Miten toimia, jos matkalla tapahtuu terrori-isku tai luonnonmullistus?
Matkailu
Miten toimia, jos matkalla tapahtuu terrori-isku tai luonnonmullistus?
Lue nämä ohjeet ennen matkaa.
13.2.2018
 |
Mondo

Toimi ensimmäisenä näin

Terrori-iskussa ensimmäinen ohje on: pakene. Jos et pääse pakoon, piiloudu ja laita puhelin äänettömälle. Soita hätä numeroon heti, kun et ole enää välittömässä vaarassa. Ei kannata olettaa, että joku on jo hälyttänyt apua. Kerro puhelussa heti nimesi, tilanne ja olinpaikkasi. Seuraa paikallisten viranomaisten tiedotteita ja noudata ohjeita. Ilmoita läheisillesi tilanteestasi.

Jos luonnonmullistukset, kuten maanjäristykset, ovat tavallisia kohteessasi, selvitä jo ennakkoon, miten niiltä voi suojautua.

Hyödynnä sovelluksia

Facebook tarjoaa kriisitilanteisiin Turvallisuustila-ominaisuutta, jonka avulla voit ilmoittaa olevasi turvassa laajalle joukolle kerralla.

Suomessa kätevä sovellus on 112 Suomi, joka välittää soittajan sijaintitiedon automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Myös muissa maissa on hätäpuhelu sovelluksia. Tarkista aina, että ne ovat viranomaisten ylläpitämiä.

Sääsovelluksista esimerkiksi Storm Radarissa voi seurata trooppisten myrskyjen kehittymistä, ja The Weather Channelissa saa tilattua viranomaishälytyksiä sijainnin perusteella.

Kuka auttaa?

Jos olet valmismatkalla, käänny matkanjärjestäjän puoleen. Matkatoimistolla on lain mukaan velvollisuus auttaa esimerkiksi sairaanhoitoa vaativissa tilanteissa ja paluukuljetuksissa.

Matkanjärjestäjän pitää huolehtia myös kriisin aikana kaikesta, mikä sisältyy paketti matkaan. Jos kriisi vaikuttaa esimerkiksi majoitukseen, matkanjärjestäjän tulee järjestää tilalle toinen yösija.

Omatoimimatkailijalla samanlaista turvaa ei ole. Kriisitilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystyskeskukseen. Suomen edustusto avustaa tarvittaessa Suomen kansalaisten evakuoimisessa lähimmälle turvalliselle alueelle. Evakuointi on aina matkailijalle vapaa ehtoista, ja omatoimireissaaja joutuu maksamaan sen itse.

Ennen lähtöä on hyvä tehdä matkustusilmoitus (matkustusilmoitus.fi), varsinkin jos liikut omatoimisesti. Näin viranomaisilla on tarvittaessa tieto, että olet kriisialueella, ja voit saada apua.

Kuka korvaa?

Kriisin takia keskeytyneen matkan korvauk seen vaikuttaa se, oletko omatoimi- tai valmismatkalla, sekä viranomaisen tai matkanjärjestäjän arvio.

Jos matkan järjestäjä päättää keskeyttää matkan, se maksaa kuljetuksen takaisin Suomeen. Lisäksi se korvaa saamatta jääneitä palveluja, kuten retkiä, vastaavan osan matkan hinnasta. Sinulla on myös oikeus perua tai keskeyttää matka, jos on perusteltua uskoa, ettei se toteudu sovitusti tai voit joutua vaaraan.

”Tällaisissa tapauksissa otetaan yleensä huomioon esimerkiksi ulkoministeriön matkustus tiedotteet eli viranomaisten kanta asiaan. Pelkästään matkustajan subjektiivinen arvio ei riitä”, ylitarkastaja Satu Toepfer Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Omatoimimatkailija ei saa korvauksia automaattisesti. Niitä voi saada matkavakuutuksesta. Peruuntuneesta lennosta korvauk sia voi myös yrittää hakea lento yhtiöstä.

Korvaako vakuutus?

Tarkista aina ennakkoon, kattaako matkavakuutuksesi kriisi tilanteita. Vakuutus yhtiöistä ainakin If tarjoaa matkavakuutuksessaan kriisiturvan. Se korvaa tietyin ehdoin muun muassa matkakuluja ja psyko terapiaa sekä tarvittaessa myös matkan peruuntumiskuluja.

OP:n Eurooppalaisen vakuutukseen taas voi ostaa erikseen kriisi turvan, joka korvaa katastrofeihin liittyviä evakuointi- ja psykoterapia kuluja. Turvan voi valita vain jatkuvaan matkustaja vakuutukseen. Matkanjärjestäjien vakuutuksista esimerkiksi TUIn Allianz Global Assistanceen ei kuulu kriisiturvaa.

Matkavakuutukset kuitenkin korvaavat yleensä kriisi tilanteisiin liittyvät vammautumisen tai sairastumisen hoitokulut. Toki rajoituksiakin on, esimerkiksi kriisi- ja sota-alueilla vakuutus ei pääsääntöisesti ole voimassa.

1 kommentti