Käyttötesti: Volkswagen e-Golf – testipäiväkirja
Autot ja liikenne
Käyttötesti: Volkswagen e-Golf – testipäiväkirja
Tuulilasin päätoimittaja Olli Koivusalo tutustuu sähköautoiluun uudella Volkswagen e-Golfilla. Joulukuussa 2017 alkaneen käyttötestin päiväkirjamerkinnät ovat pääosin hänen käsialaansa.
6.12.2018
 |
Tuulilasi

5.12.2018 - Vuoden mittainen kestotestitaival on nyt takana. e-Golfin mittariin kertyi 25 000 kilometriä, eikä varsinaisia ongelmia ollut. Pientä kiusaa toki, kuten tämän testipäiväkirjan aikaisemmista päivityksistä voi lukea, mutta kyse oli enemmän sähköautoiluun liittyvistä yleisistä ongelmista - ei tämän Golfin ominaisuuksista sinänsä.

Loppuraportin sisältävä Tuulilasin numero 14/2018 on tänään postilaatikoissa ja lehtipisteissä. Tarkemmat arviot jätetään tällä kertaa lehden lukijoille.

Pari yleisluontoista toteamusta kuitenkin tähän loppuun:

1) Sähköautoilu sopii ennen kaikkea sellaiselle autoilijalle, joka voi yöllä ladata akut täyteen omalla kotipihallaan.

2) Julkisten latauspisteiden käyttö on käytännössä vain hätävara. Päivittäistä elämää ei oikein voi laskea niiden varaan. Tai voi, mutta se vaatii jo harrastuneisuutta.

3) Päivittäinen ajomatka ei saa olla liian pitkä. e-Golfin toimintasäteellä 200 km / päivä alkaa olla maksimi. Kovalla pakkasella ajomatka jopa puolittuu.

4) Sähköauton ostajan kannattaa tarkkaan miettiä auton tulevaa arvoa. Pitävätkö nämä nykysähkärit arvonsa, kun yhä parempia ja yhä edullisempia sähköautoja tulee markkinoille ensi vuonna, ja taas sitä seuraavana. Milloin on oikea aika lähteä tähän kelkkaan?

5) Sähköauton tekniikkaa ei sinänsä kannata pelätä. Se on vähintään yhtä luotettavaa kuin perinteinen polttomoottoritekniikkakin. Ja itse ajaminen - se on vieläpä paljon hauskempaa!

-----

31.10.2018 - No, eihän siitä oikein mitään tullut. Syksyisestä Tampereen matkasta siis. Perille pääsin ja takaisin, mutta siihen ne hyvät uutiset sitten loppuvatkin.

Lähtötilanne oli toki haastava. Yön jälkeisen latauksen jälkeen ensin normaaleja asioiden toimittamisia autolla ympäri Espoota, sitten auto vielä hetkeksi kiinni laturiin. Silti toimintamatka jo valmiiksi alle 200 kilometrin. Ja kiirekin alkoi jo painaa päälle. Tytär oli päässyt lähtemään voimistelukisoihinsa kaverin kyydissä aamulla, ja minun piti mennä perässä heti kun ehtisin. Kisan alkuun oli aikaa 2 tuntia ja 45 minuuttia, kun vihdoin pääsin matkaan. Vanhan liiton polttomoottoriautolla se olisi ollut helppo rasti. Kesänopeusrajoitusten ollessa voimassa matkan olisi helposti nykäissyt kahteen tuntiin. Latausvaraakin oli siis kohtuullisesti. Lämpötila noin + 10 astetta, eli sähköautolle ihan sopivasti. Eipä kuluisi juuri energiaa lämmitykseen, eikä viilentääkään tarvitsisi.

Moottoritiellä kävi harvinaisen nopeasti selväksi, että ihan helposta harjoituksesta ei ollut kyse. 120 km/h söi toimintamatkaa aivan älyttömän nopeasti. Oli pakko hiljentää hieman alle sataseen, että pääsisi edes Hämeenlinnaan. Soitto autosta lehtemme sähköautoekspertille Vesa Linja-aholle ja häneltä rohkaiseva vinkki: Tiiriön ABC:llä Hämeenlinnassa olisi pikalatausasema, tosin yksi vain, mutta kuulemma sellainen joka yleensä toimii... Sinne siis.

Onneksi muita sähköautoilijoita ei ollut liikenteessä ja sain e-Golfin heti kiinni laturiin. Laturi oli vieläpä sellaista sorttia, että latauksen aloittaminen onnistui helposti ilman turhaa arpomista. Hienoa!

Puolen tunnin kahvitauko on muuten yllättävän pitkä paussi, jos kiire painaa. Ja nyt painoi. Rangea oli tullut sen verran, että tästähän sitä huitaisisi kevyesti Tampereelle ja nipin napin vieläpä ajoissa. Mutta toisin kävi. Toimintasäde hupeni taas sen verran nopeasti, että loppumatka oli pakko körötellä kahdeksaakymppiä. Myöhästyin kisan alusta viisi minuuttia. Tyttären ensimmäinen kisasuoritus jäi sitten näkemättä. Otti suoraan sanottuna raskaasti päähän.

Katsomossa istuessani oli pakko samalla jo alkaa suunnitella kotimatkaa. En tiennyt yhtään, mistä lähin latausasema löytyisi, ja aloin jo vakavasti harkitsemaan sähkön varastamista jonkun taloyhtiön parkkipaikan tolpasta. Onneksi kilpailupaikkana toimivan koulun vahtimestari oli armollinen ja lupasi, että saan ladata autoa koulun seinästä.

