Onko alkoholismin salaisuus aivoissa?
Terveys ja hyvinvointi
Onko alkoholismin salaisuus aivoissa?
Aivojen hermovälittäjäaineiden reseptorisitoutuminen on alkoholisteilla muuttunut.
16.6.2016
 |
Apu

Aivojen välittäjäainejärjestelmien yksilöllinen rakenne ja toiminta vaikuttavat merkittävällä tavalla alkoholismin kehitykseen ja kulkuun, kävi ilmi lääketieteen lisensiaatti Virpi Laukkasen väitöskirjasta.

Hän tutki oikeuslääketieteellisistä ruumiinavauksista saatuja ihmisaivonäytteitä, joista kymmenen koostui verrokkihenkilön ja 18 alkoholistin aivonäytteistä. Kaikkien alkoholistien GABA A -reseptoritoiminta oli muuttunut verrokkeihin nähden.

Taustatietojen perusteella alkoholisteista kymmenen oli Cloningerin typologian mukaan tyypin 1 alkoholisteja ja kahdeksan tyypin 2 alkoholisteja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tyypin 1 alkoholistit ovat luonteeltaan ahdistusherkkiä ja varovaisia, kun taas tyypin 2 alkoholistit ovat impulsiivisia ja heillä on usein rikosrekisteri.

Tyypin 1 alkoholismi on yleisempi ja se alkaa yli 25-vuotiaana. Tyypin 2 alkoholistit sitä vastoin aloittavat juomisen ennen 25. syntymäpäiväänsä, ja heille näyttävät soveltuvan paremmin alkoholismin hoidossa käytettävät lääkkeet naltreksoni ja nalmefeeni.

Alkoholismin monisyisyys tekee siitä hankalasti hoidettavan.  

– Jos lähisuvussa on alkoholismia tai muita riippuvuussairauksia, taipumus alkoholismiin saattaa olla periytyvä ominaisuus. Silloin oman alkoholikäytön tarkkailu on järkevää riippuvuuden ennaltaehkäisyä, Virpi Laukkanen sanoo.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »