Nainen 45+: Näin pysyt terveenä ja nuorekkaana
Terveys ja hyvinvointi
Nainen 45+: Näin pysyt terveenä ja nuorekkaana
Nelikymppisenä moni nainen havaitsee kehossaan ensimmäiset ikääntymisen merkit, jotka hämmentävät myös mieltä. Pyysimme asiantuntijoita listaamaan terveys- ja kauneusvinkkejä, joita noudattamalla voit paremmin ja satsaat samalla tuleviin vuosiin.

Harva meistä tulee ajatelleeksi, että hyvän vanhuuden käsikirjoitus tehdään jo 45-vuotiaana. Vaikka eläisit oravanpyöräaikaa, pidä huolta terveydestäsi ja päivitä perusrytmi kuntoon.

1. Hyväksy ikääntyminen

”Ikääntymisteorioita on monenlaisia, mutta vieläkään emme tiedä aukotonta ja perimmäistä syytä sille, miksi solut ikääntyvät. Mekanismit ovat monimutkaisia ja solujen rakenteet pieniä. Tämänhetkisen tietämyksen mukaan solun ikääntymistä ei voi pysäyttää”, sanoo anti-aging-lääkäri Risto Kaksonen.

Ikääntymistä ei voi hidastaa, mutta sairauksia onneksi voi siirtää. Myönteinen asenne ja pienet arkiset teot pitävät nuorekkaana ja turvaavat terveen vanhuuden.

2. Suojele sydäntä

Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisen naisen suurin terveysuhka. Verisuonet ”ruostuvat”, kun elää tarpeeksi vanhaksi. Sydäntaudit voit onneksi torpedoida pitämällä verenpaineen matalana. Siinä auttavat ylimääräisten kilojen karistaminen, tupakan tumppaaminen, suolankäytön vähentäminen ja säännöllinen liikunta.

Liiku tasaisesti pitkin viikkoa. Jo vartin mittainen liikuntakerta lasketaan. Pelkkä kuntosalilla käyminen voi olla liian yksipuolista, joten lenkkeile, tanssi, jumppaa ja kyyki antaumuksella puutarhassa.

”Kohonnut verenpaine on piilevä tauti. Kun verenpaine aiheuttaa infarktin, aivo- halvauksen tai sydämen vajaatoimintaa,  ollaan jo pahasti myöhässä”, sanoo kardiologian erikoislääkäri Vesa Virtanen.

3. Estrogeenista apua?

Vaihdevuosien alkaessa voi vielä hyvin petrata sydänterveyttään. Jotkut asiantuntijat uskovat, että estrogeeni pitää suonet joustavina. Estrogeenikorvaushoito säilyttää hormonitasapainon mutta lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä.

”Jos estrogeenikorvaushoitoon lähtee, se pitää aloittaa heti vaihdevuosien alkaessa. Silloin hormonitasot pysyvät vakaina. Jos hoitoihin lähtee vasta kuusikymppisenä oman hormonituotannon hiivuttua, sydänsairauksien riski kasvaa. Suonet eivät kestä estrogeenin aiheuttamaa äkillistä laajenemista”, Risto Kaksonen sanoo.

4. Kaunistu e-vitamiinilla

E on nuoruuden ja kauneuden  vitamiini. Rasvaliukoinen vitamiini hidastaa solujen ennenaikaista vanhenemista. Se edistää ihosolujen hapensaantia ja kykyä säilyttää kosteutta sekä parantaa ihon pintaverenkiertoa. Vaihdevuosi-iässä E-vitamiini voi  vähentää hikoilua.

5. Hyvästele tupakka

Tupakointi kehittää vapaita  radikaaleja, jotka vanhentavat ennenaikaisesti. Tupakoitsijan elimistössä saattaa olla tavallista vähemmän antioksidanttisia vitamiineja – juuri niitä, joita tarvittaisiin tupakan  aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen.

Kun vähennät sauhuttelua, voit samalla puhdistaa elimistöäsi. Hedelmät, kasvikset ja raikas vesi taltuttavat vapaita radikaaleja ja huuhtovat haitallisia aineita pois kehosta. American Health Foundation säätiön mukaan kaksi päivittäistä annosta parsa, kukka- tai ruusukaalia voi vähentää tupakan haitta-aineita elimistössä. Leskenlehdestä tehty uute puolestaan vahvistaa ja puhdistaa keuhkoja.

6. Syö tietoisesti

Syö säännöllisesti ja rauhoitu aterialle. Kokeile tietoista syömistä: jätä lehdet ja puhelin pois ruokapöydästä. Haistele annostasi, tunnustele, miltä ruoka tuntuu suussa. Kuuntele, miten ruoka pilkkoutuu hampaissasi.

