Hui, huimaa!
Terveys ja hyvinvointi
Hui, huimaa!
Yleinen vaiva. Jos jonain päivänä maailma alkaa kieppua tai kävelyyn tarvitaan sivuaskelia, on hyvä tietää, että huimaus on useimmiten hyvänlaatuista. Sen voi ehkä jopa parantaa itse.
14.11.2013
 |
Apu

Joka kymmenes suomalainen hakeutuu jossain vaiheessa elämäänsä lääkäriin huimauksen takia. Huimaus voi tuntua ajoittaisena pyörityksenä, keinuntana tai kävelyn epävakautena. Vaiva on ehkä vastikään alkanut, tai se on kestänyt jopa vuosia.

Neurologi Mikael Ojalan mukaan monille huimauspotilaille on yhteistä, että he ovat vastaanotolle tullessaan hyvin huolestuneita.

– Huimaus ei yleensä ole vakavan sairauden merkki, mutta potilaiden ajatuksissa ovat kasvaimet ja muut vakavat syyt.

Neurologille hakeutuessaan potilas on ehkä jo ollut perusterveydenhuollossa, jossa vaivaan ei ole löytynyt syytä eikä hoitoa. Ongelmana on, että huimaus on perusterveydenhuollossa hankala vaiva hoitaa. Lääkäri ei ehdi 15 minuutissa paneutua syvällisesti potilaan oireisiin, eikä kuvauksia ja muita poissulkevia tutkimuksia yleensä voida tehdä.

Silti puolet huimauksista voitaisiin hoitaa terveyskeskuksissa, Mikael Ojala sanoo.

– Keskeistä on tunnistaa huimauksen yleisin yksittäinen syy, hyvänlaatuinen asentohuimaus. Sen osuus huimaustapauksista on noin kolmannes.

*****

1. Maailma pyörii ja keinuu

Hyvänlaatuinen asentohuimaus (HAH) alkaa tyypillisesti yön tunteina tai aikaisin aamulla: maailma pyörii yhtäkkiä kuin karusellissa, mutta joillain se voi myös keinua tai kallistua. Myöhemmin huimaus vaivaa varsinkin makuuasennossa kylkeä kääntäessä, ja kävellessä on ehkä tarve ottaa sivuaskelia.  

Vaivan syy löytyy sisäkorvan tasapainoelimen kaarikäytävistä. Niissä on normaalisti korvakiteitä, jotka saattavat joskus painovoiman vaikutuksesta kulkeutua tasapainoaistimuksille herkälle alueelle. Silloin aivot saavat voimakkaan häiriöviestin, jonka ihminen tuntee huimauksena.

Lisäoireena on silmävärve, joka tarkoittaa silmien nopeaa, tahdosta riippumatonta liikettä. Silmävärve on refleksi, joka syntyy, kun silmät yrittävät kohdistaa kohteeseen, joka näyttää pyörivän.

HAH:n oireet riippuvat siitä, mihin kohtaan kaarikäytäviä kiteet ovat kulkeutuneet. Lääkäri selvittää huimauksen syytä kysymyksin, ja sen jälkeen tehdään niin sanottu asentohuimaustesti. Jos se viittaa HAH:hon, lääkäri voi tehdä erilaisia asentomanöövereitä, joilla kaarikäytävän kiteet saadaan liikkumaan oikeille paikoilleen.

HAH:sta kärsivä voi kokeilla asentohoitoa itsekin. Se toimii niin, että potilas menee 20 kertaa päivässä siihen asentoon, jossa huimaus tulee, ja pysyy siinä huimauksesta huolimatta. Ohjeita löytyy esimerkiksi netistä.

HAH menee ohi ilman hoitoakin yleensä muutamassa kuukaudessa, mutta hankalista oireista on turha kärsiä. Lääkärin tai fysioterapeutin tekemä asentomanööveri poistaa oireet yleensä yhden tai kahden hoitokerran jälkeen.

2. Kaksoiskuvia ja puuroutunutta puhetta

Jos yli 50-vuotiaalla on huimauksen lisäksi muita oireita, kuten kaksoiskuvia, puheen puuroutumista, nielemisvaikeuksia tai toispuoleista raajojen tunnottomuutta, syy voi olla aivoverenkierron häiriö (AVH).