Koska koulun seinä ei ole varsinainen pikalatausasema, toimintasäde oli jälleen iso ongelma kun kotimatka alkoi. Laskeskelin, että 80 km/h -nopeudella voisi päästä Toijalan ABC:lle. Ei muuten ollut miellyttävä reissu körötellä pimeällä motarilla kahdeksaakymppiä, kun vasenta kaistaa suihkittiin ohi helposti 130 km/h lasissa. Kaiken kukkuraksi e-Golfin kaukovalot olivat käytännön olosuhteissa hämmentävän huonot. Valomittausten mukaan ne ovat ihan asialliset, mutta silmä kertoi täysin toista. Ehkäpä sähkönsäästömoodi iski virran huvetessa niihinkin... Tätä pitää vielä tutkia.

Huh huijaa, olipahan siis reissu! Se kävi selväksi, että pidemmille matkoille sähköauto ei vielä nykyisellään sovi. Siis ainakaan sellaisen ihmisen arjessa, jolla on muutakin tekemistä kuin tehdä reittisuunnitelmia ja laskeskella vaihtoehtoisia matka-aikoja erilaisten lataustilanteiden varalle.

Ai niin, ja nastat on muuten taas vaihdettu alle. Oli melkein unohtunut jo, miten äänekkäästi ne asvaltilla rapisevatkaan.

-----

21.9.2018 - Edellisestä päivityksestä onkin jo vierähtänyt aikaa. Syitä on lukuisia, mutta niistä keskeisin ehkä se, että uutta kerrottavaa ei varsinaisesti ole ollut. Olemme tulleet auton kanssa kavereiksi. Kaikkia muita autoja tulee nyt helposti verrattua tähän.

Tuulilasin printtilehteä lukevat eivät ole voineet olla huomaamatta, että e-Golf voitti elokuussa kolmen auton sähköautovertailumme (TL 09/18). Oikeastaan ainoa miinus tuli auton korkeasta hinnasta (43 108 euroa uuden WLTP-hinnaston mukaan). Toisaalta eivät kaveritkaan ihan ilmaisia olleet (testikakkonen Hyundai Ioniq 38 790 euroa ja pronssille jäänyt Nissan Leaf 41 460 euroa.). Golfin voitto perustui siihen, että se on ennen kaikkea erinomainen ja tasapainoinen auto, joka nyt vain sattuu liikkumaan sähköllä.

Ja näinhän sen tulisikin olla. Sähkö on kuitenkin vain yksi käyttövoima muiden joukossa. Miksi sen pitäisi tuntua jotenkin erilaiselta?

Kilometrejä on kertynyt tasaisesti ja 20.000 km:n rajapyykki lähenee. Meno on ollut erittäin ongelmatonta. Tosin kaarrevalojen keltainen varoitussignaali syttyy itsekseen aika ajoin. Vikakoodia ei huollossa keväällä löydetty, kun asiaa tutkittiin, joten asiaan ei ole sen koommin juuri tullut huomiota kiinnitettyä. Sähkövika sähköautossa ei lähtökohtaisesti tietenkään kuulosta kovin hyvältä...

Moottori-lehden taannoinen kesäretki Kuopioon Hyundai Ionic -sähköautolla päättyi hinausauton kyytiin, mikä tuli Tuulilasinkin toimituksessa merkille pantua. Kovin pitkälle reissulle e-Golfilla ei ole kukaan vielä uskaltanut lähteä. Totuus nimittäin on, että julkisten latauspisteiden varaan heittäytyminen tuntuu hasardihommalta. Autoa on ladattu lähinnä vain kotilatausasemasta ja työpaikan pistokkeesta, kun autoilu on keskittynyt Kehä kolmosen sisäpuolelle.

Kun käyttötestitaival lähestyy loppuun, pakkohan se pian on kuitenkin uskaltaa. Syksyisen Pirkanmaan kutsua on vaikea vastustaa. Lokakuun teemana on Tampereelle ja takaisin... Palaamme aiheeseen!

-------

6.7.2018 - Rengasrikko! Se meni pyytämättä ja yllättäen. Tyhjeni vieläpä yllättävän nopeasti ajon aikana. Uran sisällä oli kaksi viiltoa, joista ilma pakeni. Emme lähteneet paikkausleikkiin, vaan vaihdoimme renkaan. Arvoitukseksi jäi mistä viillot olivat syntyneet. Ruuvia tai vastaavaa ei löytynyt. Mieleen muistuu talvirengas, jossa myös oli ongelmia ilmanpaineiden kanssa. Se ei tosin koskaan poksahtanut kunnolla niin kuin tämä.

No, näitä sattuu. Renkaathan ovat tunnetusti kulutustavaraa. Yleisellä tasolla sähköautot ovat haaste rengasvalmistajille, koska renkaan melutasoon ja toisaalta sen vääntökestävyyteen tulisi kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota. Superautot ja isolohkovaparit ovat tarina erikseen, mutta tavallisen kansan autoissa käytettävät normirenkaat eivät ole tottuneet sellaiseen vääntöön kuin e-Golfista ja kumppaneista ihan arkisissa ajotilanteissa lähtee.

e-Golf on viettänyt viime viikot Tuulilasin sähköautovertailussa, jossa hanskaajiksi vastakkaisiin kehäkulmiin asettuivat Hyundai Ioniq ja Nissan Leaf. Mielenkiintoisia tuloksia on saatu irti paljon. e-Golfin toimintamatkakin on saatu testitilanteessa hilattua ennätyslukemiin.

Mutta siitä, ja sähköautojen keskinäisestä paremmuudesta, tarkemmin vasta elokuussa. Tuulilasi nro 9/2018 ilmestyy torstaina 2.8.

Onpa autoa kierrätetty talon sisällä ihan tavallisilla sukankuluttajillakin. Palaute on ollut aina yhtä ilahtunutta ja erittäin positiivista: "mahtava auto", "taitaa mennä ostoslistalle". Juuri sellainen se on, e-Golf kesällä. Loistava menopeli kaupunkiajoon.

------

31.5.2018 - Auto tykkää lämpimästä, se on käynyt selväksi. Parhaimmillaan yhdellä latauksella on päässyt peräti 250 kilometriä ja se on jo aivan mainio lukema! Harmillista, että kelit eivät ole aina tällaiset, mutta ei kai näitä autoja lähtökohtaisesti Suomen pienille markkinoille suunnitellakaan.

