Ruotsalainen humoristi? Kyllä, tämä mies sai suomalaiset ostamaan 100 000 kirjaa
Ajanviete
Ruotsalainen humoristi? Kyllä, tämä mies sai suomalaiset ostamaan 100 000 kirjaa
Jonas Jonasson rikastui kirjalla, jonka päähenkilö on 100-vuotias. Kirjailija naputtaa naurettavat tekstinsä vaikka jalkapallofanien bussimatkoilla.
Kuvat

28.3.2019
 |
Apu

Ruotsalaista Jonas Jonassonia, 57, on sanottu Ruotsin Arto Paasilinnaksi. Hänen kirjoissaan on letkeän veijarimainen henki. Huoleton hauskuus leimaa uuttakin romaania, jossa 101-vuotias päähenkilö toilailee maailman mahtavimpien johtajien piireissä ja sohlaa ydinaseen kehittelyssä. Vanhus jallittaa täysillä Pohjois-Korean Kimiä, Putinia ja Trumpia.

Jonas Jonasson vastaa puhelimeen kotisaarellaan Gotlannissa ja kertoo Avun toimittajalle, ettei ikinä ajatellut tehdä kakkososaa menestysromaanilleen 100-vuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Se oli vuoden 2010 bestseller. Päähenkilö oli 100-vuotias Allan Karlsson, mies, jolle mikään ei ollut liian vaikeaa.

Allan Karlsson teki luojastaan rikkaan, mutta tämä hylkäsi hahmonsa, kultajyväsensä.

Hän kirjoitti sen sijaan pari muuta hauskaa kirjaa. Kului yhdeksän vuotta ja romaanihahmo Allan Karlsson vanheni kirjailijan aivojen sopukoissa 101-vuotiaaksi.

Ukko tunkeutui tajuntaan

Jonassonin uusin kirja käynnistyi kummallisesti. Vanha henkilöhahmo tunki siihen väkisin.

– Kun aloitan kirjoittamisen, luon ensin hahmon ja määrittelen hänelle muutaman piirteen. Sitten vain kirjoitan, keskustelen päähenkilöni kanssa ja opettelen tuntemaan hänet. Olin kirjoittanut päähenkilöksi aivan eri tyypin, Martinin.

– Olin tehnyt yli 300 sivua, kun Martinin repliikit ja reaktiot alkoivat tuntua kummallisen tutuilta. Se olikin Allanin puhetta. Annoin potkut Martinille ja kirjoitin kirjan alun uudestaan, Jonasson kertoo.

Poliittiset idiootit

Syntyi kirja ja nimihirviö Satayksivuotias jolla mielestään oli liikaa mielessään. Ja nyt 101-vuotias seikkailee maalla, merellä ja ilmassa.

– Allan on poliittinen idiootti ja vaarallinen yhteiskunnalle. Hän ei ole mukava, Jonasson luonnehtii.

Entä ovatko kirjan Kim Jong-un, Putin ja Trump vaarallisia idiootteja?

– Kirjoitin kirjaani heidät, koska olen huolestunut asioiden kehityksestä ja tunsin tarvetta käsitellä nykymenoa. Minua huolestuttaa seuraavien EU-vaalien tulos ja fasistien uusi nousu Euroopassa.

– Aikoinaan isälläni on tapana sammuttaa televisio, kun sieltä tuli ikäviä uutisia. Minä en sammuta uutisia vaan minä nauran niille. Huumori on välineeni käsitellä vakavia asioita.

Kaiken kokenut ja huoleton vanhus päähenkilönä viehättää lukijoita.

Jonasson tekee romaanejaan varten paljon taustatyötä. Hän on uutisfriikki, ahkera lehtien nettitilaaja ja entinen toimittaja, joka perusti oman viestintäyhtiön. Alle viisikymppisenä hän myi voitollisen yrityksensä ja jäi nauttimaan vapaudesta.

Ja sitten tämä Hannu Hanni onnistui kirjoittamaan menestysromaanin. Jonassonin kirjoja on myyty maailmassa yli 10 miljoonaa kappaletta. Ja hänen hahmoaan Allan Karlssonia on sanottu uudeksi Peppi Pitkätossuksi.

Ilmeisesti vanha päähenkilö hiveli vanhemman väestön itsetuntoa ja sai ostamaan. Jonasson sanoo, että lukijoissa täytyy olla paljon muitakin, nuoria, miehiä ja naisia.

– Kirjoissani ei kunnioiteta valtaa eikä kumarrella kuvia. Ehkä siksi kirjani ovat erityisen suosittuja Etelä-Koreassa.

Jotkut lukijat ovat ottaneet kirjan hyvin tosissaan. Kuten se satavuotias kanadalainen nainen, joka lähetti Jonassonille flirttailevan kirjeen.

Tekstiä tulee vaikka bussissa

Jonassonin kirjailijakollega on säntillinen mies, joka ajaa päivittäin maaseudulle kirjoittamaan. Hän nakuttaa jämptisti yhdeksästä viiteen, kunnes palaa kaupunkiin, vie 10 liuskaa tekstiä kustannustoimittajalle ja lähtee kotiin vaimonsa luokse.

– Minä en ole ollenkaan järjestelmällinen. En tarvitse yhtään rauhaa, Jonasson naurahtaa.

– Kirjoitan vaikka bussissa, joka on täynnä huutavia jalkapallofaneja. Laitan kuulokkeet päähän, kuuntelen Schubertia ja otan läppärin syliin. Kirjoitan sohvalla, pöydällä, keittiössä ja jopa puhun ihmisten kanssa. Olen omassa kuplassani.

Kuplassaan hän takoo MacBook Prota ja litkii Nespresso lungo -kahveja yliannostukseen asti. Päiväkausia.

–Teen tekstiä paljon ja tehokkaasti. Kun luulen, että minulla on jotakin kasassa, lähetän tekstin kustannustoimittajalleni Sofialle. Kysyn: Onko meillä tässä kirja? Hänen ainoa tehtävänsä on vastata kyllä tai ei. Mitään muuta emme aluksi keskustele.

Jonas Jonassonin ensimmäistä kirjaa on myyty Suomessa 66 000 kappaletta. Kirjasta on tehty myös elokuva.

"Ilmastonmuutos tuo toivoa"

Mikä kirjailijaa huolestuttaa eniten maailmassa: Kim, Putin, Trump vai ilmastonmuutos?

–Ilmastonmuutos. Mutta se on myös toivo tulevaisuudellemme. Se voi tuoda ihmiset uudelleen yhteen. Nyt eri ihmisryhmien kesken on voimakkaita vastakkainasetteluja. Saamme yhteisen vihollisen: ilmastonmuutoksen. Yhteisöissä on toivoa.

Jonasson kertoo tehneensä konkreettisia ilmastotekoja elämäntavassaan. Hän on lopettanut punaisen naudanlihan syömisen, hän ajaa sähköautolla ja saa gotlantilaisen kotitalonsa energian aurinkopaneeleista.

Kommentoi »