa astiaa.

Kellarissa oleskellaan. Punainen maljakko on asukkaiden suunnittelema.

Etätyöpäivinään Heini vaalii työrauhaa.

”Teen kaiken suunnittelutyön kotona. Nautin yksinolosta ja hiljaisuudesta. Toisaalta, jos siltä tuntuu, voin välillä kuunnella musiikkia täysillä kenenkään häiriintymättä.”

Keittiö on kodin sydän. Kun Heini ja Mikko muuttivat asuntoon, he remontoivat keittiön, vaikka se oli sellaisenaan aivan toimiva.

”Ystävät ihmettelivät, miksi tila piti uudistaa. Siksi, että vietämme paljon aikaa keittiössä. Haluamme, että se on viihtyisä ja käytännöllinen.”

Heini suunnitteli ja toteutti tiskipöydän ja astiakaappien väliin keraamisen seinäreliefin. Sadoista käsinvaletuista ja -koristelluista kuusikulmioista koottu uniikki taideteos tuo keittiöön ylellisyyttä, väriä ja energiaa.

Kun vanhemmat laittavat keittiössä ruokaa, lapset leikkivät joskus alakerrassa. Tällöin nojatuolit ja jakkarat muuttavat muotoaan, niistä tulee liukumäkiä ja esteitä. Vaikka kyseessä ovat Artekin designklassikot, lapset saavat leikkiä niillä.

”Koti on elämistä ja käyttämistä varten. Pienet kolhut eivät haittaa”, Heini Riitahuhta toteaa. ●

Juttu on julkaistu Eevassa 10/2019. Nettiversiota on muokattu.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt