7 syytä matkustaa Krakovaan
Matkailu
7 syytä matkustaa Krakovaan
Ihastuksen huokauksia keskiaikaisilla kaduilla, kyyneliä keskitysleirin kuolemankujilla. Krakova nostaa tunteet pintaan.
22.9.2019
 |
Apu

1. Upea vanhakaupunki

Ilmaa halkoo trumpetinsoitto. Se kiirii Krakovan keskustoria koristavasta Mariankirkosta. Keskiajalla soitolla varoitettiin vihollisen hyökkäyksestä, nykyisin se kuuluu tasatunnein. Soiton tauottua kello lyö aikamerkin.

Kirkon tornit ovat eripariset. Legendan mukaan niitä rakensi kaksi veljestä, jotka kilpailivat, kumman tornista tulisi korkeampi. Vanhempi varmisti voittonsa tappamalla nuoremman.

Keskellä toria komeilee renessanssiajan tyylinäyte, upea verkahalli, jossa kaupattiin aikoinaan idän eksoottisia tuotteita. Torin laidalla on Krakovan komea kaupungintalo. Sen tornista aukeavat hienot näköalat yli vanhankaupungin kattojen.

Vanhakaupunki on Krakovan sydän. Se on hyvin säilynyt Unescon maailmanperintökohde täynnä värikkäitä, koristeellisia taloja. Etelälaidalla kohoaa kultakupolinen Wawelin linna, Puolan entinen kuninkaanlinna.

Linnan jännittävin sopukka on lohikäärmeen luola, jossa on näytillä – uskokoon ken tahtoo – kaupunkia ammoisina aikoina piinanneen lohikäärmeen luita. Krakova sai nimensä Krak-nimiseltä suutarilta, joka surmasi hirviön.

Wavelin linna on Puolan entisten kuninkaiden komea koti.

Vinkki: Linnan pihalle pääsee ilmaiseksi, mutta sisätilat ovat maksullisia. Liput kannattaa ostaa etukäteen netistä, sillä jonot lippuluukuille ovat pitkiä.

2. Kiehtova Kazimierz

Porttia koristaa Daavidin tähti. Sen takana häämöttää muraalien peittämä rapistunut rakennus. Piirrosten seassa on heprealaisella kirjaimistolla kirjoitettuja sanoja. Ollaan Kazimierzissa, Euroopan toiseksi suurimmassa historiallisessa juutalaiskaupunginosassa.

Sitä ei ole puunattu eikä kiillotettu turistien iloksi, vaan se on rouhea ja rähjäinen. Juuri siinä piilee sen viehätys. Se on aito ja alkuperäinen, ja sen yllä leijuu toisen maailmansodan tapahtumien jättämä surumielisyyden varjo.

Kazimierzista kehittyi juutalaiskeskus, kun kuningas Juhana Albert määräsi juutalaiset muuttamaan sinne 1495. Se kukoisti, kunnes vuonna 1941 natsit pakottivat juutalaiset siirtymään gettoon Krakovaa halkovan Veiksel-joen toiselle puolelle. 1990-luvulla Kazimierz toimi Steven Spielbergin Schindlerin lista -elokuvan näyttämönä. Tosiasiassa 1 200 juutalaista pelastaneen Oskar Schindlerin emalitehdas on toisaalla Krakovassa.

Nykyisin Kazimierzin kujilla kiertelee matkailijoita kaikkialta maailmasta. Monia houkuttelee alueen yöelämä, sillä sieltä löytyvät villeimmät baarit. Kesäkuussa järjestetään juutalaisen kulttuurin festivaali, yksi maailman suurimmista.

Kazimierzin värikkäät kadut huokuvat samanaikaisesti vilkasta elämänmenoa ja historiaa.

Vinkki: Parhaat näköalat Kazimierzin yli avautuvat hotelli Rubinsteinin Sky Barista (Szeroka 12).

3. Veret seisauttava Auschwitz

”Arbeit macht frei”, julistaa Auschwitzin keskitysleirin portille kiinnitetty kyltti. Vaikka eihän se niin ollut, täällä työ tappoi, jos ei tullut kaasutetuksi hengiltä.

Kyltin ali kulkee vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia. Monet tulevatkin Krakovaan Auschwitzin takia, sillä välimatkaa on vain 50 kilometriä. Vierailu nostaa itkun kurkkuun. Se on myös fyysisesti raskas, koska monen tunnin kierroksella kävellään paljon, ripeää vauhtia.

