Löydä Barcelonan parhaat ravintolat eri kaupunginosissa
Matkailu
Löydä Barcelonan parhaat ravintolat eri kaupunginosissa
Turskaherkkuja Eixamplessa, jälkiruuaksi suklaaunelmia El Bornissa. Poimimme Barcelonasta testaamisen arvoiset ravintolat.
31.5.2018
 |
Mondo

Tyylikäs turskaravintola

Espanjan kansalliskala on hieman yllättäen turska, joka ei kasva lainkaan sen aluevesillä. Espanjalaiset kävivät kuitenkin kalastamassa turskaa Pohjois-Atlantilta jo keskiajalla. Sitä kuivattiin tuolloin suolaamalla levyiksi.

Turskasta eli bacalaosta tuli koko maata yhdistävä herkku, kun katolilainen kirkko kielsi lihansyönnin paaston aikana, mutta salli kalaruuat. Turskalla herkutellaan yhä ravintoloissa ympäri Espanjaa, ja myös Barcelonasta löytyy useampikin bacallaneria eli turskaan erikoistunut myymälä.

Espanjan kansalliskalaan tutustuminen kannattaa aloittaa Eixamplen kaupunginosan Mercat del Ninot -kauppahallissa toimivasta bacallaneria Perelló 1898:sta, jonka ohessa toimii tyylikäs ruokabaari. Sen korkeilla baarijakkaroilla istuu päiväsaikaan pääasiassa paikallisia kanta-asiakkaita.

Kuten nimestä voi päätellä, Perelló on tehnyt turskabisnestä kohta 120 vuoden ajan. Yritys onkin erittäin ylpeä tuotteidensa laadusta ja mausta. Jos turskan syöminen epäilyttää, tässä ravintolassa voi käydä todistamassa ennakkoluulonsa vääriksi.

Turskaa saa muun muassa chileläistyylisenä cevichenä, kalapullina sekä pannulla paistettuna fileenä. Tarjolla on myös muita mereneläviä, kuten lohta, rapua ja anjoviksia. Kylkeen voi ottaa vielä lasillisen raikasta valkoviiniä ja jälkiruuaksi vaikkapa crème brûléetä muistuttavan perinteisen katalonialaisen herkun, crema catalanan.

Carrer de Mallorca 135. perello1898.com

Käy täällä

Barcelonan kauppahallit ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Ne ovat myös hyviä paikkoja ruokien maisteluun ja paikallisen arjen tarkkailuun. Turisteja kuhisevan La Boquerian sijaan kannattaa suunnata vaikkapa Mercat del Ninotiin, joka on erityisen tyylikäs kokonaisuus.

Perellón pehmeän mehukkaaksi paistettu turska tarjotaan tomaatti­kastikkeen ja oliivitahnan kera.

Lihan ystävän temppeli

Barcelonan Eixamplen kaupunginosan sydämessä sijaitsee ”lihanrakastajien temppeliksi” mainostettu kahden ravintolan kompleksi. Väite ei ole tuulesta temmattu, sillä Lomo Alto ja Lomo Bajo keskittyvät huippuluokan liharuokiin, ja henkilökunta tuntuu tietävän kaiken aiheesta.

Yläkerran ravintola Lomo Alto on tunnelmaltaan fiinimpi, muttei silti mikään hienostelupaikka. Jokaisessa pöydässä on vaalea marmoritaso, jonka päällä tarjoilijat leikkaavat lihan ruokailijoiden silmien edessä. Pöytään tuodaan myös lämpölamppu, joka pitää ruuan lämpimänä, mutta ei kypsennä sitä.

Alakerran Lomo Bajo taas on erikoistunut leivän sisällä tarjottaviin lihoihin, kuten hampurilaisiin ja sandwicheihin. Yksi sen bravuureista on tartarhodari.

Raaka-aineena käytettävät lihat valitsee ravintolan ”kulinaristinen komitea”. Tarjolla saattaa olla esimerkiksi galicialaista lihakarjarotua rubia gallegaa, jota jotkut pitävät jopa maailman parhaana pihvilihana.

Ennen kuin liha päätyy grilliin, sitä esi­kypsennetään lasikaapissa sopivassa lämpö­tilassa ja kosteudessa. Esikypsennysaika ulottuu 30 päivästä aina vuoteen asti. Pitkän käsittelyn sanotaan tuovan lihaan ainutlaatuisen maun ja tekstuurin.

Lihahifistely ei ole ilmaista. Lomo Altossa kahdeksan ruokalajin maistelumenyy maksaa peräti 110 euroa hengeltä. Toisaalta Lomo Bajosta saa purilaisen suomalaisittain aivan kohtuuhintaan, 10–14 eurolla.

Carrer d’Aragó 283–285. lomoalto.barcelona

Käy täällä

Vierailu Lomo Alto- tai Lomo Bajo -ravintoloissa on helppo yhdistää esimerkiksi shoppailukierrokseen, sillä Barcelonan Passeig de Gràcian vilkas ostoskatu on vain korttelin päässä. Muita lähinähtävyyksiä ovat esimerkiksi Gaudín suunnittelemat Casa Milà ja Casa Battló.

