Hellää hoitoa talvitukalle: ammattilaisen vinkit hyvinvoiviin hiuksiin ja päänahkaan
Terveys ja hyvinvointi
Hellää hoitoa talvitukalle: ammattilaisen vinkit hyvinvoiviin hiuksiin ja päänahkaan
Hiukset ovat latteat ja sähköiset, ja päänahkaa kutittaa. Pipokaudella hiusongelmat kärjistyvät, mutta apua löytyy osaavilta ammattilaisilta ja hyvistä kotihoitotuotteista.
3.3.2018
 |
Apu

Voi pääparkaa. Muuta ei voi sanoa, kun pohtii hiusten oloja ilmastossamme. Talvitukka joutuu kylmästä pakkassäästä kuumaan saunaan – ja siinä välissä hautuu pipon alla. Pysy siinä sitten kuohkeana ja kauniina!

Geeneissäkään ei ole aina kehumista: pohjoismainen hiuslaatu on usein ohut ja liukas ja päänahka yhtä herkästi ärtyvä kuin vaalea ihotyyppimme.

Mitä tälle kaikelle voi tehdä?

– Paljonkin, vastaa hiusalan erikoisammattitutkinnosta vastaava opettaja Tiina-Ira Huttunen Omnia Koulutuksesta.

Hiusten kunto lähtee koko kehon hyvinvoinnista, ja lisäksi ne kaipaavat hiukan hellyyttä ja erityishuomiota.

Elämäntavat ja -tilanne heijastuvat suoraan hiusten kuntoon. Yksipuolinen ruokavalio, liian vähäiset unet ja stressaava elämä näkyvät hiuksissa. Hormonaaliset muutosvaiheet, kuten vaihdevuodet, saattavat muuttaa hiusten olemusta nopeastikin.

– Ammattilainen tunnistaa asiakkaan stressin heti, kun upottaa kädet tämän hiuksiin. Hiuspohja voi olla kireä, ärtynyt ja kuiva, koska sen pintaverenkierto heikentynyt. Hiukset tuntuvat silloin latteilta, ja hiuksia voi lähteä tavallista enemmän, Huttunen sanoo.

Levon ja ravinteiden tasapaino on tärkeää hiuksille, kuten muullekin hyvinvoinnille. Hiusten kannalta hyvä ruokavalio sisältää riittävästi sinkkiä, rautaa, C- ja B-vitamiineja, erityisesti biotiinia, sekä omega-3-, -6- ja -7-rasvahappoja. Säännöllinen ateriarytmi ja riittävän pitkä yöuni pitävät vireystilan tasaisena ja vaikuttavat myös hiusten hyvinvointiin.

Kampaamot kuin spa-hoitoloita

Hiusten hyvä ryhti lähtee oikeasta leikkauksesta. Lyhyet tai puolipitkät hiukset on hyvä leikkauttaa 4–6 viikon välein. Kampaajalla voi ottaa myös hoitoja: aina ei tarvitse leikata tai värjätä.

Leikkauksen lisäksi hiuksia tukevat erilaiset käsittelyt. Perinteisen permanentin rinnalla suosiota kasvattavat kevyemmät rakennekäsittelyt, joissa hiuksia lähinnä kohotetaan tyvestä ja saadaan aikaiseksi loivaa kiharaa. Tällainen käsittely sopii myös miehille ja antaa tukea ja volyymiä hiuksiin.

Hiusalan ammattilainen voi keksiä myös muita hoitoja, ja niitä osataan pyytää yhä enemmän. Kampaamon palveluvalikoima alkaa muistuttaa yhä enemmän spa-hoitolaa.

– Hiuspohjan kuntoa voidaan tutkia mikrokameralla. Terve hiuspohja on kimmoisa, mutta usein kameran suurentavan linssin kuvaama näkymä paljastaa hilsettä ja kuivia läikkiä, Tiina-Ira Huttunen kertoo.

Hiuspohjaan kertyy kuollutta solukkoa, kuten muullekin iholle. Rauhoittavat ja virkistävät hoidot sekä kuorinta vilkastuttavat verenkiertoa ja tervehdyttävät ihoa.

