Seksi voi kukoistaa vaihdevuosina
Terveys ja hyvinvointi
Seksi voi kukoistaa vaihdevuosina
Seksi voi kukoistaa uudella tavalla vaihdevuosissa

Miten käy seksuaalisuuden, kun elät vaihdevuosiasi? Näivettyykö seksielämä täysin – vai voisiko olla niin, että heräät nyt seksuaalisuuteen uudella tavalla?

Psykoterapeutti Heidi Valastin mukaan seksuaalisuuden kokemukseen vaikuttaa ennen kaikkea naisen psyyke ja se, miten hän kokee vaihdevuosien tuomat muutokset ja oman kehonsa.

Kliinisenä seksologina työskentelevä Valasti huomauttaa, että vaikka elämässä on aina asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa, seksuaalisuuden säilymisessä olennaisinta on oma sisäinen maailmankuva.

Näetkö muutoksen uhkana vai mahdollisuutena? Miten olet ratkaissut elämän aiemmat kriisitilanteet? Sisäinen maailmankuva vaikuttaa myös kehon kuvaan. Jos ihannoi nuoruutta, vanheneminen tuntuu väistämättä miinusmerkkiseltä.

“Meidän kulttuurissamme iän karttumista ei arvosteta. Jo termi ikääntyminen vie minusta harhaan, koska kyllä jo vauvatkin ikääntyvät.”

Jos nuorekkuus on itselle hyvin merkittävä, siitä luopumiseen liittyy surua. Sekin tunne on kuitenkin hyvä käsitellä. Luopuminen on tärkeä taito, koska se voi avata uusia ovia.

“Sitäkin on hyvä miettiä, uskotko itseesi ja omiin vaikutusmahdollisuuksiisi vai näetkö itsesi ehkä uhrina”, Valasti sanoo.

Kaikki ei johdu hormoneista

Heidi Valastin mielestä hormonien merkitystä korostetaan liikaa, kun puhutaan vaihdevuosista. Hormonitoiminnan muutokset pyritään tyypillisesti joko poistamaan hormonikorvaushoidolla tai sitten asian annetaan vain olla.

“Joku saattaa omaksua vapaaehtoisesti raihnaisen, vanhan naisen roolin, jota ympäröivä kulttuurikin tuntuu tarjoavan. Asiaa voi silti lähestyä muillakin tavoilla. Kaikki vaihdevuosien tuomat muutokset eivät johdu hormoneista.”

Äitiyden rooli naisen elämässä voi myös olla merkittävä, ja juuri tässä vaiheessa lapset ovat yleensä irtautumassa kotoa.

“Jos äitiys ja hoitajuus ovat olleet keskeinen osa minäkuvaa, muutos on suuri. Silloin on aika päivittää oma minäkuva.”

Myös ajatuksesta, että saisi vielä lapsia, pitää luopua. Se on usein ajatuksen tasolla merkittävämpi asia kuin käytännössä.

Toisaalta juuri samoista syistä tämä elämänvaihe on otollinen seksuaaliselle vapautumiselle. Hormonaalista tai muutakaan ehkäisyä ei enää tarvita, ja seksiä on käytännössäkin helpompi harrastaa, kun lapset eivät asu enää kotona.

Parisuhde joutuu päivitykseen

Heidi Valasti muistuttaa, että ihminen hakee luonnostaan mielihyvää, ja rakkaussuhteessa tunteita halutaan yleensä ilmentää myös fyysisellä tasolla.

“Fyysinen läheisyys on ihmisen perustarve, joka ei synny vain hormonien vaikutuksesta.”

Se, pystytkö vaihdevuosi-iässä nauttimaan seksistä, riippuu monesta seikasta. Nautintoon vaikuttavat niin yleinen hyvinvointi, eletyn elämän kokemukset kuin tunteiden käsittelyn taidotkin.

“Pitkässä parisuhteessa koko suhteen tilanne voi nousta päivitettäväksi, kun yhteisessä elämässä koetaan paljon erilaisia muutoksia.”

Vaihdevuosien seksuaalisuuteen vaikuttaa myös se, mikä on ollut seksin motiivi aiemmin. Jos sitä on harrastettu vain suvunjatkamiseksi tai miehen mieliksi, ei vapautumista ehkä tapahdu.

“Jos seksin merkitys itselle on ollut aiemminkin pieni, piiloudutaan helposti sen taakse, että ’enää ei tarvitse.’ ”

Jos suhteessa omaan seksuaalisuuteen on tukkeumia, ei ongelma liity vaihdevuosiin.

Liikunta luo voiman tunteen

Naisellisuuden kokemuksen ja seksuaalisuuden kannalta on tärkeä vaalia yhteyttä omaan kehoon.

“Kun välität siitä, mitä syöt ja juot, kuinka paljon käytät alkoholia ja harrastatko liikuntaa, voit nähdä oman kehosi helpommin rakkaana ystävänä kuin vihollisena.”

Kaikki liikunta auttaa luomaan tunnetta fyysisestä voimasta.

Erityisesti lantionpohjalihasten harjoittaminen on tärkeää. Se ehkäisee myös virtsanpidätysongelmia, joita voi ilmetä, kun estrogeenin määrä kehossa vähenee.

“Lantion alueella voi olla myös tukkeumia, joita voi avata hengittämällä syvään, venyttelemällä etureisiä ja nivusia ja liikuttamalla lantiota edes takaisin. Näin lantio ei pääse jämähtämään käppyräasentoon.”

Kehoa voi avata myös mielikuvien avulla. Silloin energia pääsee virtaamaan.

