Pyöräretki Ahvenanmaalle: Punaisten tupien saarella
Matkailu
Pyöräretki Ahvenanmaalle: Punaisten tupien saarella
Kauniiseen Ahvenanmaahan tutustuu parhaiten pyörän selästä. Herkuttelua, nautiskelua ja merellisiä maisemia – niistä on rento pyöräretki tehty.
21.6.2017
 |
Apu

1 Pyörällä Ahvenanmaan ympäri

Kun puskee pyörän kanssa lautan uumenista, hyppää satulaan ja polkaisee pyörän vauhtiin pitkin mutkaisia hiekkateitä, ihailtavaa riittää joka mutkan takana. Keväällä kukkivat omenapuut, loppukesästä taas vietetään sadonkorjuujuhlaa.    Ihastele vanhoja venevanoja, pysähdy rupattelemaan paikallisten kanssa, nauti hiljaisuudesta ja kesyttämättömän saaren merellisestä tunnelmasta. Maisemat vaihtelevat vuoroin upeista hiekkarannoista jylhiin kallioihin. Ahvenanmaan voi valloittaa kerralla tai nauttia paloina. Ja jos pääsaari on jo koluttu, voi matkaa jatkaa ulkosaaristoon pohjoisessa Brändö–Vårdö–Sundin reitille tai etelässä Kökar–Föglö–Lumparlandin kierrokselle.  Pääväylien varrella on pyöräilykaistoja, mutta seuraamalla valko-vihreitä pyöräilyopasteita voi nauttia suurimmaksi osaksi kärryteistä ja maalaismaisemista ilman kovaa liikennettä.  Uusin reitti on Jättestora Ringvägen, jossa yhdistyvät Turun saariston rengastie sekä Ahvenanmaan kierros. Pituutta täyspitkän reitin kiertäjälle tulee noin 350 kilometriä.   www.visitaland.com

Eckerön postitalossa sijaitsevan Cafe Tsarevnan viikonloppubrunssit ovat suosittuja.

2 Ahvenanmaan nähtävyydet

Vaikka pyöräretken voi ottaa myös kuntoilun kannalta, salli itsellesi pysähdyksiä niin usein kuin mieli tekee. Päivämatkatavoitteen voi pitää parissakymmenessä kilometrissä, jos haluaa ottaa rennosti.  Kauniilla ilmalla on ihanaa pulahtaa raikkaaseen veteen ja lekotella upeilla hiekkarannoilla tai punaista graniittia hehkuvilla kallioilla. Jos paikallisilta kysyy parasta rantaa, neuvovat he empimättä Degersandin upealle hiekalle. Matkan varrella voi pitää taukoja ja istuskella pittoreskien kahviloiden pihoilla, mutta viimeistään sadesäällä kannattaa suunnata museoon.  Kesäkaudella ovensa pitävät auki lukuisten kotiseutumuseoiden lisäksi esimerkiksi Maarianhaminan Kulttuurihistoriallinen museo (www.alandsmuseum.ax), jonka perusnäyttely on juuri uusittu. Saaren historia ulottuu 7 500 vuoden taakse, jolloin ensimmäiset asukkaat saapuivat saarelle.  Museovierailun jälkeen Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoituksen (www.bomarsund.ax) jättimäiset rauniot avautuvat eri lailla. Bomarsundin linnoitus kertoo Ahvenanmaan sotaisastakin historiasta. Täällä ovat purjehtineet suuret laivastot, joskus myös valloitustarkoituksessa (www.sjofartsmuseum.ax).          Jos takamus meinaa puutua pyöräilystä, tekee välipäivä ja veneretki terää. Yli 150 vuotta vanha luotsiasema Kobba Klintar (www.kobbaklintarsvanner.ax) ja Hammarlandissa sijaitseva Sälskärin majakkasaari ovat hienoja päiväretkikohteita. Sälskär on myös oiva paikka ”pohjoisen pingviinien”, ruokkien, tarkkailuun.

Michael Björklund puhuu yksinkertaisen, mutta laadukkaan ruoan puolesta. Viimeksi hän on innostunut mehiläisten kasvattamisesta. 

3 Ahvenanmaan parhaat ruokapaikat

Pyöräretki saaristossa ei suinkaan tarkoita askeettista ruokavaliota. Saarella todella osataan ruoanlaitto. Yksi herkullisimpia kohteita on Michael Björklundin Smakbyn (smakbyn.ax). Kotikonnuilleen palannut ja maineikkaita palkintoja niittänyt Micke puhuu yksinkertaisen ja hyvistä raaka-aineista valmistetun ruoan puolesta. Kastelholman linnan kupeessa sijaitsevassa makujen kylässä toimii myös omenaviinatislaamo. Loppukesästä saadaan oma kanervahunajasato.  Cafe Tsarevna (tsarevna.ax) on ihana kahvila Eckerön postitalossa. Kahvilaa pitää herttainen kolmikko: parhaat kaverukset ja toisen tytön äiti. Maarianhaminassa voi nauttia myös hienommasta ruoasta tunnelmallisessa ympäristössä ravintola Indigossa (indigo.ax). Järsöstä, kymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta,  löytyy suloinen sekoitus kahvilaa, myymälää ja puutarhaa. Ravintolan nimi on Stickstugan, ja se sopii hyvin myös pyöräretkikohteeksi.  Godbyn kylässä palkitun panimo Stallhagenin ravintola (www.stallhagen.com) tarjoilee päivän listalta hyvin tehtyä pubiruokaa ja oman panimon tuotteita, joita voi ostaa myös kotiinviemisiksi. Mottona on ”Drick mindre, drick bättre.” Suklaanystävän mekka löytyy Eckerön postitalosta, jossa sijaitsee venezuelalaisen Mercedes Winquistin suklaapuoti Amorina (amorina.ax). Ihania, uusia makuja syntyy tuon tuosta. Uusin on Mercedeksen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistama suklaahapankorppu.  