Huimausta aiheuttavat AVH:t voivat johtua aivovaltimon kalkkeumasta tai sydänperäisestä veritulpasta, joka tukkii aivovaltimon. AVH alkaa aina äkillisesti, ja joskus se voi verihyytymän liuetessa mennä muutamassa minuutissa ohi (niin sanotut TIA-kohtaukset). Jos oireet pitkittyvät, on kiire hakeutua ambulanssilla sairaalaan, koska veritulpan liuotushoito on aloitettava neljän tunnin kuluessa oireiden alkamisesta.

3. Päätä särkee, keinuttaa

Niska-hartiaseudun ongelmat ovat paljon päätetyötä tekevien riesa. Kun ”niskat ovat jumissa” ja pään ympärillä tuntuu olevan vanne, huimaus tuntuu lievänä ja jatkuvana keinumisena.

Niska-hartiaseudun ongelmien syntymekanismia ja niiden yhteyttä huimaukseen ei täysin tunneta. Eräs teoria on, että huimauksen syy on lihasjännitys, mutta myös psyykkisillä tekijöillä arvellaan olevan osansa.

Huimauksen kannalta oleellista lienee niskan yläosan tilanne, koska siellä on eniten tasapainokeskukseen viestejä lähettäviä hermopäätteitä. Myös pään asento voi vaikuttaa huimauksen syntymiseen – ainakin monilla niskapotilailla on merkittäviä pään asentovirheitä.

Jos lääkäri ei löydä muita huimausta aiheuttavia tekijöitä kuin niskajännitystä, hoitona kokeillaan yleensä fysioterapiaa, akupunktiota ja niskalihaksia rentouttavaa lääkitystä. Lisäksi tarkistetaan nukkumatottumukset, suljetaan pois hampaiden narskuttelu ja kannustetaan liikkumaan.

4. Huminaa ja huono kuulo

Ménièren tauti (MT) tunnetaan kolmen H:n tautina: sen oireita ovat huimaus, humina ja huonokuuloisuus. Huimaus on yleensä kiertohuimausta, ja kohtaus voi kestää 20 minuutista tunteihin. Pahimmillaan kohtaukset ovat invalidisoivia ja niihin liittyy pahoinvointia ja tinnitusta korvassa. Lievimmillään huimaus voi olla niin pientä, ettei se aiheuta juurikaan haittaa.

MT:lle on tyypillistä, että kaikki oireet eivät ilmaannu heti. Aluksi voi olla esimerkiksi tinnitusta, ja muut oireet tulevat vasta vuosien mittaan. Kuulon heikkeneminen koskee matalia bassoääniä, ja aluksi kuulo palautuu kohtausten jälkeen normaaliksi. Ajan myötä kuulo yleensä heikkenee pysyvästi.

MT on korvaperäinen sairaus, jonka syntymekanismia ei täysin tunneta. Se tiedetään, että jostain syystä paine korvan nesteontelorakenteissa nousee, mikä aiheuttaa oireet. Kun paine nousee erityisen paljon, seuraa kohtaus. Sairaus etenee arvaamattomasti: se voi pahentua yhtäkkiä, ja välillä voi olla jopa vuosien oireeton kausi.

Diagnoosin tekee korvalääkäri. Lääkehoitona käytetään betahistiinia tai nesteenpoistolääkettä, ja lisäksi pahoinvointilääke voi olla tarpeen kohtauksen alkaessa. Suolan käytön vähentäminen saattaa alentaa korvan sisäistä painetta.

Lähde: Mikael Ojala: Huimaako? Etukeno Oy 2007.

*****

Nämäkin aiheuttavat huimausta

  • Huimaus voi johtua monista sairauksista ja usein myös sinänsä normaaleista tiloista. Sellaisia ovat nestehukka, verenpaineen lasku, elimistön suolapitoisuuden lasku, psykosomaattiset tekijät ja voimakkaat tunne-elämykset. 

Mene lääkäriin

  • Jos kärsit huimauksesta, joka haittaa elämää eikä mene itsestään ohi.
  • Mikäli kärsit kiertohuimauksesta.
  • Kun huimaukseen liittyy myös muita oireita, kuten aivotoiminnan, kuulon tai puheen häiriöitä, tajunnan hämärtymistä tai sydänoireita.

teksti Tea Malms,

kuvat 123rf

Kommentoi »