Suunnitteilla ollut viikonloppureissu Tampereelle ei tällä kertaa toteutunut, kun lähtö viivästyi eikä mahdolliseen tien päällä lataamiseen olisi ollut aikaa. Periaatteessa 250 kilometrin toimintasäteen olisi pitänyt riittää hyvin, mutta dataa kulutuksesta yli 120 km/h -nopeuksista ei ollut vielä ehtinyt kertyä. Uskallus ei riittänyt. Onneksi pihalla oli toinen auto ja tankki täynnä dieseliä.

------

25.4.2018 - Kun kelit lämpenevät, e-Golfin toimintamatka odotetusti kasvaa. Noin +10 asteessa yhdellä latauksella saa jo ajettua reilut 200 kilometriä. Viimeiset kilometrit tosin "kilpikonnamoodissa" ilman kunnon tehoja ja lämmityslaitetta, mutta kuitenkin. On mielenkiintoista nähdä, millainen lämpötila lopulta on e-Golfille se kaikkein optimaalisin. Nythän ei vielä tarvitse käyttää ilmastointia auton jäähdytykseen. Tulevan intiaanikesän helteitä siis odotellessa…

Olipa kertakaikkiaan mukavaa saada vihdoin kesärenkaat alle. Ohjauksen vaste ja tuntuma ovat erinomaisella tasolla, jos kohta sitä ne olivat talvioloissakin. Moottorin alaväännöstä voi nauttia paljon paremmin nyt, kun sutiminen ei ihan samalla tavalla uhkaa. Tosin nilkkaa ei auta suoraksi ojentaa liikennevaloista lähdettäessä edelleenkään. Ruutia vain on niin paljon. Sähkö-Golf ei muuten ole erityisen hiljainen auto edes kesänakeilla, mutta nyt asfaltin jurnutus on sentään siedettävällä tasolla. Vuotavan talvirenkaan arvoitus (kts. edellinen päivitys) ei ole vielä ratkennut siitä yksinkertaisesta syystä, että aina on ollut jotain parempaa ja muka kiireellisempää tekemistä. Rengas on siis vielä tutkimatta.

Tuulilasikin on vihdoin vaihdettu. Samalla VV-auto Airportissa autoon tehtiin CarNet-järjestelmän päivitys. Pitää ilmeisesti aktivoida CarNet-applikaatio uudestaan. Tähän aiheeseen palaan takuuvarmasti, koska CarNetin erittäin epävakaa toiminta on ollut sinänsä loistavan auton ehdottomasti ärsyttävin ominaisuus. CarNetissä on muitakin ominaisuuksia, mutta itse olen käyttänyt sitä lähinnä webastona – eli auton esilämmitykseen. Nythän esilämmitykselle ei enää hirveästi olisi tarvetta, mutta kokeillaan!

Kaarrevalo -vikakoodi on vilkkunut kojetaulun näytössä ajoittain, mutta poistunut aina itsekseen. Huollossa löysivät vikakoodin, mutta eivät vikaa. Joten seurataan tilannetta.

-————

5.4.2018 – Yhteinen taipaleemme CarNet -applikaation kanssa on päättynyt. Jostain syystä palvelu on heittänyt minut ulos järjestelmästä – tarkemmin sanottuna viestissä lukee "Autosi on deaktivoitu Car-Net -tililtä". Ikävä ei tule. Koska pakkaskausi on päättymässä, eikä CarNet useimmiten toiminut muutenkaan, tyydyn tilanteeseen. Uudelleen kirjautuminen olisi myös vaikuttanut kovin työläältä. Kun ei jaksa, niin ei jaksa. Muuten auton kanssa on mennyt totutun mukavasti. Oikean takarenkaan ilmanpaine oli tosin pääsiäisen aikaan pudonnut itsestään 0,5 barilla, mutta tämähän oli jo tuttu juttu, että venttiili vuotaa. Perehdytään asiaan tarkemmin, kun saadaan kesäkumit alle.

Olen vertailun vuoksi ajellut jonkin verran myös upouudella Nissan Leafilla, jonka koeajo julkaistaan Tuulilasin numerossa 6/18 (ilmestyy 3.5.). Leaf, joka markkinointipuheista huolimatta taitaa sittenkin olla enemmän facelift kuin oikeasti uuden sukupolven malli, ei muuten millään pärjää Golfille niillä mittareilla, joilla autoja perinteisesti arvioidaan - paitsi hinnalla. Tuulilasin toimittaja Juuso Kallioinen ottaa sitten toukokuun lehtijutussa kantaa Leafin sähköpuolen ansioihin. Mutta jos oikein mutkat vetää suoriksi, niin näiden kahden auton perusideologiassa on todella selkeä ero: e-Golf on sähköAUTO ja Leaf puolestaan SÄHKÖauto.

Ai niin, palaan vielä ongelmaan, joka vaivasi auton alkutaipaleella. Eli Volkswagenin suosittelema kotilatausasema ja sen käyttöön liittyvä problematiikka. Omaa tunarointiahan se oli, kun ei uskaltanut vetää latauspistoolia irti riittävällä voimalla. Mutta ei latausaseman ja e-Golfin yhteensopivuus mieltä ylennä edelleenkään. Vaimo ajeli autolla muutaman päivän, eikä saanut latauspistoolia kertaakaan kunnolla kiinni autoon. Ongelmana on se, että tilannetta ei helposti huomaa. Auto alkaa kyllä lataamaan, mutta koska pistooli ei ole ihan kunnolla kiinni, lataus alkaa pätkimään. Akku jää erittäin helposti puolityhjäksi. Myös työkoneiden kanssa pelaamaan tottuneelle raavaalle sukulaismiehelle, vieläpä sähköinsinöörille, kävi samoin. Latauslaite ja latauspistoke eivät kerta kaikkiaan sovi kunnolla yhteen. Pioneerivaiheen murheita, oletan. Ja sen takiahan tässä käyttötestiä nimenomaan tehdään, että näitä ongelmia löytyy. Sitten niille voidaan tulevaisuudessa tehdäkin jotain.