Lomo Alton sisustus on yhdistelmä teurastamon lihan­leikkuuhuonetta ja amerikkalaistyylistä pihviravintolaa.

Palkittuja leivonnaisia

Palkintojen määrässä mitattuna Oriol Balaguerin kahvilasta saattavat löytyä Barcelonan herkullisimmat kakut ja leivonnaiset.

Balaguer on valittu uransa aikana muun muassa Espanjan parhaaksi kondiittori­mestariksi sekä maan parhaaksi jälkiruokakokiksi. Vuonna 2014 Balaguer sai palkinnon Espanjan parhaasta artesaanicroissantista ja vuonna 2001 hänen suklaaluomuksensa valittiin koko maailman parhaaksi jälkiruuaksi.

Balaguerilla on neljä kahvila-myymälää Barce­lonassa. Näistä uusin ja tunnelmallisin on La Xocolateria El Bornin kaupunginosassa.

Lämmintä puun sävyä ja koristeltuja kaakeleita yhdistelevässä sisustuksessa on tavoiteltu vanhan ajan konditorian henkeä. Tunnelma on arvokkaan tyylikäs.

Listalta löytyy esimerkiksi crêpejä, vohveleita ja tietysti espanjalaisia churroja eli uppopaistettuja taikinatankoja. Tiskillä törröttää suklaahana, josta valutetaan kastike jäätelö­annoksiin.

Valikoimassa on myös Balaguerin palkittuja croissantteja. La Xocolaterian erikoisuus on joka kuukausi vaihtuva teemacroissant, joka on kunnianosoitus eri maiden ruokakulttuureille. Valikoimassa on ollut esimerkiksi ”bosnialainen” omena-sitruuna-pähkinä-­croissant.

Kahvilassa pääsee maistamaan myös maailman parhaaksi jälkiruuaksi valittua annosta. Paradigma de Chocolate -leivonnaisessa on suklaata kahdeksassa eri muodossa – muun muassa moussena, kastikkeena ja keksinä.

Calle de la Fusina 5. oriolbalaguer.com

Käy täällä

La Xocolaterian lähellä sijaitsee monia nähtävyyksiä, muun muassa Picasso-museo, Barcelonan eläintarha ja teemaan sopivasti Museu de La Xocolata eli suklaamuseo. Barcelonan katedraalille on vain 500 metrin kävelymatka.

La Xocolaterian leivos Paradigma de Chocolate on valittu maailman parhaaksi jälkiruuaksi.

Moderneja ja perinteisiä tapaksia

Mistä saa Barcelonan parhaat tapakset? Kysymykseen on mahdoton vastata, sillä kaupungista löytyy satoja espanjalaisiin pikkuannoksiin erikoistuneita paikkoja, ja ykkösestä tuntuu olevan lähes yhtä monta mielipidettä.

Jos haluat maistella sekä moderneja että perinteisiä tapaksia rennossa ilmapiirissä, yksi hyvä valinta on ravintola Lolita Taperia Sant Antonin kaupunginosassa. Se tunnettiin aiemmin nimellä Inopia. Paikan perustivat vuonna 2005 Joan Martínez ja Albert Adriá, jonka veli Ferran pyöritti aikoinaan kolmesti maail­man parhaaksi ravintolaksi valittua El Bullia.

Vuonna 2010 Albert lähti ja perusti veljensä kanssa korttelin päähän Inopiasta maailman ruokaturistien suosiman Tickets Barin, jonne on lähes mahdoton saada pöytävarausta. Inopia jatkoi toimintaansa uudella nimellä Lolita, joka napattiin Vladimir Nabokovin saman­nimisestä klassikko­teoksesta.

Tapaksiin suhtaudutaan täällä kun­ni­an­­­himoisesti. Esimerkiksi peruna­tapasten klassikon, patatas bravas -annoksen, lajike vaihtuu sesongin mukaan. Listalla on myös Inopian klassikoita ponzu-marinoidusta tonnikalasta uppopaistettuihin jäniksen ribseihin.

Ravintola on tyyliltään baarihenkinen ja tunnelma on rento. Työntekijöillä tuntuu olevan hauskaa keskenään ja syömässä istuu kanta-asiakkaita.

Sant Antonin kaupunginosa on ollut viime vuosina yksi Barcelonan trendik­käimmistä alueista, ja Lolita Taperian ulkoterassilla on hyvä ihmetellä sen katuelämää.

Carrer de Tamarit 104. lolitataperia.com

Käy täällä

Lolita Taperiaan on hyvä suunnata juomille ja tapaksille vaikkapa sen jälkeen, kun on pyörinyt päivän läheisellä Montjuïcin kukkulalla. Sieltä löytyy useiden museoiden lisäksi muun muassa Barcelonan kasvitieteellinen puutarha sekä olympia­stadion, jossa kisattiin vuoden 1992 kesäolympialaisissa.

