Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Väsymys
11.12.2015
 |
Apu

Kysymys:

Olen viisikymppinen kuolemanväsynyt nainen. Yhä pahenevaan väsymykseen 

ei auta mikään. Olen kokeillut vitamiineja, mutta ne alkavat särkeä niveliä.

Olen tyytyväinen elämääni. En ole masentunut tai sairas eikä minulla ole kriisejä. Töiden jälkeen kaadun sänkyyn nokosille ja voisin helposti nukkua iltaan asti ja siitä taas aamuun. Viikonloppuisin voin ottaa kolmet nokoset päivässä. Nukun yössä 8–9 tuntia, ja vaikka nukun neljän tunnin päiväunia, olen illalla umpiuupunut. Mikään ei riitä.

Olen väsynein tuntemani ihminen, ja läheiseni ovat alkaneet huolestua. Menen samaan aikaan nukkumaan kuin lapseni. Lääkäri käski lisäämään liikuntaa, mutta en jaksa. Miten väsymyksen saisi pois?

Vastaus:

 

No jopa Sinulla on varsinainen unitauti. Et mainitse sitä, milloin ja millä tavoin tämä pohjaton uupumus oikein alkoi ja mitä tutkimuksia lääkärisi on mahdollisesti jo tehnyt. 

Koska tunnet itsesi terveeksi ja saan jotenkin sen käsityksen, ettei vaiva ole alkanut ihan eilen, pahanlaatuiset taudit kuten syöpä lienevät sillä poissuljetut. Tietenkin laboratoriota tulee vaivata hemoglobiinin (anemian poissulku), verensokerin, kilpirauhashormonien, maksan ja munuaisten toimintakokeiden sekä nestetasapainoarvojen ja kalsiumin määrittämisen verran. Kovin laajoihin haulikolla ammuntoihin ei ole syytä lähteä, vaan tulee edetä sillä perusteella, jos vihje jonkun tietyn asian poissulkemiseksi ilmaantuu.

Uniapnea on yllättävän yleinen tila, eikä se ole vain pullukoiden yksinoikeus. Mikäli huilaannuttava uni keskeytyy toistuvasti alituiseen ylähengitysteiden ahtautumiseen, elää elimistö jatkuvassa stressissä. Verenpaine voi kohota, tyypin II sokeritauti puhjeta (stressihormonit ovat insuliinin vastavaikuttajia) ja painokin kohota – valtimokovettumataudin vaara lisääntyy. 

Kannattaa selvittää puolisolta, kuinka nukut. Yksin punkkaava ei välttämättä tiedosta tilaansa eikä kuorsaamisen tarvitse välttämättä olla kovin rajua. Oleellista uniapneassa on päiväväsymys ja torkahtelu palavereissa ja joskus auton ratissakin. Esiintyypä Sinulla yömetakkaa tai ei, tekisin suppean unipolygrafian, mikä onnistuu omassa vuoteessa. Tutkimus kuuluu valveutuneen terveyskeskuksen tutkimuspatteristoon.

Lääketieteellisessä kirjallisuudessa krooninen väsymysoireyhtymä on saanut yhä enemmän huomiota. Kyseessä on todellinen sairaus (Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2015; 131:1532-4). Siitä on tuoreet diagnostiset kriteerit. Vaaditaan, että potilaalla on seuraavat kolme oiretta:

1) Heikentynyt kyky saavuttaa ennen sairastumista ollut ammatillinen, opetuksellinen, sosiaalinen ja henkilökohtainen aktiivisuuden taso. Aktiivisuuden tason heikentyminen on kestänyt yli kuusi kuukautta, ja siihen liittyy vaikea väsymys, joka on usein alkanut selvänä ajankohtana (ei ole elinikäinen). Väsymys ei johdu käynnissä olevasta ponnistuksesta tai parane levolla.

2) Ponnistuksen (fyysinen, psyykkinen tai kognitiivinen) jälkeinen paha olo.

3) Virkistämätön uni.

Lisäksi diagnoosiin vaaditaan ainakin toinen seuraavista: kognitiivisten taitojen heikkeneminen tai ortostaattinen intoleranssi (pystyssä oleminen aiheuttaa huonon olon ja makuulla oireet häviävät).

Tilanteesi ei tuo antamiesi tietojen perusteella tätäkään mieleen. Väsymysoireyhtymälle on tyypillistä, että se alkaa äkillisesti akuutin infektion jälkeen. Se ei ole elinikäinen.

Tunteesi on todellinen: väsyt ja nukut todella paljon. Tarvitset lääkärin apua sen selvittämiseen, mistä tila johtuu. Mahdollisia syitä on niin paljon, että tässä ei ole mahdollista kuin raapaista aihepiiriä. 

Jos olet tilastasi huolestunut, lähde lääkäriin ja ole avoin kaikille diagnoosivaihtoehdoille – jopa sille, ettei sellaista löydy. Olet viisikymppinen, joten elät myös vaihdevuosiaikaa. Ei se tietenkään kaikkea selitä, mutta se pitää kuitenkin ottaa huomioon. 

Lääkäriisi yhdyn siinä, että liikkuminen kannattaa aina.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.