-————-

1.3.2018 – Pakkasta on pidellyt muutaman päivän ajan. Loistava testi sähköautolle! -20 pakkasasteen lukemissa e-Golf suoriutuu enää hädin tuskin 100 kilometrin päivätaipaleesta. Se alkaa jo olla aika vähän. Onneksi pystyn työpaikalla lataamaan autoa, joten itselleni asiasta ei muodostu sen suurempaa ongelmaa. Lainasin talviloman aikana autoa sukulaismiehelle muutamaksi päiväksi. Nastarenkaiden ropina oli ainoa miinus, jonka tarkka insinöörimies autosta keksi. Kieltämättä renkaiden ropina on todella selkeää. Kun moottori ei pidä minkäänlaista ääntä, kaikki muut sivuäänet tietysti korostuvat. Mutta ehkä tässä ei ole kysymys pelkästään siitä. Alustan äänieristysratkaisut ovat väistämättä erilaisia kuin normi-Golfissa, kun akusto on sijoitettu auton lattiaan. Ehkä eristyksestä on tästä syystä jouduttu hieman tinkimään.

Niin, ja se surullisenkuuluisa CarNet -applikaatio… Systeemi on rakennettu niin, että applikaatio ottaa ensin yhteyden konesaliin Saksaan ja lähettää sieltä sitten signaalin kotipihalle. Eipä ihme, että esilämmitys toimii vain silloin tällöin. Kovilla pakkasilla olisi kiva, jos toimisi aina. VW ja Audi alkavat muuten käyttää tätä järjestelmää yhä useammissa automalleissaan, eivät pelkästään sähköautoissa. Voi olla, että asiakaspalvelun puhelinvaihteessa tulee vielä ruuhkaa…

-—————-

19.2.2018 - Ei mitään uutta kevätauringon alla. e-Golf käy ja kukkuu kuten ennenkin. Oikea takarengas vuotaa ja rengaspainevaroitin on jo pari kertaa hälyttänyt asiasta. Vuoto on kuitenkin varsin lievää sorttia, joten asialla ei niin kauhea kiire ole. Pitää vain välillä tarkastaa paineet ja laittaa taakse hieman lisää ilmaa. Etulasin halkeama on levinnyt jo lähes koko lasin levyiseksi, mutta onneksi se ei ole näkökentän kohdalla vaan alempana. Tämäkin saa jäädä keväämmälle. Vaihdetaan uusi lasi sitten kun nastarengaskausi on ohi.

-——————

5.2.2018 – Kyllä se nyt vain niin on, että kun on yhtään pakkasta, e-Golfin toimintamatka jää sekalaisessa kaupunkiajossa noin 150 kilometriin. Periaatteessa sekin on riittävästi päivittäiseen käyttöön. Autoa pitää vain muistaa ladata kuten kännykkää. Aina yöksi sähköpistokkeeseen kiinni, niin sitten pärjää. Car-Net -applikaation epävakaus muuten ärsyttää päivä päivältä enemmän. Eihän sen nyt näin pitäisi mennä, että aamulla joutuu laittamaan auton lämpenemään siihen kaikkein perinteisimpään tyyliin – siis käynnistämällä auton hyvissä ajoin ennen lähtöä. Jos asuisin kerrostalossa, tätä konstia tuskin uskaltaisin käyttää. Sen verran hyvä auto e-Golf on, että kyllä se taloyhtiön parkkipaikalta jollekin ohikulkijalle kelpaisi. En muuten ole tämän Car-Net -tuskailuni kanssa yksin. Tuulilasin lukija, joka oli hankkinut samanlaisen auton itselleen, rimpautti ja kertoi, että pätkii se Car-Net hänelläkin. Eihän se tavallaan auton vika ole, jos applikaatio pätkii. Ja toisaalta on, koska esilämmitys on suunniteltu käytettäväksi sen kautta, eikä muuta vaihtoehtoa käytännössä ole. Toki lämmityksen voi ajastaa autosta käsin, mutta silloin pitää täsmällisesti tietää koska lähtee liikkeelle. Ja näihän asia ei reaalimaailmassa läheskään aina ole.

Sekin tilanne tuli tammikuussa eteen, että autoa piti ladata kesken päivän. Pienellä googletuksella Espoosta löytyi muutama pikalatausasema. Fortumin Charge & Drive Pohjois-Tapiolassa osoittautui pikalatausaseman ensikäyttäjälle haastavaksi rastiksi. Periaatteessa kaiken piti olla helppoa. Olimme etukäteen hankkineet toimitukseen lataukseen tarvittavia pieniä vihreitä RFID-tunnisteita. Latauspaikalla oli onneksi tilaa, vaikka yhteen ruutuun olikin parkkerattu iso dieselmaasturi. Sitten meni vaikeaksi. Tarjolla oli kolme eri lataustapaa: AC pistoke, CHAdeMO (kyllä, juuri näin kirjoitettuna) ja CCS. Mikäköhän näistä olisi se oikea. Valitsin CHAdeMO:n ja lähdin kahville. Kahdenkymmenen minuutin kuluttua palasin tarkistamaan tilanteen. Pari kolme kilometriä oli tullut lisää toimintamatkaa. Väärä valinta ilmeisesti. Googlettamalla se ratkaisu lopulta löytyi. CHAdeMO oli tarkoitettu mm. Nissaneille ja Mitsubisheille, ja CCS Bemareille ja Volkkareille. Uusi yritys siis. Santsikuppi kiitos. Ikävä vain, että pieni kiire alkoi painaa jo päälle. 15 minuuttia ja toimintamatkaa – ei yhtään lisää! Isolla riskillä ja maksimaalisesti pihistelemällä selvisin nippa nappa takaisin työpaikalle. Auto onneksi liikkui vielä muutaman kilometrin senkin jälkeen, kun toimintamatka jo osoitti nollaa. Myöhemmin selvisi, että Pohjois-Tapiolan latauslaitteessa oli jotakin häikkää. Illalla käväisin Nihtisillan ABC:lla toteamassa, että ei tämä niin vaikeaa ollutkaan.