Lolita Taperian klassikoihin kuuluu esimerkiksi les ”rabas” de pollastre eli friteerattu kana.

Historiallista ruokaa

Dos Pebrots eli kaksi paprikaa oli avautuessaan vuosi sitten yksi Barcelonan ravintolakentän puheen­aiheista.

Paikan perustaja Albert Raurich oli seitsemän vuoden ajan kuuluisan El Bulli -ravintolan pääkokki. Hän pyörittää myös aasialais-espanjalaisiin tapaksiin keskittynyttä Dos Palillos (kaksi cocktail­tikkua), jolla on yksi Michelin-tähti. Raurichin uusin ravintolahanke perustuu tällä hetkellä muodikkaaseen ruoka-­arkeologiaan.

Dos Pebrotsin keittiötiimi on tutkinut Välimeren alueen ruokahistoriaa ja etsinyt niin roomalaisia kuin keski­ajan katalonialaisia reseptejä. Historiallisia ruokia tarjotaan uuden ajan keittiö­tekniikoilla toteutettuina. Paikan instatuin ­annos lienee porsaan utareet, jotka tarjotaan keraamisen, selällään makaavan porsaspatsaan mahan päältä.

Kaikki ruuat eivät onneksi vaadi yhtä suurta kokeilunhalua. Tapas-henkiseltä listalta voi löytyä esimerkiksi friteerattuja äyriäisiä ja grillattuja pimientos-paprikoita. Yksittäisten annosten hinta pyörii noin 4–18 euron välissä.

Vaikka ravintolaa pyörittää Michelin-­kokki, tunnelma ei ole jäykkä. Korkea ravintolasali on sisutettu askeettisen rosoisesti. Tiiliseinää on kaivettu esiin, ja katon ilmastointiputket ovat näkyvillä. Ruokailijat voivat myös seurata sivusta avokeittiössä hääräävien kokkien työskentelyä. Jos haluaa todella lähelle keittiötä, sen äärellä olevalle tiskille on katettu muutamia paikkoja kuin japanilaisessa sushibaarissa.

Carrer del Dr. Dou 19 dospebrots.com

Käy täällä

Dos Pebrots sijaitsee El Ravalin kau­pungin­osassa, josta löytyy lukuisia viihtyisiä baareja, kahviloita ja vintagekauppoja. Aivan kulman takana on sekä Barcelonan modernin taiteen museo Macba että kulttuurikeskus CCCB.

Mieleen­painuva tarjoilu­tapa on tehnyt porsaan utareista Insta­gram-suosikin.

Ruokahuvipuisto kaikille aisteille

Runsas vuosi sitten avattua Opera Samfainaa on kuvailtu muun muassa kulinaristiseksi huvipuistoksi ja Barcelonan surrealistisimmaksi ravintolaksi.

Paikan sisustus näyttääkin Dalín maalaukselta. On ilmassa leijuvia tuoleja, keittiö­tarvikkeista kasattu peltilehmä ja psykedeeliseltä pahkataideteokselta näyttävä baari, jonka puukalusteet kiemurtelevat joka suuntaan.

Ravintola keskittyy perinteiseen katalonialaiseen ruokaan ja jakautuu neljään erilaiseen tilaan. On esimerkiksi vermuteria, jossa voi naukkailla vermutteja ja napsia tapaksia.

Mercat taas näyttää merenalaiselta maailmalta: baaritiski muistuttaa simpukkaa ja katossa ruokailijoiden yläpuolella keinuu oikea vene. Listalla on tietenkin mereneläviä.

Kaikkien elämyksellisin on kuitenkin audiovisuaalinen tapaselämys Odissea. Syönnin aikana huoneen seinille ja pöytään heijastetaan animaatio, jonka tapahtumat liittyvät tarjoiltaviin tapaksiin. Välillä koko pöytäpinta salamoi ja myrskyää, välillä taas sen päällä uivat kirjavat pikkukalat.

Opera Samfainan annoksia ovat olleet suunnittelemassa Rocan veljekset. Heidät tunnetaan kolmen Michelin-tähden El Celler de Can Roca -ravintolasta, joka on valittu kahdesti maailman parhaaksi ravintolaksi.

Yksittäiset tapakset maksavat noin 2–8 euroa ja viinilasillisen saa 4,50–5,50 eurolla. Audio­visuaalinen tapaselämys maksaa 48–58 euroa.

La Rambla 51. operasamfaina.com

Käy täällä

Opera Samfainasta voi jatkaa iltaa vaikkapa Gran Teatre de Liceu -oopperataloon, jonka rakennuksessa ravintola toimii. Parin korttelin päässä ovat myös suosittu kauppahalli La Boqueria, Barcelonan erotiikkamuseo sekä Plaça Reialin aukio kahvi­loineen ja yöker­hoineen.

Jacques Cousteau olisi tuntenut olonsa kotoisaksi Opera Samfainan meriteemaisessa Mercat-salissa.
Kommentoi »