Bomarsundin linnoitusta kiertää kaunis luontopolku.

4 Miten varustaudun pyöräilymatkaan

Mukavat ajovaatteet ovat kaiken a ja o. Satulaan kannattaa totutella jo kotona ja hankkia satulan pehmuste. Takalisto kipeytyy usein aloittelijalla, mutta tottuu satulaan yleensä ajan kanssa. Vedenpitävät pyörälaukut tulevat tarpeeseen erityisesti sadesäällä. Toinen vaihtoehto on pakata laukkujen sisältö vedenpitäviin pusseihin.  Jos yövyt teltassa, nousee varusteiden määrä. Toisaalta silloin et ole sidottu tiettyyn yöpaikkaan – telttapaikka kun yleensä löytyy aina.  Työkalupakki pyörälaukussa saattaa tuntua liioittelulta, mutta mukaan matkaan kannattaa pakata pumpun lisäksi ainakin perustyökalut, yksi sisäkumi, paikkaustarvikkeet ja ketjulukko tai vaihtoketju. Jos voimat loppuvat kesken kaiken tai matkanteko tyssää teknisiin ongelmiin, voi polkupyörän kuljettaa tarvittaessa myös paikallisbussissa. 

Kvarnbo Gästhemin Ella Cromwell-Morgan on lähdössä bändinsä kanssa keikalle. 

5 Ahvenanmaan parhaat majapaikat

Varsinkin kiireisenä loma-aikana kannattaa matkasuunnitelma tehdä huolella ja varata yöpymispaikat ajoissa. Laske päivämatkat mieluummin alakanttiin ja saavu ajoissa yöpuulle.  Kvarnbo Gästhem Saltvikissa (www.kvarnbogasthem.com) on kauniisti remontoitu aamiaismajoituskohde, jossa jokainen huone on erilainen.  Kvarnbo Gästhemin isäntäpari, Ella ja Martin Cromwell-Morgan isännöivät kaunista puutaloa. Paikan aamiainen on todellista luksusta. Noutopöydässä palavat kynttilät ja tarjolla on paikallisia makuja Grannaksen omenamehusta Ahvenanmaan pannukakkuun kauniisti esillepantuna. Pihaa koristaa emännän silmäterä, vanha Rolls Royce. Martin taas on innostunut kaksipyöräisistä ja esittelee hienoa antiikkimoottoripyörien kokoelmaansa.  Hotel Arkipelag (www.hotellarkipelag.com) on iso, uusittu hotelli, jonka yökerho on Maarianhaminan kuuluisin. Aamiaispöydästä löytyy saaren herkkuja: paikallisten meijereiden juustoja, omenamehua ja jogurttia.  Tyylikäs Havsvidden (www.havsvidden.com) tarjoaa hivenen luksusta. Se on suosittu erityisesti ruotsalaisten matkailijoiden ja purjehtijoiden keskuudessa. Luonnonkauniilla paikalla sijaitsevassa hotellissa on myös huvilamajoitusta. Päivällinen hakee vertaistaan.  Eckerössä sijaitsevassa Björnhofvda Gårdissa (www.bjornhofvda.com) nukutaan englantilaistyyppisesti sisustetuissa huoneissa. Telttailijat voivat yöpyä hyvätasoisella leirintäalueella upealla Degersandin rannalla. Degersand Resort (degersand.ax) sijaitsee Eckerössä. Mökkejä ja vierashuoneita kauniissa maalaismaisemassa puolestaan tarjoaa eckerölainen Anderssons Gästhem (www.anderssons.ax).

Grannaksen Jan Mattsonin makeat omenat lähetetään mehustamolle.

6 Vuokraa polkupyörä ja tarvikkeet

Lähtisitkö matkaan romanttisella tandemilla vai tuliterällä katupyörällä? Korkeuserot eivät ole saarella järin suuret, joten vaihteettomalla pyörälläkin selviää.  Maarianhaminalainen Ro-no Rent (www.rono.ax) vuokraa pyörien lisäksi myös pyörien perävaunuja ja toimittaa pyörän sopimuksen mukaan haluamaasi paikkaan.  

7 Miten perille

Ahvenanmaalle pääsee sekä Viking Linen (www.vikingline.fi)  että Tallink-Siljan (www.tallinksilja.fi) laivoilla Helsingistä ja Turusta. Helsingin reitillä pysähdys tapahtuu aamuyöstä, Turun reitillä on myös päivävuoro. Saarelle pääsee myös Turun saaristosta (www.alandstrafiken.ax). Finnair lentää päivittäin Helsingistä Maarianhaminaan. Osa lennoista lennetään Turun kautta. Ålandsresor paketoi täyden palvelun pyöräilyloman: https://www.alandsresor.fi/fi/pakettimatkat/pyorailypaketti/

Teksti Ninarose Maoz, kuvat Robert Seger

Kommentoi »