7. Liiku stressi pois

Liikunta vähentää stressiä. Jos stressiä tuleekin, hyväkuntoinen sietää sitä huonokuntoista paremmin ja palautuu nopeammin normaaliin olotilaan.

8. Rauhoita illat

Hellitä hektisestä elämäntyylistä, niin nukut paremmin.

”Työ- ja harrastuskiireet saattavat luoda virheellisen kuvan omasta jaksamisesta. Silloin laiminlyö  helposti itsestä huolehtimisen. Myös unta ja nukkumista tulee vaalia”, sanoo unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto.

Jokainen nukkuu välillä huonosti, mutta jos univaikeudet jatkuvat viikkoja, jokin on pielessä. Säännöllinen vuorokausirytmi tukee hyvää unta. Ei kannata roikkua yömyöhään tietokoneella työasioissa tai sosiaalisessa mediassa.

”Hae vapaa-aikaan miellyttävää ajanvietettä, jota pystyt rutiininomaisesti toteuttamaan. Se auttaa rauhoittamaan iltaa ja luo hyvälle nukkumiselle mahdollisuuden. Poikkeuspäiviä tulee aina, mutta kun paluu arkeen taas tapahtuu, pyri nopeasti takaisin omiin rutiineihin”, Tuomilehto sanoo.

9. Luovu ylitöistä

Pitkää työpäivää tekevällä on muita isompi riski saada vammoja ja sairauksia – jotka johtavat poissaoloon töistä. Olisiko sinun mahdollista tehdä lyhyempää työviikkoa? Teetkö työtä, jota haluat, vai viihtyisitkö paremmin muualla?

10. Kerää suojaa ravinteista

Hyvän ruokavalion ydin on selkeä: kasvikset, täysjyvävilja, kala, pähkinät sekä oliivi- ja rypsiöljy. Monipuolisuus takaa suojaravinteiden kuten vitamiinien saannin.

”Itämeren ruokavaliolla pysyt virkeänä, pidät aisoissa muistisairaudet ja diabeteksen sekä ehkäiset syöpää”, ravitsemusterapeutti Liisa Kalttila sanoo.

Mitä useampaa eri väriä kasviksia syöt päivässä, sitä enemmän saat suojatekijöitä.

11. Kokonaisuus ratkaisee

Yksityiskohtaista tietoa ravitsemuksesta tyrkytetään joka puolelta. Muista silti, että syöminen ei ole tähtitiedettä. Hyvin menee, kun turhat sokerit ja karkit sekä ravinteista puhdistetun ruuan jättää pois.

Yksittäiset ravintoaineet eivät ole olennaisia, vaan kokonaisuus ratkaisee. Terveysvaikutukset harvoin johtuvat yhdestä ruoka-aineesta – kulkeehan elimistössä muutakin.

”Pitää nähdä metsä puilta”, Liisa Kalttila muistuttaa.

12. Opi odotusajasta

Yhä useampi saa lapsen yli nelikymppisenä. Jos raskausaikana tulee ongelmia, esimerkiksi  verensokeri nousee, se on vinkki tulevasta.

”Usein ongelmat korjautuvat raskausajan jälkeen, mutta ei kannata tuudittautua hyvään tilanteeseen. Raskausaikana naisen elimistö on erityisen herkkä, ja ongelmalla keho ilmoittaa, mikä on sen heikko kohta. Ikääntyessä sama vaiva todennäköisesti toistuu”, Risto Kaksonen sanoo.

13. Rytmitä ruokailut

Syö viisi ateriaa päivässä kolmen neljän tunnin välein. Veren sokeripitoisuus nousee, jos syöt kovin usein, ja säännöllinen ruokarytmi  pitää painonkin aisoissa. Ruuan terveellisyys ei kompensoi tilannetta, jos popsit  jotakin jatkuvasti.

Asiantuntijat:

Liisa Kalttila, ravitsemusterapeutti, Tampereen kaupunki Risto Kaksonen, anti-aging-lääkäri, Sairaala Siluetti Henri Tuomilehto, dosentti ja unilääketieteen asiantuntija, Oivauni Uniklinikka Vesa Virtanen, ylilääkäri, Taysin Sydänkeskus

Lähde: Susannah Marriott: 1001 vinkkiä: pysy nuorekkaana luonnonmukaisesti (Gummerus 2008).

Toimittaja: Anu Kylvén

Kuva: 123RF

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 04/2013

1 kommentti