Terveys ja hyvinvointi
Kysy Kiminkiseltä: Mikä auttaa kihtiin?
17.7.2019
 |
Apu

Kysymys:

Minulla on ihan saletisti kihti. Koska kihtikohtaukset ovat kovin kivuli­aita, yritän välttää niitä parhaani mukaan. Noudatan annettuja ruokavalio­-ohjeita, mutta juomapuoli ­tekee kiusaa. Alkoholia tulee välttää ja minä vältän. Pahinta kihdin kannalta on kuulemma olut, myös alkoholiton olut. Kun oluessa yleensä on vähemmän alkoholia kuin muissa väkijuomissa, tuntuu, ettei alkoholi olekaan varsinainen syypää kihtikohtauksiin, vaan joku muu tekijä oluessa. Kysyin lähimmästä terveyskeskuksesta. Sain terveydenhoitajalta vastauksen, jossa oli minulle hyvin tuttu lista kielletyistä ruoka-­aineista ja lopuksi maininta ”silloin tällöin voi juoda ­lasillisen viiniä”.

En mielestäni oikein saanut vastausta kysymykseeni. Sinä kun olet suorapuheinen mies, osaat varmaan kertoa, mistä tässä alkoholijutussa on kyse.

Vastaus:

Kysymykselläsi on laajempaa merkitystä, sillä elimistön kohonneella virtsahappopitoisuudella on yhteys erilaisiin elintapasairauksiin. Ei siis ole kysymys vain tulehduksesta ukkovarpaassa tai pissasta päässä, mitä toki sitäkin tunnetusti esiintyy.

Virtsahappo eli uraatti syntyy elimistössä puriiniaineenvaihdunnan lopputuotteena. Puriinit ovat orgaanisia emäksiä, joita tarvitaan muun muassa perintötekijämme sisältävän DNA:n rakennusaineena. Ihminen ei kykene metaboloimaan puriiniaineenvaihdunnan seurauksena syntyvää uraattia, vaan se poistetaan kuona-­aineena munuaisten kautta virtsaan (70%) ja suolen kautta ulosteeseen (30%).

Seerumin koholla olevaa uraattitasoa kutsutaan hyper­urikemiaksi. Kihti on nivel­tulehdus, jota ei synny ilman natriumuraattikiteitä nivelessä. Uraatin ylittäessä nivelnesteessä kiteytymispitoisuutensa (37 asteessa Celsiusta 408 myymoolia/l) niveleen alkaa kerääntyä uraattikiteitä, jotka aktivoivat luontaista immuunivastetta tehokkaasti. Siitä voi seurata nopeasti tyypillisen ankara tulehdus. Alemmassa lämpötilassa matalampikin pitoisuus voi kiteytyä, mikä selittää kihdin taipumuksen ukkovarpaaseen ja jalkaterään.

Kihdin pitkäaikaishoidossa tavoitteena on liuottaa elimistöstä jo muodostuneet natriumuraattikiteet ja estää uusien kiteiden muodostuminen, mikä saavutetaan pitämällä plasman uraattitaso alle 360. Hyperurikemian lisääntyminen linkittyy liikapainon lisääntymiseen ja munuaisten heikentyneeseen kykyyn erittää uraattia virtsaan. Hyperurikemia liittyy sydän- ja verisuonisairauksiin ennustaen lisääntynyttä kuolleisuutta. Tietomme karttuessa koholla olevaa uraattia saatetaan tulevaisuudessa hoitaa korkean koleste­rolin tavoin.

Kihtiruokavaliossa vältetään runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita. Näistä listoista olet saanut kystä kyllin. Totta ne kuitenkin ovat. Puriineja esiintyy runsaasti kalan ja siipikarjan nahassa, äyriäisissä ja simpukoissa, sisäelimissä, palkokasveissa, sienissä, parsassa, vehnänalkiossa, hiivassa ja oluessa.

Alkoholi estää virtsahapon eritystä munuaisissa. Sen lisäksi alkoholittomanakin olut sisältää runsaasti puriineja. Olet oikeassa: alkoholin osuus oluen kihtiasiassa on vähäisempi. Itse alkoholin epäedulliset vaikutukset ovat annosriippuvaisia. Yhdessä tutkimuksessa 10–14,9 gramman päivittäinen etanoliannos nosti kihtiriskiä 32 % – yli 50 gramman peräti 153 %. Mainittakoon lisäksi, että makeutus­aineena laajasti käytetty fruktoosi on ainoa uraattitasoja nostava sokeri. Kihtipotilaan tulee välttää fruktoosilla makeutettujen virvoitusjuomien, mehujen ja makeisten nauttimista.

Kärsit turhaan kihtikohtauksista. Peruskauraa kihdissä on tarvittaessa laihduttaminen, ruokavalio ja nesteenpoistolääkkeiden välttäminen. Nykysuosituksen mukaisesti tarvitaan jo pysyvää ­lääkehoitoa (allopurinoli tai ­febuksostaatti, estävät uraatin muodostumista), jos kihtikohtaus uusii. Siispä nyt viimeistään Sinulla on asiaa lääkäriin!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.