Levin Utsuvaaralla on iglukylä, josta avautuu upea näköala
Matkailu
Levin Utsuvaaralla on iglukylä, josta avautuu upea näköala
Lapin matkailusesonki on alkamassa, mutta riittääkö tänä talvena lunta? Ainakin Levillä uskotaan talven vetovoimaan.

Jos olisi pakkasta, lunta ja kirkas yö, kuten normaalisti talven alussa, katsoisin revontulia ja näkisin taivaankannen tähtiä täynnä.

On marraskuun puoliväli. Sumu ja tihkusade saartavat koko Suomea Lappia myöten. Kellun silti kuin avaruudessa Levin Utsuvaaran laella sijaitsevassa lasi-iglussa.

Vaikka on keskiyö, ei ole sysipimeää. Valo on ihmeellisen harmaata, ja iglun lasiseinien takana häämöttää kivikkoa eli rakkaa, ja aavistan kauempana tunturin alaspäin viettävän rinteen.

Aika pysähtyy hiljaisuuteen ja tähdettömään yöhön. Suljen radion, televisiota iglussa ei ole. Nukahdan motorisoituun sänkyyn, jonka voisi revontuliyönä nostaa kaukosäätimellä istuma-asentoon.

Ideaa epäiltiin

Levin lasi-iglut täyttävät nyt kymmenen vuotta. Majoittuminen tunturilla lasisessa kuplassa oli talousneuvos Tauno Mäkelän idea, jota hän lähti toteuttamaan epäilijöistä huolimatta. Ensimmäiset neljä iglua valmistuivat vuonna 2008.

Nyt 85-vuotias Mäkelä teki pitkän, neljä vuosikymmentä kestäneen uransa kananjalostajana Vilppulassa, mutta Lappi oli jo ehtinyt lumota hänet.

Hänen ja vaimonsa Valman koti on edelleen Vilppulassa, mutta Mäkelä on tottunut lennähtämään Leville monta kertaa vuodessa.

– Kävin kymmeniä vuosia Lapissa ja rakennutin Ylläkselle pari kelohonkataloa ja Levillekin pari rakennusta. Ehdin tutustua myös Reidar ja Anttu Särestöniemeen, hän kertoo iglukylän revontulitaloksi nimetyssä edustustilassa.

Erikoisesti sisustettua revontulitaloa voi vuokrata. Siellä lomaillaan sekä vietetään myös häitä ja syntymäpäiväjuhlia.

Utsuvaaran hiljaisuus, kovat pakkaset ja lumi ovat ulkomaalaisille turisteille ainutlaatuinen kokemus. 

Talousneuvokselta eivät ideat lopu – oikein näkee, kuinka lamppu syttyy välillä hänen päässään.

Kakslauttaseen oli rakennettu Lapin ensimmäiset lasi-iglut, mutta Mäkelä halusi jotain vielä erikoisempaa.

Nyt igluja on jo 24, ja vuonna 2016 valmistui tasokas ravintola. Sitä ennen ravintolan virkaa toimitti kota, jonne tuotiin ruoka alhaalta kylästä. Aamiaistarvikkeet toimitettiin iglujen keittiötilan jääkaappeihin.

– Bisneksen alku oli vaikea. Lapin projektit ovat yleensä saaneet yhteiskunnan tukea, mutta tämä ideani ei saanut. Sain kuitenkin ostettua Utsuvaaran laelta maata ja mietin erikoista bisnestä, josta olisi iloa tulevillekin sukupolville.

Tauno Mäkelän tarinaa kuuntelee Revontulitalon sohvalla hänen tyttärensä Kristiina Kylmälahti.

– Kun isällä syntyy idea, sen toteuttamista ei estä kukaan. Emme edes me neljä tytärtä eikä äitimme Valma!

85-vuotias talousneuvos Tauno Mäkelä ja hänen tyttärensä Kristiina Kylmälahti ovat iglubisneksen uranuurtajia.

SAS-lentoyhtiön maapalveluissa Helsingissä aiemmin työskennellyt Kristiina Kylmälahti on nyt Levin Iglujen toimitusjohtaja, ja perheen Lahdessa media-alaa opiskeleva poika Aleksi Kylmälahti hallinnoi iglujen Instagram-tiliä. Sillä on yli 60 000 seuraajaa.

Pieni on kaunista, eikä pienen vahvuudesta aiota luopua.

– Ensi kesänä rakennetaan vielä tuohon alarinteeseen kolme sviitti-iglua, mutta näillä näkymin ei mitään enempää, Kristiina Kylmälahti kertoo.

Luksusigluihin odotellaan maailmantähtiä, jotka haluavat lomailla lehdistön ja uteliaiden tavoittamattomissa. Utsuvaaran laella heitä onkin nähty, mutta toimitusjohtajan vaitiolovelvollisuus pitää.

Yli yhdeksänkymmentä prosenttia kävijöistä on ulkomaalaisia turisteja. Heitä tulee ympäri maailmaa Australiaa, Aasiaa ja Yhdysvaltoja myöten.