Pikalatureiden lisäksi käytössä on kauppakeskusten ilmaisia latauspisteitä, mutta ne ovat aivan toivottoman hitaita. Tunnin kauppareissun aikana toimintamatkaa tulee noin 20 kilometriä lisää. Yhteenvetona voi todeta, että sähköautoa ei kannata hankkia, jos on julkisten latauspisteiden varassa.

—-

12.1.2018 – On muuten lievästi sanoen ärsyttävää, kun Etelä-Suomessa on kerrankin pakkasta ja olisi kiva saada auto aamulla valmiiksi lämmitettyä, niin eipä sitten onnistukaan. Sama juttu kahtena peräkkäisenä aamuna. Car-Net -applikaatio, joka käsitykseni mukaan on ainoa tapa saada lämmitys etänä päälle, toimii harmillisen epävakaasti. Eli yleensä se ei toimi. Kännykän ruutuun tulee toistuvasti ilmoitus "Yhteys autoosi ei ole aktiivinen". Erityisen paljon harmittaa se, että prosessi kestää usein minuutin tai jopa kaksi ennen kuin lämmityksen status selviää. Ei ainakaan minulla ole aamuisin aikaa/hermoja jäädä kyttäämään kännykän näyttöä, että onnistuuko se lämmitys vai ei. Olen sitten käynyt puhelimella tsekkaamassa tilanteen muutaman minuutin välein, ja yrittänyt uudestaan. Ja lopulta päätynyt kiireessä raaputtamaan kylmän auton ikkunoita jääriitteestä puhtaaksi. Rasittavaa. Ikävä tulee vanhan liiton webaston kaukosäädintä…

Sähköauto ja pakkanen eivät muutenkaan selvästi ole parhaita kavereita keskenään. Eilen tuli jonkin verran sekalaista perusajoa kaupungissa ja kehäteillä, ja kun auto löi itsensä eko plus -säästömoodiin (silloin kun enää 12 kilometriä toimintamatkaa oli jälkellä), trippimittari näytti päivän siihen astiseksi saldoksi 139 kilometriä. Raahauduin viimeiset sadat metrit kotipihaan mietteliäänä. Pakkasta vain -2 tai -3 astetta, ja käytännön toimintamatka enää noin 150 kilometriä…

—-

8.1.2018 – Joulun aikaan e-Golf oli pari viikkoa Tuulilasin toimittajan Pasi Piirosen ajossa, mutta heti uuden vuoden koitettua tiemme jälleen kohtasivat. Mukavaa! Pasin jäljiltä auton tuulilasi oli haljennut kymmenen sentin matkalta, mutta minkäs sille mahtaa – edes hänen tasoisensa rattimies ei pysty väistämään edellä ajavasta autosta singahtavaa nastaa. Lisää harjoitusta vaan… Onneksi autossa on lasivakuutus. Taitaa tosin olla viisainta odotella kesärengaskauden alkua ennen lasinvaihtoa.

Sain (=viitsin) lopulta ladatuksi myös Volkswagenin Car-Net sovelluksen, jolla koko auton tai pelkän tuulilasin voi laittaa etukäteen lämpiämään. On Car-Netissä monia muitakin toimintoja, mutta en ole vielä jaksanut tutustua niihin. Hyvä sovellus, jota kannattaa aamulla käyttää silloin kun auto on vielä kiinni kotilatausasemassa. Näin esilämmitys ei syö auton toimintamatkaa. Toimintamatka onkin edelleen sähköauton ainoa kompastuskivi. Mitään muuta häiritsevää tai ihmeellistä tekniikassa ei ole. Toistan tässä itseäni, mutta kun e-Golf on autona aivan erinomainen, pakkohan sitä on tavan takaa kehua. Joka päivä tulee ajaessa sellainen olo, että on tämä mainio peli. Ongelmia tulee kuitenkin heti eteen, jos päivittäinen ajomatka poikkeaa reilusti ennalta arvioidusta. Näin kävi viime viikon torstaina, kun työ, harrastus-, lasten harrastus- ja kauppareissujen lisäksi piti vielä illalla heittää pari erillistä lääkärikeikkaa kurkkukipuisten lasten kanssa. Aikataulu oli sen verran tiivis, että välilatauksiin ei ollut mahdollisuuksia. Ensimmäistä kertaa sai oikein kunnolla jännittää, pääseekö autolla kotiin saakka. Golf löi lopulta itsensä pihistysmoodiin, jolloin autossa tuli kylmä, ikkunat huurtuivat ja moottorista katosi lähes kaikki voima. Kotipihalla rangea oli jäljellä enää alle 10 kilometriä.

Tänään aamulla oli hauska ajella Länsiväylää Espoon suunnasta Helsinkiin, kun aikaisemmin vain bussien ja taksien käyttöön varattu reunakaista Hanasaaren ja Ruoholahden välille avautui vähäpäästöisille autoille (alle 80 g/km). Kun Espoon suunnan bussit eivät enää aja Kamppiin vaan jättävät asiakkaansa metropysäkeille, tilaa bussikaistalta luonnollisesti vapautui. Jännä nähdä, miten poliisi alkaa valvomaan uuden kaistan käyttöä. Pari hieman ärhäkämpää diesel-Audia ja M3-Bemaria siellä pyöri jaloissa saastuttamassa meidän muutaman edelläkävijän oman kaistan putipuhdasta ilmaa. Ei uudesta kaistasta juuri käytännön hyötyä ollut, koska Hanasaaren jälkeen tie Helsingin suuntaan vetää muutenkin hyvin. Ja kun Länsiväylän päässä ei kuitenkaan saa mennä liikennevaloista läpi bussikaistaa pitkin, käytännön "hyödyksi" jää se että ehtii hieman nopeammin Ruoholahteen jonottamaan. Jos uusi ekokaista alkaisi jo ennen Tapiolan liittymää, hyöty olisi aivan toista luokkaa. En oikein ymmärrä, mikä järki tässä uudessa ekokaistassa tällaisenaan on. Toki kysymys on vasta kokeilusta.

