Matkailijan muistilista: Näin pysyt terveenä reissussa
Matkailu
Matkailijan muistilista: Näin pysyt terveenä reissussa
Näiden vinkkien avulla selviät reissussa terveenä ja mahdollisimman vähin vahingoin.
27.1.2019
 |
Apu

1. Muista vakuutus

Älä karkaa reissuun ilman matkavakuutusta. Hyvä vakuutus korvaa matkalla saadun taudin hoidon vielä kuukausi paluun jälkeenkin.

Jos matkakohde kuuluu ulkoministeriön listaamiin epävakaisiin kohteisiin, selvitä, mitä vakuutus kattaa. Kattavuuteen voidaan tarvita laajennusta. Tavallinen vakuutus ei välttämättä kata extreme-harrastuksien aiheuttamia loukkaantumisia. Tarkista vakuutuksesi kattavuus.

Vakuutus ei myöskään aina kata jo olemassa olevan sairauden pahenemista matkalla. Tavallisesti siitä koituvat peruskulut korvataan viikon ajan.

2. Ota rokotukset ajoissa

Tarkista rokotusten tarve hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä. Joitakin rokotuksia joudutaan antamaan useita annoksia, ja riittävä suoja alkaa vasta monta päivää viimeisen annoksen jälkeen. Peli ei ole kuitenkaan menetetty, vaikka lähtisit matkaan hetken mielijohteesta. Esimerkiksi saastuneen ruoan tai juoman välityksellä tarttuvalta maksatulehdukselta suojaavan A-hepatiittirokotuksen voi ottaa vielä lyhyen reissun jälkeenkin.

A-hepatiittirokotteen voi korvata Twinrix-rokotteella, joka antaa elinikäisen suojan myös B-hepatiittia vastaan. Tietyillä alueilla tarvitaan lisäksi muita rokotuksia esimerkiksi Japanin aivokuumetta ja keltakuumetta vastaan.

Muista myös jäykkäkouristusrokote haavojen varalta sekä tuhkarokkorokote, jos et ole sairastanut tuhkarokkoa. Lisäksi kannattaa harkita influenssarokotuksen ottamista, sillä influenssa on tropiikissa ympärivuotinen tauti.

Terveyskirjastosta löydät maittaisen luettelon tarvittavista rokotteista ja muusta matkailuun liittyvästä terveystiedosta.

3. Lääkkeet mukaan

Pakkaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet aina käsimatkatavaroihin. Ota niitä mukaan pari viikkoa yli tarpeen. Jos lääkkeitä pitää säilyttää kylmässä, pakkaa ne pieneen kylmälaukkuun ja kysy lentoyhtiöltä etukäteen, voitko kuljettaa ne koneen kylmätiloissa.

Muut lääkkeet sekä laastarit ja sidetarpeet voi pakata ruumaan menevään laukkuun. Ota mukaan ainakin särky- ja kuumelääke sekä loperamidia, esimerkiksi Imodiumia, ripulin hoitoon. Hiilitabletteja ei pidä käyttää, koska ne estävät muiden lääkkeiden imeytymistä.

Pakkaa lisäksi matka-apteekkiin antihistamiinia ja mietoa kortisonivoidetta. Ne lievittävät hyönteisten pistoista aiheutuvaa kutinaa. Muista myös hyttyskarkote. Parhaiten toimivat OFF- ja Autan-tuotteet. Malaria- ja denguekuumealueilla suojausta tarvitaan ympäri vuorokauden.

Voit ostaa tuttuja lääkkeitä tarvittaessa myös paikan päältä, mutta ole varovainen etenkin Suomessa reseptillä myytävien lääkkeiden kanssa. Kehitysmaissa joka kolmas lääke on väärennös.

4. Talleta reseptit

Ota mukaan kopiot resepteistäsi. Skannaa reseptit myös sähköpostiisi tai johonkin pilvipalveluun. Näin et joudu pulaan, vaikka reseptisi katoaisivat. Sähköiset reseptit löydät Omakanta-palvelusta, ja voit tulostaa niistä yhteenvedon.

Pyydä lääkäriltäsi englanninkielinen lausunto lääkkeittesi tarpeellisuudesta lääkeaineiden vaikuttavilla nimillä. Myös neulat vaativat lääkärin tekemän dokumentin. THL:n Matkailijan terveysoppaasta löydät lisää tietoa.

