Päivän Apu 1.3.2019: Totuus terveysriskeistä: Norovirus noutopöydästä, uudelleen lämmitetty ruoka – Mitä enää uskaltaa syödä?
Terveys ja hyvinvointi
Päivän Apu 1.3.2019: Totuus terveysriskeistä: Norovirus noutopöydästä, uudelleen lämmitetty ruoka – Mitä enää uskaltaa syödä?
Juuri nyt kannattaa olla varovainen noutopöydässä, sillä pieni määrä norovirusta riittää tartuntaan. Muista myös laittaa ruoat jääkaappiin!
1.3.2019
 |
Apu

Norovirus on kevättalvien vitsaus. Se sairastuttaa vanhukset herkästi. Se harmittaa vanhempia, joille tulee poissaoloja töistä oman ja lapsien sairauden takia.

Pieni määrä norovirusta riittää tartuntaan.

Jos esimerkiksi lapsi oksentaa matolle, virus voi tarttua matosta 12 päivää. Eräässä häätilaisuudessa lapsi oksensi lattialle: suuri joukko vieraista sairastui, kun virus levisi ilmassa.

Juuri nyt kannattaa olla varovainen myös noutopöydässä eli buffetissa.

Myös uudelleen lämmitetyssä ruoassa piilee riskinsä. Esimeriksi riisiin ja pastaan voi jäädä vaarallisen bakteerin itiöitä luonnosta. Kotikeittiössä ne voivat aktivoitua. Niinpä ruuan siirtäminen jääkaappilämpötilaan mahdollisimman pian sen valmistamisen jälkeen on tärkeää bakteerin kasvun estämiseksi.

Joka kodin kattiloissa kuhisee bakteereita, jos ei ole tarkkana. Haalea nakkikastike on syömiskelvotonta. Entä voiko edesmenneen tädin pakastamia pullia syödä? Tarkista nämä 16 seikkaa, jotta pidät vatsasi kunnossa.

Hapattaminen eli fermentointi on ikivanha säilöntämenetelmä. Ennen jääkaappien ja pakastinten aikaa ruokaa säilöttiin talven varalle hapattamalla. Fermentoinnissa maitohappobakteerit ja hiivat tuottavat ruoka-aineiden sisältämistä sokereista happoja, jotka laskevat ruoan pH:ta niin, että taudinaiheuttajabakteerit eivät kasva ja tuotteen säilyvyys paranee.

Entä onko teollista ruokaa syytä epäillä vai voiko sitä syödä huoletta? Kysyimme asiantuntijalta!

Kolumnistimme Leena Majander pohtii kolumnissaan ruokakäytäntöjen muuttumista.

”Äskettäin kävin siskon kanssa viisumittomalla päiväreissulla Pietarissa. Muutamassa tunnissa ei paljon ehdi, mutta Jelisejevin nostalgisen herkkukaupan lisäksi halusimme paikalliselle torille ostamaan suolakurkkuja ja valkosipulia. Toripöydillä ruudullisten vahakankaiden päällä lötköttivät meille tuntemattomat ruhon osat ja kalapuolella lehahtivat jo iltapäiväiset hajut. Elintarvikealan eksperttinä sisko totesi: ”Minusta tuntuu, että kylmäketju on katkennut.”, Majander kirjoittaa.

Jos 1990-luvun lama yhdistyy pizzabuffetiin, meidän kulttuurinen depressiomme näkyy erityisen puhtaasti sushibuffeteissa. Vielä joskus sushin ideaan kuului, että annoskoko ja sisältö kuratoitiin zeniläisiä ihanteita noudattaen juuri sopivaksi ja harmoniseksi, mutta kuten tiedämme, myös sushista on tullut buffetruokaa. Määrätöntä mässyä, jota saa nokkia kuin hääriisistä räjähtävä pulu.

Näin kirjoittaa Jantso Jokelin Imagen artikkelissa, jossa hän pohtii buffetruokailun maailmaa.

Päivän Apu on juttupaketti, joka pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen ja sen taustoihin päivittäin.

Kommentoi »