– Ulkomaalaiset vieraat varaavat lomansa usein jo vuotta aiemmin, ja iglujen määrä on rajallinen. Suomalaisetkin ovat vähitellen oppineet varaamaan ajoissa, ja heitä on nyt enemmän kuin muutama vuosi sitten, Kylmälahti sanoo.

Maisema vetonaulana

Tauno Mäkelä sanoo, että Utsuvaaran vetonaula on ennen kaikkea maisema.

– Kirkkaalla säällä täältä näkee monen tunturin huippu, jopa sadan kilometrin päähän. Ounasjoki virtaa tuolla alhaalla. Kun katson maisemaa täällä Revontulitalossa, se on kuin alttaritaulu.

Monet matkailijat viihtyvät tunturimaisemissa jopa viikon. Utsuvaaran hiljaisuudessa ei moottorikelkkailla, ei järjestetä koiravaljakkoajeluja, mutta siellä voi kävellä lumikengillä tai vain olla.

Aurora Sky -ravintolan aamiaisella istuu meksikolainen pariskunta, joka on häämatkalla.

– Olemme täällä kolme päivää, sitten jatkamme matkaa Venetsiaan, häämatkalaiset kertovat.

Ravintolan kodan mallisen rakennuksen toisen kerroksen lasiseinistä näkyy Utsuvaaraa joka suuntaan. Se on taatusti eksottonen kokemus ulkomaalaisille vieraille.

Indonesialaiset Amy ja Daniel ovat kirjoittaneet yhden iglun vieraskirjaan, kuinka upeaa oli kokea revontulet ja taivas täynnä tähtiä: ”What else could you ask for”, mitä muuta voisi edes toivoa?

Ei ihme sekään, että CNN-televisiokanavan listattua maailman parhaita revontulipaikkoja Levin lasi-iglut sijoittuivat ykköseksi.

Levi vei sydämen

Pitkän uran eri puolilla Suomea tehnyt Levin Matkailun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari, 51, aloitti uudessa toimessaan marraskuussa.

Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Vantaalla Flamingossa ja Oulun Lapland-hotellissa.

– Syntyperäisenä helsinkiläisenä nautin siitä, että pääsin töihin tänne ja sain perheenikin mukaan! Levillä tapahtuu nyt monenlaista. Joulukuun ja maaliskuun korkean sesongin lisäksi panostamme myös kesämatkailuun.

Keväisin Levillä järjestetään issikkavaelluksia, kesällä muun muassa retkiä Saanatunturille ja Jäämerelle ja syksyllä retkiä Särestömuseoon.

Sukupolvenvaihdos on meneillään turismissa Levillä kuten muuallakin Lapissa.

– Se edellyttää uudenlaisia kokemuksia ja elämyksiä. Markkinoinnissa digitaalisuus on nyt se ensisijainen juttu, Kivisaari sanoo.

Lähitulevaisuuden kolmenkymmenen miljoonan euron investointeihin mahtuu muun muassa lisää majoitustilaa. Se puolestaan edellyttää sitä, Finnar ja Norwegian lisäävät lentoja Kittilään. Toistaiseksi vilkkain Lapin kentistä on Rovaniemi.

– Iso investointi on, että Levi Ski Resort aloittaa huippumodernin ja viimeisintä teknologiaa edustavan tuolihissin rakentamisen Länsirinteille, Kivisaari sanoo.

Levi West -tuolihissin ala-asemalle rakennetaan myös uusi West Point -elämyskylä.

– Sinne tulee 250 vuodepaikkaa, ravintopalveluita sekä liiketiloja.

Jatkuva laajeneminen vaatii kysymyksen ilmastomuutoksen uhista ja luontoa kuluttavasta kasvavasta turismista.

– Ne on vakavasti otettava huomioon myös Leviä laajennettaessa, Kivisaari sanoo.

Levi ei ole vielä valmis, mutta aika näyttää, miten käy.

Levin Big five

  • Revontulet.
  • Huskyajelu.
  • Poroajelu. 
  • Lumikenkäily.
  • Moottorikelkkasafari.

Varaukset Levin Matkailuneuvonta tai nettikauppa levi.fi, p. 016 6393300.

Levi numeroina

  • Suomen suurin hiihtokeskus, vierailijoita 750 000 vuodessa, 25 000 vuodepaikkaa.
  • Korkeus merenpinnasta 531 metriä.
  • 43 rinnettä, 28 hissiä, 10 lastenrinnettä.
  • 230 km hiihtolatuja, 20 km talvikävely­reittejä, 60 km patikointireittejä.
  • Huskyja ja muita vetokoiria 480.
  • Kittilän alueella on 12 000 poroa.
  • 60 ravintolaa, 18 väylän golfkenttä, 2 053 saunaa, 24 iglua.
  • Lumen paksuus keskimäärin 75 cm, Suomen pakkasennätys -51,5 astetta (mitattu Pokassa, Kittilässä 1999).

Lähde: Levin Matkailu 2018.

Kommentoi »