Salzburg täydellinen talvikaupunki
Matkailu
Salzburg täydellinen talvikaupunki
Itävallan hurmaava Salzburg sopii täydellisesti pieneen talvilomaan. Ota vinkit talteen!
16.12.2015
 |
Mondo

KOE

Vanhakaupunki

Alppien juurella sijaitseva Salzburg on Itävallan viehättävimpiä kaupunkeja, erityisesti barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta. Alter Marktin aukio on hyvä paikka aloittaa kierros. Piipahda Domplatzilla ihailemassa Salzburgin katedraalin vaikuttavia freskoja ja Stephansplatzilta näkyvää Festung Hohensalzburgin linnaa. Vanhakaupunki on pieni, ja sen ottaa haltuun päivässä kävellen.

Mönchsberg ja Kaputzinerberg

Keskustan kupeessa kohoaville kukkuloille pääsee vanhastakaupungista kahdessakymmenessä minuutissa. Jos kiipeäminen ei kiinnosta, Mönchsbergille vie myös hissi (meno-paluu 3,50 e). Patikkapolkujen lisäksi Mönchsbergillä sijaitsee nykytaiteen museo Museo de Moderne, Kaputzinerbergillä taas voi vierailla munkkiluostarissa.

Christkindlmarkt

Marraskuun lopulla kojunsa avaava perinteinen joulutori on oiva paikka hankkia sekä tuliaiset että joululahjat. Kojut pursuavat käsintehtyjä joulukoristeita, saippuoita, tekstiilejä sekä paikallisia suolaisia ja makeita herkkuja. Tilaa lämmikkeeksi glühwein tai appelsiinipunssi.

Domplatz, Hellbrun

HERKUTTELE

Augustiner Bräu

Augustiinilaismunkkien 1600-luvulla perustaman panimon taverna on suosittu illanviettopaikka. Litran tuoppi kuusi euroa. Lisäksi tarjolla itävaltalaisherkkuja. Panimon historiaan pääsee tutustumaan pyynnöstä järjestetyllä museokierroksella.

Lindhofstrasse 7, augustinerbier.at

The Green Garden

Itävaltalainen keittiö on perinteisesti lihapainotteista, mutta onneksi kasvisruokaakin löytyy. Salzburgilaisen nuoren parin perustamassa sympaattisessa kasvisravintolassa suositaan luomua ja lähiruokaa. Maista kasvisburgerin ja falafelien lisäksi raikasta kurkkugazpachoa (5,50 e) sekä sienilasagnea (13,50 e). Pöytävaraus suositeltava.

Nonntaler Hauptstrasse 16, thegreengarden.at

Paul Stubm Bier Garten

Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevan itävaltalaisravintolan listalta löytyy wieninleikkeen lisäksi erilaisia pyttipannuja, uuniperunaa ja kevyempään nälkään salaatteja. Annokset ovat runsaita ja hinta-laatusuhde kohdallaan. Pääruuat kymmenen euron molemmin puolin.

Herrengasse 16, paul-stube.at

Pasta e Vino

Kursailematon italialaisravintola tunnetaan antipastoistaan ja kotitekoisesta pastasta. Antipaston, päivän pastan sekä muutaman lasin viiniä saa noin kahdellakymmenellä eurolla. Pöytävaraus suositeltava.

Wolf-Dietrich-Straße 31, +43 662873487

KAHVITTELE

Café 220 Grad

Jos etsit kaupungin parasta aamiaista, suuntaa kahvipaahtimonakin toimivaan Café 220 Gradiin. Aamiaisannokset (5–17 e) ovat täyttäviä ja kauniita, tarjolla on myös vegaaninen vaihtoehto. Kahvi on erinomaista. Pöytävaraus suositeltava aamiais- ja lounasaikaan.

Chiemseegasse 5, www.220grad.at

Kaffee Alchemie

Salzachjoen varrella sijaitseva espressobaari tuo tuulahduksen urbaania kahvilakulttuuria sacherkakkujen ja omenastruudelien joukkoon. Vitriinistä löytyy paikan päällä leivottua porkkanakakkua, brownieita ja muuta pientä makeaa. Espresso 2,20 e.