Lähteet: kanta.fi, thl.fi

5. Varoen liikenteessä

Liikenne on yksi matkailijan suurimmista terveysriskeistä. Suomalaisturisteja loukkaantuu vuosittain etenkin kehitysmaissa, mutta myös Thaimaassa ja Etelä-Euroopassa. Tapaturmien vaaraa lisäävät vasemmanpuoleinen liikenne ja alkoholin käyttö. Muista myös tarkistaa, missä kunnossa vuokra-auto on saadessasi sen haltuusi. Käytä pyöräillessä ja mopoillessa aina kypärää.

6. Turvallista seksiä

Seksitaudit ovat ikävä tuliainen, mutta niitä tuodaan maailmalta runsaasti. Lähes puolet HIV-tartunnoista on peräisin ulkomailta. Klamydiatartunnoista taas joka kymmenes ja tippureista kolmasosa hankitaan reissussa.

Jos aiot harrastaa seksiä lomatuttavuuden kanssa, muista ottaa kondomit mukaan. Joissakin katolisissa, islamilaisissa ja köyhissä maissa niitä ei ole välttämättä kaupan.

7. Suojaudu auringolta

Suojaa ihosi korkeakertoimisella aurinkovoiteella. Lisää voidetta päivän mittaan ja vetäydy välillä varjoon. Muista ihon suojaus myös uidessa ja vuoristossa, vaikka olisi kylmä.

Liika aurinko voi aiheuttaa auringonpistoksen. Oireita ovat huono olo, päänsärky, kuume, palelu, vatsakivut ja jopa sekavuus. Riski sairastua on suurin lapsilla ja vanhuksilla. Riskiä lisää myös alkoholin käyttö.

8. Käytä lentosukkia

Lentämiseen liittyvä veritulppariski on pieni mutta todellinen. Vaaraa lisäävät tupakointi, ehkäisypillerit, ylipaino, pitkä lento, nestehukka ja paikallaan istuminen. Yli neljä tuntia kestävällä lennolla kannattaisikin käyttää lentosukkia. Jos pohje kipeytyy ja turpoaa lentomatkan jälkeen, hakeudu välittömästi lääkäriin.

9. Hoida nuha pois

Jos sinulla on korvasärkyä tai olet nuhainen, käy lääkärissä ennen matkalle lähtöä. Välikorvan ilmanpainevaihtelut voivat laskeutumisvaiheessa olla hyvin kivuliaita.

Paineentasausta voi helpottaa käyttämällä antihistamiineja ja suihkimalla nenään limakalvoa supistavia suihkeita. Purukumin pureskelusta ja pienten määrien juomisesta voi olla apua. Kokeile myös seuraavaa: purista nenä kevyesti kiinni ja puhalla. Korvissa tuntuu tai kuuluu pieni ääni, kun röörit aukeavat.

10. Varo meduusoita

Suhtaudu rannoilla oleviin meduusavaroituksiin vakavasti, sillä meduusan kosketuksen seurauksena on kipua, turvotusta ja ihoreaktioita. Oireita hoidetaan irrottamalla ihoon takertuneet lonkerot ja huuhtelemalla puremakohta merivedellä. Sivele sen jälkeen iholle etikkaa. Helpota kipua jääpussilla. Jälkihoitona voi käyttää antihistamiinia ja kortisonivoidetta. Jos reaktio on voimakas, mene lääkäriin.

11. Vältä vatsatauti

Turistiripuli on matkailijan tavallisin sairaus. Siltä voi välttyä vain syömällä juuri tehtyä, kunnolla kypsennettyä ruokaa. Hedelmät kannattaa kuoria ja juomat nauttia ilman jäitä. Myös hyvästä käsihygieniasta on hyötyä.

Jos mahasi menee varotoimista huolimatta sekaisin, hoida itsesi kuntoon nesteytyksen ja levon avulla. Jos kuume on korkea, kipu kovaa tai uloste veristä, käänny lääkärin puoleen.

Asiantuntija matkailulääkäri Mikko Lehtovirta, Lääkärikeskus Aava; Lähde: sos.eu/fi/

Tärkeitä numeroita

  • Tallenna puhelimeesi vakuutusyhtiösi päivystysnumero sekä SOS Internationalin (+358 9 25 27 11 60) tai vakuutukseesi kuuluvan vastaavan matkahätäpalvelun numero.
  • Hätäpalvelu palvelee kaikkina vuoden päivinä ympäri vuorokauden.
  • Palvelusta saat ohjeet siitä, miten sairastumistilanteessa tulee toimia ja mihin kannattaa hakeutua hoitoon.
  • Saat myös toimintaohjeet, jos lääkkeesi unohtuvat kotiin tai menevät pilalle.

Kommentoi »