Kuivia silmiä ei voi parantaa – Totta vai tarua?
Kuivasilmäisyys
Kuivia silmiä ei voi parantaa – Totta vai tarua?
Joskus kuulee sanottavan, että kuivat silmät eivät parane, vaikka miten hoitaisi. Pitääkö paikkansa?
11.4.2023
 |
Apu Terveys

Tarua  

Hyvällä hoidolla kuivien silmien oireilu usein vähenee, joskus vaiva jopa paranee. Hoito jää kuitenkin usein kesken. Silloin oireet uusivat, ja kierre on valmis.

Kuivasilmäisyys on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Arvioiden mukaan siitä kärsii elämänsä aikana jopa 50 prosenttia väestöstä. Vaivaan on kaksi syytä: kyyneliä ei erity riittävästi tai niitä pääsee haihtumaan liikaa. Noin 90 prosentilla kyse on jälkimmäisestä. Taustalla voi olla rakenteellisia tekijöitä. Esimerkiksi ikääntyneillä silmäluomi saattaa alkaa kääntyä ulospäin. Silloin kyynelneste ei pysy silmässä yhtä hyvin.

Tavallinen syy on myös, että kyynelnesteestä puuttuu uloin öljymäinen kerros, jota Meibomin rauhaset erittävät. Silloin kosteutta haihtuu liikaa ja silmä kuivuu. Samalla kyynelneste väkevöityy, mikä johtaa silmän pinnan tulehdustilaan, inflammaatioon. Rauhasten toimintahäiriö voi johtua sairaudesta, kuten reumasta tai diabeteksesta, allergiasta tai lääkkeistä, esimerkiksi glaukooman hoidossa käytettävistä silmätipoista. Riskiä lisäävät naissukupuoli, piilolasien käyttö, koneellinen ilmastointi ja vähäinen räpyttely, mikä liittyy usein näyttöpäätetyöhön.

Kuivat silmät oirehtivat paitsi kuivumisena myös roskan ja hiekkaisuuden tunteena, kirvelynä ja kutinana. Näöntarkkuus voi vaihdella. Silmät voivat myös vetistää, jos kyynelnesteestä puuttuu uloin kerros.

Totta

Joskus kuivasilmäisyys voi päästä niin pahaksi, että hoidolla voidaan vain lievittää oireita. Taustalla on usein riittämätön omahoito. Pahimmillaan pitkäaikainen inflammaatio voi vaurioittaa sarveiskalvoa, mikä voi johtaa jopa näön pysyvään heikkenemiseen.

Kuivien silmien hoidossa käytetään kosteuttavia silmätippoja neljä kertaa päivässä kuukauden ajan. Tehokkaimpia ovat geelimäiset tipat, mutta ne sumentavat näköä hetkeksi. Kannattaa valita säilöntäaineeton tippa, koska säilöntäaineet voivat allergisoida pitkäaikaisessa käytössä. Yleensä hoitoa on jatkettava vielä kuukauden jälkeenkin ja tippoja on käytettävä säännöllisesti aamuin illoin tai ainakin yötä vasten. Yöllä silmät kuivuvat enemmän, koska säännöllistä räpyttelyä ei tapahdu.

Jos omahoito ei auta tai vaiva pitkittyy tai pahenee, on syytä mennä lääkäriin. Tarvittaessa lääkäri määrää inflammaatiota rauhoittavia kortisonitippoja 1–2 viikoksi ja siklosporiinitippoja ylläpitohoitoon. Jotkut saavat pitkäaikaisesta siklosporiinihoidosta merkittävän avun. Jos kuivasilmäisyyteen liittyy luomireunan tulehdus, voidaan kokeilla haudutteluhoitoa. Siinä silmien päälle laitetaan 15 minuutiksi lämmin haude, joka sulattaa Meibomin rauhasista kovettunutta rasvaa ja avaa rauhasia. Rauhaset voidaan myös tyhjentää vastaanotolla. Lisäksi lääkäri neuvoo luomireunan puhdistamisessa.

Asiantuntija: silmätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Matti Seppänen, Terveystalo.

Kommentoi »