—-

19.12.2017 - Tämä lienee nolointa ikinä, mutta ongelmat kotilatauslaitteen kanssa johtuivat minusta itsestäni. Tarkemmin sanoen voiman puutteesta. Tai uskalluksen. En yksinkertaisesti ollut uskaltanut repiä latauspistoolia irti autosta riittävän kovalla voimalla. Latausaseman toimittaneen yrityksen edustaja toteaa kyllä lohdutukseksi, että pistoolin sovitin on harvinaisen jäykkä. Volkswagen up! -sähköautoissa on kuulemma joskus ollut samantyyppisiä ongelmia, mutta ei e-Golfeissa. Keksin puolustuksekseni pari asiaa. Ensinnäkin latauspistooli menee kiinnittäessä paikalleen huomattavasti vähemmällä voimankäytöllä kuin mitä irrottaminen edellyttää. Loogisuuden puute hämää. Sitä paitsi sähkölaitteiden kytkennät ja voimankäyttö on yleisen elämänkokemuksen mukaan keskimäärin aika huono yhdistelmä. Latauspistoolin ulosvetokulma on myös erittäin tarkka. Jos pistooli on yhtään vinossa, se ei tahdo lähteä autosta irti sitten millään. Ilmeisesti juuri tämä on ollut kaikkein isoin tekijä latausongelmieni taustalla. Auton kylkilinja tekee nimittäin latauspistokkeen kohdalla pienen kaventavan pokkauksen sisäänpäin. Toisin sanoen - jos pistoolia yrittää repiä irti suorassa kulmassa auton kylkilinjaan nähden, sitä tuleekin itse asiassa vetäneeksi ulos hieman vinossa asennossa. Ja sitten ihmetellään, että mikä hemmetti tässä oikein on.

Sitä paitsi auton mukana tulleen latausjohdon (jolla siis voi ladata tavallisesta virtapistokkeesta) sovitin on ihan erilainen, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Se lähtee helposti autosta irti, vaikka sovittimen on kuulemma valmistanut täsmälleen sama alihankkija. Ihmeellistä mutta totta.

Jälkiviisaasti voi myös ajatella, että kotilatauslaitteen asennusvaiheessa olisi pitänyt pyytää jonkinlainen käyttökoulutus aiheeseen. En vain tajunnut kysyä, kun olenhan osannut kännykkääkin ladata ilman mitään erillisiä ohjeita. Hoh hoijaa. Oppirahat on maksettava. Luovutan auton loppuvuodeksi ajoon kollegalleni ja ryhdyn nuolemaan haavojani. Ensi vuonna lisää sähköautoilua - toivottavasti hieman paremmalla onnella ja taidolla.

-

15.12.2017 - e-Golf jäikin yöksi A-lehtien autotalliin latautumaan, kun tarvitsimme seuraavaksi aamuksi GTE Golfin videokuvausta varten ja lähdin hakemaan sitä Vantaan Volkswagen Center Airportista. Olikin mielenkiintosta saada verrattuna näitä kahta samankorista autoa tuoreeltaan toisiinsa. GTE on lataushybridi, jonka voimalinjassa yhdistyvät 75-kilowattinen (102-hevosvoimainen) sähkömoottori ja tuttu 1,4-litrainen (150 hv) TSI-turbokone. Valmistaja lupailee autolle jopa 50 kilometrin toimintamatkaa pelkillä akuilla, mutta todellisuus lienee jossain 30-35 -kilometrin hujakoilla. Heti ensimetreiltä selviää, että GTE on kerta kaikkiaan makea ajettava. Kun auton etupäässä on painoa (=polttomoottori), ohjaus jämäköityy sen verran, että tuntuma tiehen on piirun verran parempi kuin sähkö-Golfissa. Klassiset, GTI-henkiset istuinkankaat ja urheilupenkit tekevät autosta muutenkin erittäin houkuttelevan. Täyteen ladatulla akulla ajomatka jää nollakelissä kuitenkin noin 25 kilometriin, mikä on pieni pettymys. Samalla se panee miettimään lataushybridien mielekkyyttä ihan yleensäkin. Kun mukaan on pakattu kaksi eri moottoritekniikkaa, toinen on koko ajan mukana tavallaan turhana painolastina. Toki hybridin akut latautuvat jarrutuksissa, mutta tämän vaikutus auton polttoainetaloudellisuuteen on käytännössä varsin vähäinen. Jos lataushybridin käytännön toimintamatka olisi jossain 50-100 -kilometrin välillä, tilanne olisi kokonaan toinen. Tällöin arkiajot voisi hoitaa aidosti ja edullisesti sähköllä, mutta matka ei katkeaisi pidemmilläkään reissuilla. Ehkäpä seuraavan sukupolven GTE-Golfissa tämä tilanne on jo mahdollinen. Nyt akkuja on kaiken lisäksi sijoitettu takakontin alle, mikä supistaa tavarankuljetuskapasiteettia aika tavalla. Uudessa e-Golfissa akut on integroitu pohjalevyyn ja kontti on aivan normaalin kokoinen. Lisää kapasiteettia lataushybridin akkuihin siis, jos saan pyytää. Eikä tämä ole moite Volkswagenia kohtaan ollenkaan: kyse on tästä koko autoluokasta. GTE-Golf ei nimittäin yhtään häpeä vertailussa tämän autoluokan muiden priimusten rinnalla, mikä seuraavan numeromme (Tuulilasi 1/2018, ilmestyy 4.1.) suuresta lataushybridivertailusta kyllä selviää.

e-Golf on ladannut yön aikana akkunsa täyteen, joten kotona jatkuneiden latausongelmien syyt löytynevät kotilatauslaitteesta. Onneksi autoa voi viikonlopun aikana latailla myös ihan tavallisesta virtapistokkeesta. Jos ja kun aamulla nukkuu vähän pidempään, saa silläkin yön aikana Golfin akut riittävään latinkiin.

