Joulu Itämeren aalloilla – Apu testasi jouluristeilyt ja Tallinnan ja Tukholman joulumarkkinat
Matkailu
Joulu Itämeren aalloilla – Apu testasi jouluristeilyt ja Tallinnan ja Tukholman joulumarkkinat
Jouluristeilyillä riittää valinnanvaraa, ja Tukholmassa ja Tallinnassa voi tutustua joulumarkkinoihin.
14.12.2018
 |
Apu

Merellä pääsee joulutunnelmaan, sillä Itämerta kyntävät risteilijämme ovat kattaneet joulupöydät jo hyvissä ajoin. Risteilimme joulukuun alussa pitkin ja poikin Itämerta kolmen laivayhtiön aluksilla.

Matka alkoi Helsingistä Viking Linen Gabriellalla, jatkui Tukholmasta Tallinnaan Tallink Siljan Baltic Queenilla ja Tallinnasta keikuteltiin mukavassa sivumyötäisessä takaisin kotiin Eckerö Linen m/s Finlandialla.

Marras- ja joulukuun vaihteeseen osui alkutalven ankarin myrsky. Ensimmäisen yön puhuri oli sitä luokkaa, etteivät laivayhtiöiden viestinnästä vastaavat Christa Grönlund, Marika Nöjd ja Rauha Kiljunen-Ruotsalainen moista muistaneet.

Kun korkeimmat aallot olivat kymmenmetrisiä, Gabriellan baarien ja myymälän hyllyjä kelmutettiin puolenyön jälkeen. Kelmutus esti pullojen ja muiden tavaroiden sinkoutumista pitkin seiniä, ja hytissä oli parasta asettua vaaka-asentoon.

Laivan henkilökunnan ammattitaidolle täytyy nostaa hattua. Gabriella tuli Tukholmaan kaksi tuntia myöhässä, mutta näyttävä buffetaamiainen oli saatu katetuksi. Se syötiin poikkeuksellisesti pahvilautasilta.

Tarjolla entistä enemmän kalaa ja kasvisruokia

Joulumatkailu on lisännyt suosiotaan kaikilla laivoilla, ja joulunpyhiä tullaan viettämään perhekunnittain.

Gabriellan keittiömestari Kari Jaakkola kertoo, että joulunajan buffetpöydässä on tarjolla entistä enemmän kala- ja kasvisruokia.

– Lapsille on oma runsas pöytä, jonka on suunnitellut Ruotsin juniorikokkimaajoukkue. Joulunpyhinä lapsiperheitä on laivalla paljon.

Gabriellan, Baltic Queenin ja m/s Finlandian seisovien pöytien runsaus on suorastaan läkähdyttävän suuri.

Kaikkien laivojen buffetvalikoimissa on tarjolla syötävää satakunta eri lajia. On kalaa, lihaa, vegeherkkuja, erilaisia salaatteja, joululaatikoita, juustoja ja jälkiruokia.

Pelkästään kinkkua Gabriellalla kuluu joulusesongin aikaan 15 000 kiloa.

– Kaikessa on pyritty vähentämään ruoan hävikkiä, Kari Jaakkola korostaa.

Poimin valtavasta valikoimasta kultakin laivalta muutaman suosikin.

Nämä maistuivat:

Gabriellalla maistuu muikunmäti – muilla laivoilla ei sitä ollut, muita mätejä toki – suussasulavan pehmeäksi haudutettu kaali, savustettu merileväsilli ja turska kirpeässä tillikastikkeessa. Kalan kaveriksi sopi mainiosti veriohutnäkkäri.

Seuraavana iltana kiinnosti Baltic Queenilla virolainen verimakkara, joka muistuttaa meikäläistä mustaamakkaraa. Verimakkara on tosin koostumukseltaan tiivimpää ja kuivempaa.

