Kaunein klassinen Japani - missä paikoissa ja asioissa sen voi kokea?
Matkailu
Kaunein klassinen Japani - missä paikoissa ja asioissa sen voi kokea?
Moni matkailija haaveilee Japanin runollisen kauniista maisemista ja estetiikasta. Kysyimme asiantuntija Minna Eväsojalta, missä voi kokea klassisen kauneimman Japanin.

Japanilaisen estetiikan dosentti Minna Eväs­oja on kirjoittanut japanilaisesta kulttuurista teoksia, muun muassa kirjan Shoshin – aloittelijan mieli. Se avaa niin japanilaisia viisauksia kuin sikäläisten kauneuskäsityksiä ja mielenmaisemaa.

Luonnonkaunis maisema esiintyy toistuvasti japanilaisessa runoudessa, kirjallisuudessa ja kuvataiteissa. Kuva Japanin Niigatasta.

Mitkä ovat parhaat paikat kokea klassista Japania, Minna Eväsoja?

1. Arashiyama "Vanha hovin ­ajanviettopaikka Kiotossa tunnetaan kauneudestaan. Mene Saganon maisemajunalla Kameokaan ja laske sieltä alas Arashiyamaan vuoristomaisemien, bambumetsien ja temppelien ohi. Keväällä vuoret ovat vaalean­punaisenaan villikirsikoista ja syksyllä ruskan peitossa."

2. Eihei-jin temppeli "1200-luvulla ­perustetussa, tunnetussa zenbuddhalaisessa temppelissä yöpyminen on valtava kokemus. Siellä vallitsee sydämen ja sielun rauha. Syrjässä vuoristossa sijaitseva paikka on aito, ei turistielämys."

3. Itsukushiman pyhättö "Saarella Hiroshiman ulkopuolella järjestetään joka huhtikuu nō-teatterin ulkoilmafestivaali. Japanilaiset rakastavat näitä 1300-luvulta peräisin olevia vuodenaikanäytelmiä. Esityksiä ei tarvitse ymmärtää. Nauti niiden musiikista ja tanssista sekä katsele kauniita maisemia."

4. Hakone "Tokion eteläpuolella sijaitseva ­Hakone on kuuluisa ruskastaan ja kylpylöistään. Siellä on myös ensiluokkainen modernin taiteen museo."

5. Amanohashidate "Luonnonkaunis maisema esiintyy toistuvasti japanilaisessa runoudessa, kirjallisuudessa ja kuvataiteissa. Nimi tarkoittaa ”Silta taivaaseen”, ja se tulee harvinaisia mustamäntyjä kasvavasta hiekkasärkästä, joka on kuin siveltimen viiva meressä."

Minna Eväsoja tuntee Japania asuttuaan siellä, tutkittuaan maan kulttuuria ja kirjoitettuaan siitä kirjoja.
Kommentoi »