-

14.12.2017 - Rakas Ystäväni Latauspistooli on aamulla harvinaisen hyvällä tuulella. Se suostuu irrottamaan otteensa autosta noin parinkymmenen sekunnin odottelun jälkeen. Miten tämä nyt näin onnistui? Lienee oppimassa talon tavoille. Tämähän alkaa sujua tämä sähköautoilu. Paitsi että auton toimintamatka näyttää edelleen samaa 60 kilometriä kuin illalla. Ei siis ole ladannut yhtään. Kaikki valot tankin kyljessä ja kotilatausasemissa syttyivät illalla ihan normaalisti. Joku bugi jossain. Onneksi toimintasäde riittää juuri ja juuri 35 kilometrin työmatkaan. Keltainen latausjohto kiinni tavalliseen virtapistokkeeseen ja sitten jännittämään. Pääseekö illalla kotiin, vai pitääkö mennä julkisilla? Ei tässä hätiä mitiä, koska meneehän meille Espooseen metrokin nykyään.

-

13.12.2017 - Tähän mennessä autoa on ladattu kotilaturilla 149 kilowattitunnin verran ja tällä latausmäärällä on kilometrejä kertynyt yhteensä 610, eikä "tankki" ole ajotietokoneen mukaan edes ihan kuiva vielä: 60 kilometriä olisi toimintamatkaa jälkellä. Otetaan se tähän laskelmaan vielä mukaan. Kun sähkön hinnan ja siirtomaksun ynnää yhteen (Fortumin hinnoilla reilut yhdeksän senttiä/kWh) rahaa lataamiseen on palanut 13,41 euroa. Sadan kilometrin hinnaksi tulee siis noin kaksi euroa. Se on vähän. Reilusti alle puolitoista litraa satasella, jos bensan hinnan kautta ajattelee. Auton todellinen toimintamatka on joulukuisessa, surkeassa nollakelissä osoittautunut olevan noin 200 kilometrin luokkaa. Eko-autoilua ei ole harjoitettu yhtään, eli kaikki auton normaalit mukavuustoiminnot ja lämmitykset ovat olleet koko ajan käytössä. Asetuksista löytyisi kyllä pihistysmoodikin. Sille ei vain ole ollut tarvetta. 200 km on täysin riittävä toimintamatka siihen tarkoitukseen, johon tämä auto on hankittu, simuloimaan pääkaupunkiseudulla asuvan perheen kakkosautoa. Mutta tietenkin kaukana siitä 300 kilometrin toimintasäteestä, johon laboratorio-oloissa päästään. No, missä autossa ns. EU-kulutus muka paikkansa pitäisikään…

Ai niin, pitää vielä oikein erikseen mainita yksi asia, vaikka tuskin tämä mikään e-Golfin ominaisuus yksin on. Auton peruutuskamera on fantastinen! Parempaa ei ole vastaan tullut. Kamera menee ajon aikana "piiloon", joten se ei likaannu rapakelilläkään. Kuva on superkirkas ja terävä pimeälläkin. Tästä voisivat monet autonvalmistajat ottaa oppia.

-

11.12.2017 - Tuttu taistelu kotilatausaseman ja latauspistoolin irrottamisen kanssa on jatkunut aamusta toiseen. Kun kääntää latausasemasta päävirran pois ja aikansa rumpsuttaa ovia auki-kiinni-auki-kiinni, niin lopulta ihminen voittaa auton. Jossain vaiheessa koneet ottavat vallan, mutta eivät vielä. Soitan Volkswagenille. Sitten latausaseman toimittajalle. Kokeilen sitä auton mukana tullutta toista latausjohtoa, jonka voi tökätä tavalliseen virtapistokkeeseen. Lataa normaalisti ja irtoaa kuten pitääkin. Päättelemme siis, että vika on kotilatausasemassa. Tulevat katsomaan. Mutta menee ensi viikkoon.

-

9.12.2017 - Läheisen kauppakeskuksen pihalla on aina ollut vaikeuksia löytää autopaikkaa läheltä ovia. Eipä ole enää. On herraskainen olo kurvata e-Golfilla sähköautoille varattuihin parkkiruutuihin suoraan paraatipaikoille. Meillä edelläkävijöillä on etuoikeuksia, mainiota. Toivottavasti sähköautot eivät kovin nopeasti yleisty, koska sähkäautoruutuja on niin vähän. Tämä etu taitaa olla väliaikaista sorttia.

Markettien ja bensa-asemien latausasemille ei ole vielä ollut tarvetta. Niitä on kuulemma useita erilaisia. Joihinkin tarvitsee tilata jotain poletteja etukäteen, jotta toimivat. Osa on ilmaisia, osa maksullisia. Kuulostaa sekavalta. Joku päivä ruuhkaa on niissäkin. Yhteenkään lataajaan en vielä ole törmännyt. Johtunee siitä, että kaikki lataavat autonsa yöllä kotona, ihan kuten kännykkänsä. Pikalautausasemille on käyttöä sitten reissun päällä. Jos sellaiselle uskaltaa sähköautolla joskus lähteä.