– Virolaiseen joulupöytään katetaan sekasienisalaattia, rosollia ja monenlaisia kaloja. Kinkkua ei ole unohdettu, vaikkei se virolaiseen joulupöytään perinteisesti kuulukaan. Green Market -pöydässä on tarjolla nimensä mukaisesti kasvisruokaa, kertoo keittiömestari Rainer Kurikjan.

Baltic Queenin joulubuffan maistuvia uutuuksia ovat mango-inkiväärisilakka ja fenkolisilakka.

– Kaikki silakat meille kalastaa uusikaupunkilainen kalastaja Vento Aalto.

Kolmannen illan joulubuffet löytyi m/s Finlandialta. Siellä maisteltiin taas kalaa, savustettua kalkkunaa ja kasvisruokia.

Keittiömestari Tuomas Sillanpää korostaa, että Finlandian joulupöytä on juhlapöytä.

– Olemme pitkin vuotta ja nyt myös joulunaikana juhlineet Viron satavuotista itsenäisyyttä. Se näkyy juhlapöydän valikoimassa.

Erikoisin uutuus on tummasta virolaisesta leivästä ja leipäjuustosta tehty salaatti. Kuutioituja aineksia sitoo yhteen makea sinappikastike.

– Vegaanipisteestä löytyy muun muassa lasimestarin silliä, jossa on sillin sijasta munakoisoa ja porkkanaa.

Tukholmaa valaisee miljoona ledivaloa

Maissakin ehdittiin myrskystä ja runsaista aterioista huolimatta käydä. Tukholmassa vihmoi vettä, mutta kaupunki oli silti kuin joulusadusta. Niin ruotsalaisen kaunista ja tyylikästä.

Neljäkymmentä keskustan katua on valaistu miljoonalla ledivalolla. Osan on kustantanut kaupunki, osan yrittäjät itse.

Tukholman uusi vetonaula on lokakuussa uudelleen avattu National Museum. 120 000 miljoonaa euroa maksanut remontti kesti viisi vuotta, ja sinä aikana vanha rakennus uudistettiin kokonaan.

Museon perusnäyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy, ja se näkyi tavallisena perjantaina suurena kävijämääränä. Museosta löytyy näyttelyiden lisäksi tyylikäs ravintola.

Kävimme myös Hovstalletin eli Hovitallin joulumarkkinoilla, jotka valitettavasti kestivät vain marras–joulukuun viikonvaihteen ajan. Joulukuun aikana markkinoita löytyy silti vanhastakaupungista ja Skansenilta.

Hovitalliin tutustumista voi silti suositella. Siellä säilytetään yhä hovin hevosia, muutamia autoja ja näyttäviä, koristeellisia juhlakäyttöön tarkoitettuja vaunuja. Sellaisessa muun muassa prinsessa Victoria ja hänen puolisonsa, prinssi Daniel kiersivät katuja vihkiseremoniansa jälkeen.

Raatihuoneen aukion joulumarkkinoilta saa juustoa ja karhusalamia

Myrsky laantui saavuttaessa aurinkoiseen, pakkasen huurruttamaan Tallinnaan.

Aluksi tutustuttiin Kiek in de Kökin linnoitusmuseoon.

Kierros alkoi Neitsitornista eli Neitsyttornista, josta löytyy muinaisten tarinoiden lisäksi kodikas kahvila. Neitsyttornilla on ikää: se valmistui vuonna 1370.

Torneja linnoituksen alueella on kaikkiaan kaksikymmentäyhdeksän, ja niiden alla kulkee Bastionin tunnelit.

Tallinnan Raatihuoneen aukion joulumarkkinat käynnistyivät vuonna 1991, ja perinne pitää yhä kutinsa. Koko tori on täynnä toinen toistaan kauniimpia myyntikojuja, joissa myydään virolaisia herkkuja ja käsitöitä. Erityismaininta paikallisille juustoille ja makkaroille kuten karhusalamille!

Hämäränhyssyn hetkellä taivas kajastaa vielä valoa, ja tori muuttuu joulukortiksi satoine valoineen.

Kommentoi »