Natsien hirmuteot konkretisoituvat murhattujen jäämistön kautta. Parakeissa on näytillä vaate-, tavara-, silmälasi-, proteesi- ja hiusvuoria. Pelkästään hiuksia on kahdeksan tonnia. Määrä on niin suuri ja näky niin koskettava, että sitä on melkein mahdotonta uskoa todeksi.

Auschwitz-Birkenaussa kuljetaan kuoleman kiskoilla. Vangit tuotiin sinne tapettaviksi täyteen ahdetuissa tavarajunissa. Yksi vaunuista seisoo yhä raiteilla takanaan pahaenteisesti tummuva taivas. Kaasukammioista on jäljellä enää rauniot. Niiden liepeille on laskettu kukkakimppu sekä valokuva vanhanaikaisesti pukeutuneesta naisesta ja miehestä. Kenties heidän matkansa päättyi Birkenauhun, mutta heitä ei ole unohdettu. Juuri tämän takia käynti Auschwitzissa on tärkeä: jotta muistaisimme.

Auschwitzin keskitysleiri sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Krakovasta.

Vinkki: Auschwitziin kannattaa tutustua järjestetyllä retkellä, jonka voi varata netistä esimerkiksi getyourguide-sivuston kautta. Hinnat 30–50 euroa.

4. Suurenmoinen suolakaivos

Kaunein Krakovan alueen kirkoista on Pyhän Kingan kappeli. Se sijaitsee syvällä maan uumenissa, Wieliczkan suolakaivoksessa. Rakennusaineena on käytetty pelkästään suolaa. Jopa kappelia valaisevat jättikokoiset kristallikruunut on valmistetty suolasta. Näky on kuin satukirjasta.

Satumainen on myös Kingan tarina. Puolalaiselle ylimykselle luvattu unkarilaisneito sai myötäjäisikseen suolakaivoksen. Ennen naimisiinmenoa hän heitti sormuksensa kaivoskuiluun. Matkalla Krakovaan hän kaivautti kaivon, josta löytyi yllättäen suolaa sekä hänen sormuksensa. Näin Kinga toi Puolaan suolan, eikä siitä ole sen koommin ollut puutetta.

Jo 1300-luvulla alkanut kaivostoiminta päättyi vuonna 2007. Nykyisin kaivos on matkailuvaltti. Maan syvyyksiin laskeudutaan jalan, portaita on 800. Kävelyä kertyy kaksi kilometriä. Kierroksella kuljetaan marmorimaisilla suolalaatoilla kukkakaalimaisten suolamuodostelmien peittämissä holveissa. Pyhättöjä on useampia, mutta vain Kingan kappelissa pidetään yhä messuja. Se on myös suosittu hääkirkko. Välillä levähdetään maanalaisessa kahvilassa. Sen yhteydessä olevat myymälät kauppaavat suolaa eri muodoissa.

Pyhän Kingan kappeli 101 metrin syvyydessä on rakennettu kristallikruunuja myöten suolasta.

Vinkki: Wieliczkaan, 20 km päähän Krakovasta, pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Pääsylippu maksaa noin 20 euroa. Järjestetyt retket sisältävät kuljetuksen ja sisäänpääsyn, hinnat noin 40 euroa.

5. Sulosointuja ja silmänruokaa

Chopinin Grande Valse Brillanten kepeät soinnut hivelevät korvia. Soitosta vastaa Krakovan Saint Mauricen kamariorkesteri estradinaan upea Saints Peter & Paulin kirkko (Grodzka 52). Esityksen aikana kuullaan myös Bachia, Vivaldia, Mozartia ja Tšaikovskia. Chopin on kuitenkin illan tähti, onhan hän Puolan oma ylpeys, pianovirtuoosi, joka sävelsi lyhyen elämänsä aikana lukuisia mestariteoksia.

Nykytaiteen museon, Mocakin, ulkokuorikin on elämys.

Klassisen musiikin helmiä voi kuunnella muissakin Krakovan kirkoissa. Juutalaista klezmer-musiikkia puolestaan soitetaan esimerkiksi Galicia-museossa (Dajwor 18).

