Päivän Apu 11.4.2019: Raiskauskulttuuri istuu syvässä
Puheenaiheet
Päivän Apu 11.4.2019: Raiskauskulttuuri istuu syvässä
Elämme #metoon jälkeistä aikaa, mutta silti seksuaalista väkivaltaa kokee Suomessa vuosittain jopa noin 50 000 naista. Valtaosa heistä ei saa oikeutta kokemuksensa jälkeen.
11.4.2019
 |
Apu

Suomessa seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain rikosuhritutkimusten perusteella jopa 50 000 naista. Suurin osa ei koskaan ilmoita seksuaalisesta väkivallasta poliisille ja he, jotka ilmoittavat, kohtaavat liian usein järjestelmän, joka sivuuttaa, kiistää ja hiljaisesti hyväksyy naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan.

Avun lukijat kertoivat kokemuksiaan seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä – usein vuosikymmenten takaa. Lue, miten ahdistelu on koettu ja miten varhaiseen ikävään kokemukseen on reagoitu.

Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL:n mukaan Portugalissa järjestetyissä EM-kisoissa tapahtui vakavaa seksuaalista häirintää sekä raiskausyritys. Järjestäjätaho ei reagoinut asiasta tehtyihin ilmoituksiin ennen kuin jutusta tuli julkinen. Otetaanko urheilussa vieläkään ahdistelua vakavasti?

Oulussa hieman yli 10-vuotiaan tyttö joutui seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Poliisi epäili myös, että tyttöä on raiskattu Oulussa eri puolilla kaupunkia yksityisasunnoissa vähintään useiden kuukausien ajan ja että häntä on pahoinpidelty. Lisäksi tutkinnassa oli toinen tapaus, jossa kahta alle 15-vuotiasta tyttöä on käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Apu kävi Oulussa, kun tutkinta oli vielä kesken. Sittemmin Oulun käräjäoikeus jo tuominnut tapauksesta syytettyjä ehdottomaan vankeuteen.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskauksen yritys, raiskaus, törkeä raiskaus. Riihimäen vankilan osasto D-5:llä jokaisen vangin tuomiossa lukee jokin näistä. Image kävi tapaamassa seksuaalirikosvankeja.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

1 kommentti