Ärtyneen hiuspohjan ongelmia voidaan hoitaa monenlaisilla tehohoidoilla. Usein hiuspohja on pikemminkin kuiva kuin rasvainen, joten se kaipaa pesun jälkeen esimerkiksi kosteuttavaa ja rauhoittavaa hiusvettä. Herkän hiuspohjan hoitoon on omat tuotteensa myös kotikäyttöön.

Pesu 2–3 kertaa viikossa riittää

Oikea pesuväli riippuu hiusten rasvoittuvuudesta ja elämäntavoista. Jos urheilee ja hikoilee paljon, hiuksia on pestävä useammin. Myös runsas muotoilutuotteiden käyttö pakottaa pesemään hiukset päivittäin.

– Jos ei ole erityisiä syitä pestä hiuksia näin usein, terveelle hiuspohjalle riittää pesu 2–3 kertaa viikossa, Tiina-Ira Huttunen sanoo.

Liiallinen peseminen kuivattaa hiuspohjaa, Huttunen muistuttaa.

– Joskus pesemisestä, muotoilusta ja tuotteiden ylenpalttisesta käytöstä syntyy kierre, joka voi olla hyvä katkaista pitämällä välipäivä ja antamalla hiusten olla luonnontilassa. Myös rakennekäsittelyt pidentävät hiusten pesuväliä.

Shampoon tensidit puhdistavat hiuksen ja avaavat niiden rakenteen. Siksi juuri pesty hius on suojaton ja sähköinen ilman hoitoainetta, joka sulkee hiuksen rakenteen sekä kosteuttaa ja hoitaa sitä.

Pesun jälkeen hiukset kannattaa kuivata pyyhkeellä ja levittää hoitoaine vasta sitten – ja antaa sen vaikuttaa hetken, vaikka se huuhdeltaisiinkin pois.

Shampoo ja hoitoaine kuuluvat hiusten perushoitoon, ja ne kannattaa valita tarkoin, mieluiten ammattilaisen opastuksella. Hiustenhoitotuotteiden kirjo on omiaan sekoittamaan kuluttajaa, sillä joka lähtöön löytyy niin peseviä kuin hoitaviakin tuotteita.

Kampaamo- ja parturiliikkeiden myymät hiustuotteet ovat kalliimpia kuin markettitavara, mutta niiden käyttöön saa henkilökohtaista opastusta. Tiina-Ira Huttunen luottaa kotimaisiin ammattilaisten myymiin sarjoihin, jotka on suunniteltu suomalaiselle hiuslaadulle sopiviksi.

– Hiustuotteiden allergisoivista vaikutuksista kertyy valitettavasti koko ajan lisää todisteita. Siksi kannattaa sijoittaa tutkittuihin tuotteisiin ja valita esimerkiksi hajustamattomia vaihtoehtoja, Huttunen sanoo.

Erilaisia muotoilutuotteita tulvii koko ajan markkinoille. Kuinka monta purnukkaa hiustenhoitoon tarvitaan shampoon ja hoitoaineen lisäksi?

– Muotoiluvaahto tai kampausneste poistaa sähköisyyttä ja helpottaa muotoilua, ja kevyt hiuslakka pitää kampauksen kuosissa. Niillä pärjää jo pitkälle, Huttunen sanoo.

Hän ei suosittele kuivashampoota tai hiuspuuteria, koska ne usein ärsyttävät hiuspohjaa. Liiallinen tai väärien muotoilutuotteiden käyttö voi tehdä hiuksista raskaat ja likaisen tuntuiset.

Jos käyttää suoristusrautaa tai kiharrinta, muotoilutuotteen on hyvä sisältää myös lämpösuoja. Föönauksen tueksi riittää tukea antava muotovaahto.

Kuumuus haurastuttaa ja kuivattaa hiuksia. Tämä on hyvä muistaa myös saunoessa. Kuiva, puhdas froteepyyhe on hyvä kietaista hiusten suojaksi löylyyn mennessään, erityisesti jos on levittänyt hiuksiin tehohoitoaineen. Muuten on vaarana, että saunan lämpötilassa hoitoaine ei hoida, vaan rasittaa hiuksia.

Kommentoi »