Rudoflskai 38, kaffee-alchemie.at

Café Tomaselli

Alter Marktin keskusaukion kupeessa sijaitseva vuodesta 1703 toiminut Café Tomaselli tarjoaa klassisen miljöön kahvikupposelle (3,80 e) ja kakkupalalle (alkaen 3 e).

Alter Markt 9, tomaselli.at

SHOPPAILE

Getreidegasse

Vanhankaupungin suosituimmalta shoppailukadulta saa ostettua niin lederhosenit kuin Leviksetkin. Nälän iskiessä ruokapaikan voi valita kadun lukuisista ravintoloista.

Linzer Gasse

Salzachjoelle laskeutuva viehättävä kävelykatu on täynnä pikkuputiikkeja ja ruokapaikkoja. Itävallassa panostetaan luomuun ja Linzer Gasselta luomuherkkuja voi ostaa esimerkiksi Sonnentorilta ja Martin Reformstarkilta. Sunnuntaisin lähes kaikki kaupat ovat kiinni, joten varaudu lauantaitungokseen.

Salzburger Schranne

Joka torstaiaamu (klo 7–12) Mirabellplatzin aukio notkuu paikallisten viljelijöiden vihanneksista, hedelmistä, mausteista ja muista herkuista. Hintataso on kalliimpi kuin supermarketeissa mutta tuotteet laadukkaita.

Mirabellplatz, salzburgerschranne.at

JUHLI

Felsenkeller

Mönchsbergin kukkulan sisään rakennettu luolamainen klubi on nuorten aikuisten suosima biletyspaikka. Dj:t vaihtuvat viikoittain.

Toscaninihof 2, felsenkeller-salzburg.at

Beffa Bar

Pikkubaarin listalta löytyy yli 50 erilaista olutta. Kokeile kirpeää belgialaista Floris--kirsikkaolutta (4,60 e) tai hanatuopillista baarin omaa hedelmäistä Kaltenhausenia (4,40 e). Suosituksia kannattaa kysyä ammattitaitoiselta henkilökunnalta. Arki-iltaisin Beffa Bar on kotoisa istumapaikka, viikonloppuisin lattia täyttyy dj:n mukaan tanssivasta juhlaväestä.

Bergstrasse 13, fb.com/beffabar

Republic Café

Karajan Platzilla, kaupungin keskustassa sijaitseva Republic Café toimii arkipäivisin ravintolana ja viikonloppuisin trendiväen suosimana klubituspaikkana. Keskustan baarikeskittymän isoimmalla tanssilattialla tanssitaan hip hopin, reggaen tai 1980- ja -90-lukujen musiikin tahtiin, tiistai-illat on varattu salsalle. Republicin yhteydessä toimivassa teatterissa järjestetään pitkin viikkoa konsertteja sekä teatteri- ja tanssiesityksiä.

Anton Neumayr Platz 2, www.republiccafe.at

Jazzit Bar

Kotoisassa kellarikerroksen pikkuklubissa voi käydä fiilistelemässä live-musiikkia niin viikolla kuin viikonloppuisin. Monet keikat ovat ilmaisia. Vieressä myös suurempi keikkaklubi.

Elisabethstrasse 11, jazzit.at

NUKU

Pension Junger Fuchs

Sopuhintainen pikkuhotelli sopii niin yksin matkaavalle kuin kaveriporukallekin. Matalat huoneet ovat kodikkaita ja kompakteja, kuten myös hotellin aamiaissali terasseineen.

2 hh alkaen 60 e. Linzer Gasse 54, pensionjungerfuchs.at

Hotel Bergland

Tyylikäs perhehotelli Kaputzinerbergin kupeessa. Päärautatieasemalle ja vanhaankaupunkiin kävelee vartissa. Buffetaamiainen kuuluu huoneen hintaan.

2 hh alkaen 85 e. Rupertgasse 15, berglandhotel.at

Hotel Auersperg

Andräviertelin kaupunginosassa sijaitseva idyllinen hotelli sopii wellness-matkailijalle. Vieraat pääsevät ilmaiseksi saunaan hotellin pienellä spa-alueella, jossa on mahdollista ottaa myös hierontoja (alkaen 70 e) ja joogatunteja (14 e). Huoneen hintaan sisältyvällä luomuaamiaisella on tarjolla vegaanisia, gluteenittomia ja maidottomia tuotteita.

2 hh 155 e. Auerspergstrasse 61, auersperg.at 

Kommentoi »