Myös inspiroivaa silmänruokaa on tarjolla. Esimerkiksi Sukiennicen museon taidegalleriassa, verkahallin yläkerrassa on näytillä 1800-luvun puolalaista taidetta, ja nykytaiteen museo Mocak (Lipowa 4) on visiitin väärti jo ultramodernin ulkokuorensa takia.

Vanha verkahalli Krakovan keskus­torilla on upea tyylinäyte renessanssi­ajan arkkitehtuurista.

Vinkki: Saints Peter & Paulin konsertit alkavat joka ilta klo 20. Lipun (15 euroa) voi ostaa tuntia ennen kirkon ovelta. 

6. Halvat hinnat

Sitten ilouutisia shoppailijoille: Krakovassa on noin puolet halvempaa kuin Suomessa. Heinäkuussa kaupoissa on alennusmyyntejä, joten tuliaisia voi ostaa todella halvalla.

Paras ostospaikka on rautatieaseman vieressä sijaitseva Galeria-ostoskeskus. Siellä on hyvä valikoima luksus- ja ketjuliikkeitä. Jälkimmäisiä löytyy myös vanhankaupungin Florianska-kävelykadulta, ja Kazimierzin suuntaan vievä Krakowska on hyvä ostoskatu vaate- ja kenkämyymälöineen. Kazimierzin kujilla puolestaan voi tehdä vintagelöytöjä. Sen torilla kaupataan lauantaiaamuisin antiikkia ja vanhoja tavaroita ja sunnuntaisin sulassa sovussa kirppiskamaa ja designtuotteita.

Myös liikkuminen paikasta toiseen on huokeaa. Näppärin menopeli on ratikka, jolla pääsee ympäri Krakovaa. Hinta määräytyy ajan ja vyöhykkeen mukaan (20 min/keskusta 70 senttiä).

Galeria-ostoskeskus tarjoaa shoppailijalle kaikkea, mitä mieli halajaa.

Vinkki: vaihda ainakin osa valuutasta jo Suomessa, sillä kurssi paikan päällä voi olla heikompi. Luottokortilla pärjää hyvin. Pankkiautomaatteja on runsaasti.

7. Hyvä ruoka

Söisikö japanilaista, italialaista vai equadorilaista? Kazimierzin ruokarekka-alueilla on, mistä valita. Kuvitelma, että Puolassa syödään vain hapankaalia ja makkaraa, osoittautuu vääräksi. Toki niitäkin on saatavana, mutta Krakovan ravintolatarjonta on yllättävän monipuolinen.

Pikaruokaloiden annokset ovat valtavia; yhdestä riittää kahdelle pieniruokaiselle. Trendiravintoloissa piperretään pienemmin. Esimerkiksi italialaisen Nolion (Krakowska 27) pastat jättävät tilaa toisellekin ruokalajille. Hyvä niin, koska ruoka on erinomaista.

Myös Szeroka 12 -ravintolan (hotelli Rubinstein, Kazimierz) viiden ruokalajin maistelumenu viihtyisässä miljöössä on elämys, etenkin kun tilaa kylkeen neljän lasillisen viinimenun.

Viininystävän kannattaa suunnata BARaWINOon (Mostowa 1). Sen viinilistalla ovat edustettuina kaikki viinimaat. Se on harvinaista Krakovassa, sillä siellä juodaan pääsääntöisesti olutta ja vodkaa. Olutsiepoilla onkin kaupungissa mainiot oltavat, sillä olutta on tarjolla joka lähtöön ja lähes joka paikassa.

Vinkki: Suun saa makeaksi Karmello-herkkupuodissa (Florianska 40). Sieltä voi myös ostaa suussa sulavia tuliaisia.

Krakovan faktat

  • Perustettu: vuonna 1257.
  • Väkiluku: Noin 760 000. Puolan toiseksi suurin kaupunki.
  • Aikaero: Puolassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.
  • Valuutta: zloty (PLN). 1 PLN = 0,25 EUR.
  • Ilmasto: Lämpimimmät kuukaudet heinä- ja elokuu. Kylmintä tammikuussa. Kesäkuussa sataa eniten.
  • Matkustus: Muun muassa Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Krakovaan. Lentokentältä on keskustaan noin 11 km. Lippu lentokenttäjunaan maksaa 9 zlotya ja taksimatka noin 50 zlotya.

Kommentoi »