Huumeiden verkkokauppa Silkkitie suljettiin – KRP:n ja Tullin tutkinnassa vähintään 7 500 epäiltyä
Puheenaiheet
Huumeiden verkkokauppa Silkkitie suljettiin – KRP:n ja Tullin tutkinnassa vähintään 7 500 epäiltyä
Suomen Tulli ja Ranskan viranomaiset sulkivat viime keväänä Silkkitie-verkkopalvelimen, jota käytetään pääasiassa huumekauppaan. Tutkinnassa on 7 500 nimeä, ja määrä kasvaa. Valtaosa on epäiltyjä ostajia eli käyttäjiä pääkaupunkiseudulta Lappiin asti.

Tulli, Keskusrikospoliisi ja Syyttäjälaitos kertoivat Silkkitien sulkemisesta yhteisessä tiedotustilaisuudessaan 4.12.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoi, että vuosina 2013–19 verkossa salatun palvelimen kautta toiminut Silkkitie laajensi huumausaineiden valikoimaa ja kauppaa Suomessa maanlaajuiseksi.

Verkkokauppa pyöri laillisten toimijoiden kautta ja anonyymisti. Tämä mahdollisti, että myös alaikäiset pystyivät ostamaan huumeita ja myyjät pysyttelemään tuntemattomina.

Tulli on tähän mennessä pystynyt tietoteknisen esitutkinnan perusteella selvittämään tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet.

– Huumeet lähetettiin pääasiassa postitse, joten ostaja ei tiennyt välttämättä mitään siitä, kuka myyjä oli ja mistä aine tuli. Maksut suoritettiin virtuaalivaluutta bitcoineina, ja kauppatapahtumia oli noin puoli miljoonaa, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan myös Valhallana tunnetun Silkkitien sulkeminen on vaikeuttanut merkittävästi verkossa tapahtuvaa huumaus- ja muiden laittomien aineiden kauppaa.

Eniten Suomeen ja Suomessa myytiin Silkkitien kautta kannabista, amfetamiinia ja kokaiinia.

"Sekä ostajat että myyjät eroavat katukauppaprofiilista"

Tullin ja KRP:n mukaan valtaosa epäillyistä käyttäjistä (noin 84 prosenttia) oli miehiä. Silkkitien käyttäjien ikäjakauma oli 15-83 vuotta, mutta enemmistö kuului ikäryhmiin 23-37 vuotta.

– Kauppa painottui suuriin kaupunkeihin, mutta oli maanlaajuista pääkaupunkiseudulta pohjoiseen Lappiin asti. Suhteellisesti eniten rikosepäilyjä on vireillä Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueella, kertoi Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty.

Rädyn mukaan tutkinnoista yli 80 prosenttia liittyy huumausaineisiin. Silkkitiellä liikkui kuitenkin jonkin verran myös doping- ja lääkeaineita sekä aseita.

– Isoin ero tavallisiin huumetutkintoihin on siinä, että yli puolella nyt nimetyistä henkilöistä ei ole aiempaa rikostaustaa. Kun on toimittu anonyymisti eikä huumediilereitä ole tarvinnut tavata, se on luonut tavallaan turvallisen ympäristön ja lisännyt sekä huumausaineiden että käyttäjien määrää. Ympäristön muutos asettaa uusia haasteita myös poliisille ja muille viranomaisille, jotta toiminta voidaan paljastaa, Räty sanoo.

Tullin Sinkkosen mukaan myös osan myyjistä profiili eroaa tyypillisestä huumausainerikollisuudesta, ja huumeiden katukauppa on verkon myötä vähentynyt selvästi. Tutkinnoissa on kuitenkin tullut esiin myös järjestäytynyttä rikollisuutta, koska valtaosa huumeiden maahantuonnista tapahtuu sen edustajien kautta.

Maksu Bitcoineilla

Koska asioita on vireillä yli 7 000, myös syyttäjä- ja tuomiolaitos kuormittuvat. Syyttäjälaitoksen erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth korosti, että rikoksen vakavuus ja muut lakiin perustuvat seikat otetaan huomioon samalla tavoin kuin jos kauppaa olisi käyty kadulla.

– Syyttäjälaitos antaa nuorelle ensikertalaiselle mahdollisuuden hoitaa ongelmaansa ja lopettaa käyttö. On tarkoituksenmukaista, että etenkin heidän asiansa saadaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin, mutta epäiltyjen historian ja esimerkiksi huumausaineen mahdollisen levittämisen tutkimiseen menee oma aikansa, Ruuth muotoili.

Silkkitiellä tehtiin kauppaa nimimerkkien avulla, ja aineet toimitettiin myyjiltä ostajille pääsääntöisesti postitse. Silkkitien ylläpitäjä otti kaikesta sivustolla käytävästä kaupasta itselleen keskimäärin viiden prosentin palkkion, muttei itse osallistunut kauppaan.

Koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa.

Suurimmat tutkitut myyjät ovat olleet Douppikauppa ja Ekstaasikauppa. Myyjien esitutkintojen yhteydessä Tulli on takavarikoinut yhteensä noin 20 miljoonan euron arvosta virtuaalivaluutta bitcoineja. Tähän mennessä Silkkitiehen liittyvissä tapauksissa on tuomittu vankeusrangaistuksia yhteensä noin 100 vuotta.

Nyt tutkinnassa olevat tuhannet rikosepäilyt vaihtelevat kokoluokaltaan merkittävästi: joissain kyse on yksittäisistä kauppatapahtumista, toisissa yli sadantuhannen euron myyntituotoista. Syyttäjälaitos on perustanut 22 syyttäjän valtakunnallisen erikoisryhmän hoitamaan Silkkitie-vyyhtiä.

1 kommentti