-

7.12.2017 - Autona e-Golf on hyvä, pirun hyvä. Ajaminen on kertakaikkiaan mukavaa. Sekin on pelkkää bonusta, että e-Golf on tavallisen auton näköinen. Kukaan ei osaa kiinnittää huomiota siihen, että tässä sitä nyt päästellään modernisti ja ekologisesti sähköautolla, ollaan hienosti edelläkävijöitä. Ei ole kyselijöitä riesana, että millainen se sähköauto nyt oikein on. Moottorin ääntä ei tietenkään kuulu, mutta nastarenkaiden ropina ehkä juuri tämän takia korostuu. Yhteenlaskettuna voisi arvioida, että e-Golf ei ole kuljettajan kannalta yhtään sen hiljaisempi kuin tavallinenkaan auto, ei tosin meluisampikaan.

-

6.12.2017 - Hyvää itsepäisyyspäivää e-Golf! #&%#´:tanan auto ei suostu irrottamaan latauspistoolia auton kyljestä, vaikka toimin juuri kuten ohjekirja evästää: avaan auton keskuslukituksen kaukosäätimestä. Sen pitäisi vapauttaa pistoolin lukitus. Ehkä siinä on jokin aikaviive? Tosi kätevää… saksalainenko on muka suunnitellut tällaisen… Ihan hirveän kovalla voimalla ei uskalla pistoolia repiä. Ovet kiinni, ovet auki, ovet kiinni, auki… Lopulta irtoaa! Aku Ankan hermoilla varustetulle vanhan liiton polttomoottorimiehelle tämä on melkein jo liikaa. Piti tämäkin kokea! Ei ole bensapistooli koskaan juuttunut ABC:llä autoon kiinni.

Auton voisi kuulemma esilämmittää jollain applikaatiolla. Jostain sovelluskaupasta sellaisen voisi hankkia. Googlettamalla ei ihan heti selviä, että mikä appi olisi kyseessä, joten hankkimatta jää toistaiseksi. Laitan auton käyntiin, niin lämpeneehän se ns. perinteiselläkin tyylillä. Eikä tule lähipäästöjä. Saakohan muuten sähköautoilija sakot, jos käyttää autoa "tyhjäkäynnillä" liian pitkään? Kymmenen minuutin esilämmitys on toimintamatkalle myrkkyä. Mittarin näyttämästä 255 kilometrin toimintasäteestä enää 230 on jälkellä lämmityksen jälkeen. 25 kilometrin työmatkan päätteeksi auto lupaa enää 190 km ajoa. Toisin sanottuna: 25 kilometrin työmatka söi 65 kilometriä toimintamatkaa.

-

5.12.2017 - Suuri päivä! e-Golfin luovutus. Avaimet käteen ja menoksi. Ajaminen on täsmälleen samanlaista kuin millä tahansa automaattivaihteisella autolla. e-Golf on hienosti varusteltu ja premiumin tuntu on käsin kosketeltavissa. Syytä tietysti onkin, kun autolla on hintaa yli 40.000 euroa. Olisiko ohjaus vähän kevyempi kuin ns. tavallisessa Golfissa? Ainakaan edessä ei ole perinteistä moottoria tuomassa painoa etuakselille. Akut on integroitu pohjalevyyn niin, että tiloissa ei ole jouduttu tinkimään yhtään. Tavaratila on normaalin kokoinen. Hienoa!

Kotona isken heti auton kiinni latauslaitteeseen. Huomaa, että e-Golfia ei vielä aivan alusta asti ole suunniteltu sähköautoksi. Latauspiste on tavanomaisen bensaluukun takana, joka aukeaa sivulle. Kätevämpää olisi, jos se kääntyisi ylöspäin. Suojaisi sateelta. Vielä kätevämpää olisi, jos autoa voisi ladata edestä päin, ettei tarvitsisi peruutella ahtaalla pihalla. Mutta samalta koritehtaalta Golfin kaikki eri versiot luonnollisesti tulevat. Latauspistooli menee paikalleen vakuuttavan oloisesti, mutta jotain häikkää kotilatausasemassa on. Lataus ei käynnisty ihan niin kuin ohjekirjassa sanotaan. Hetken päästä virtaa tulee, joten hyvää yötä e-Golf.

-

1.12.2017 - Lupaus pitää ja asentaja soittaa. Latausasemat olivat kuulemma menneet varastolla sekaisin ja olin saanut väärän boksin. Sain ihan saman laitteen, mutta tämä oli ohjelmoitu toimimaan vain 3×7 ampeerin (tai kilowatin tai jonkin muun yksikön  who cares  pitänee kai aloittaa sähköinsinöörin opinnot…) teholla, kun omassa laturissani olisi pitänyt olla lataustehoa huomattavasti enemmän: 3×16 jotakin. Asentaja sanoo, että joku tulee ohjelmoimaan boksin läppärillä uudelleen torstaina 7. joulukuuta. Auto ehtii tulla sitä ennen, mutta lataus toki toimii, vain puolet sovittua hitaammin.

-

30.11.2017 - Kotilatauslaite asennettu. Aika hidas homma oli, kun asentajan piti vetää uutta johdotusta seinien läpi. Yli kolme tuntia meni aikaa, mutta siellä se nyt autokatoksen seinällä komeilee. Hinta asennuksineen 2000 euroa, koska laitettiin alihankkijan suosituksesta kerralla sellainen, että latauslaite palvelee myös tulevaisuuden tarpeita. Boksi pystyy siis 3-vaihelataukseen, jota Tesla käyttää. Tuleva e-Golf ei pysty hyödyntämään kuin 2-vaiheista latausta, joten reserviä riittää. Asentaja arvioi, että tunnissa "tankkaa" noin 60 kilometriä toimintamatkaa e-Golfille. Boksi on katon alla, mutta sen verran reunassa, että jos tuulee / pyryttää, niin kastuu taatusti. Asentajan mukaan sillä ei ole merkitystä. Testerin mukaan virtaa liikkuu noin puolet vähemmän kuin pitäisi. Sainkohan maanantaikappaleen? Asentaja lupaa palata asiaan seuraavana päivänä.

—-

1 kommentti