“Mielikuvilla on valtaisa merkitys, ja niitä kannattaa käyttää apuna. Kuukautisvuodon suunta on kehosta ulospäin ja kohdun energian suunta on alaspäin. Kun kuukautisia ei enää ole, energiaa voi pyrkiä mielikuvien avulla suuntaamaan kohdun alueelta ylöspäin”, myös tantraan ja itämaisiin energiamenetelmiin perehtynyt Heidi Valasti selvittää.

Anna aallon tulla

Vaihdevuosien tuomiin kuumiin aaltoihin tai vilunväristyksiin Heidi Valasti kehottaa suhtautumaan uudella tavalla.

“Anna aallon levitä rauhassa ja nousta ylös siten, että se tulee ikään kuin päälaesta ulos.”

Kun hikoilupuuska iskee, Valasti kehottaa ottamaan paidan pois laajoin liikkein, ei häpeillen.

“Jos kehon muutosprosessin antaa näkyä ja tuntua, on helpompi itse käsitellä sitä sen sijaan, että yrittäisi kahlita muutosta.”

Se ei kuumia aaltoja poista, mutta niiden epämiellyttävyys vain kasvaa, jos niitä hävetään.

Silläkin on merkitystä, miten itseään tässä elämänvaiheessa kutsuu. Heidi Valasti käyttää vaihdevuosien sijaan mieluummin sanoja ’transformaatiovaihe’ tai ’muutosprosessi’, mutta nimitys on makuasia. Joka tapauksessa ajanjaksosta saa ja pitää puhua avoimesti.

Mitä kumppanilta tarvitset?

Jos vaihdevuosioireena on paljon ärtymystä, voivat vuorovaikutusongelmat suhteessa kasvaa. Heidi Valastin mielestä naisella ei kuitenkaan kaikessa ole oikeutta vedota vaihdevuosiin.

“Siinä iässä pitää jo osata ottaa vastuu omien tunteiden säätelystä ja käytöksestä. Ei murrosikäiseltäkään hyväksytä mitä vain, vaikka hänen kehonsa hormonaaliset muutokset ovat vielä suurempia.”

Jos naisella ilmenee paljon aiempaa enemmän omaa tahtoa ja aggressiivista käytöstä, ympäristö voi alkaa mieltää hänet ladatusti ’kaameaksi vaihdevuosieukoksi’.

“Jos nainen itsekin ajattelee, että hänen pitäisi olla hillitty ja passiivinen eikä hän saisi ilmaista tahtoaan, hän tekee hallaa itselleen”, sanoo Heidi Valasti.

Seksistä puhuminen oman kumppanin kanssa on tärkeää joka iässä, mutta lisäksi asioita pitäisi osata myös näyttää.

“Usein nainen haluaisi vain puhua ja puhua, mutta tunne- ja kehotasolla heittäytyminen voi olla vaikeaa.”

On hyvä puhua peloista, jännityksistä, herkkyyksistä ja toiveista, mutta myös kokeilla asioita.

“Jos esimerkiksi limakalvot tuntuvat kuivilta, voi kokeilla, millä keinoin voi silti tehdä nautinnollisia juttuja.”

Kumppanille on hyvä kertoa, mitä häneltä tarvitsee. Jos ei koe itseään enää viehättäväksi, voi pyytää toista kehumaan itseään vaikka joka päivä tietyin sanankääntein.

“Kukaan ei voi tietää, mitä toisen sisällä tapahtuu ja mitä hän toivoo, jos asioista ei puhuta. Sen voi spontaanisti aavistaa vain lapsen ja vanhemman suhteessa, mutta silti sitä odotetaan välillä myös parisuhteessa”, Heidi Valasti sanoo.

Naisilla olisi tässä paljon opittavaa.

“Nainen saattaa närkästyä kuin pikkutyttö, jos hänen jokaista tarvettaan ei tyydytetä juuri määrätyllä tavalla ja vielä arvaamalla.”

makuasia. Joka tapauksessa ajanjaksosta saa ja pitää puhua avoimesti.

Seksistä nauttiminen ei katoa mihinkään

Jos on elänyt aiemmin omat mielipiteensä vaimentaen ja oman todellisuutensa ohittaen, on hyvin mahdollista vapautua vaihdevuosissa uudella tavalla. Tämä pätee myös naisellisuuteen ja seksuaalisuuteen.

“Jos vapautuminen tapahtuu kovin repivästi ja kapinalla höystettynä, on hyvä tutkia sen syitä. Usein taustalta löytyy jokin murrosiässä läpikäymättä jäänyt asia.”

Vapautuminen on nimittäin sinänsä rauhallinen prosessi.

“Siinä otetaan vapautta sanomalla itselle ’kyllä’. Se on hyvin pehmeä voima.”

Jos olet aiemminkin nauttinut seksistä, ei se vaihdevuosissa mihinkään katoa.

“Seksuaalisen nautinnon kokeminen vaihtelee joka tapauksessa tilanteesta riippuen, ja siihen vaikuttaa eniten se, mitä tapahtuu pään sisällä”, Heidi Valasti sanoo.

Kannattaa huolestua vasta, jos tuntee, että oma elinvoima alkaa näivettyä. Jos seksillä on itselle merkitystä, mutta se ei maistu, on hyvä miettiä syitä.

Jos nainen kokee muuten olevansa itsessään kokonainen, ei hänen arvoaan mitata seksuaalisuuden kautta. Jos elämässä ei ole seksiä missään muodossa, aistillisuutta voi kanavoida luoviin toimintoihin ja vaikkapa taiteeseen. Niistäkin voi saada paljon nautintoa.

Kuvitus: Anu Ikävalko

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 6/2017.

Kommentoi »