Eräoppaan suositukset: viisi kotimaan luontoretkeä, jotka kannattaa tehdä tänä kesänä
Matkailu
Eräoppaan suositukset: viisi kotimaan luontoretkeä, jotka kannattaa tehdä tänä kesänä
Haaveiletko kivoista päiväretkistä metsässä tai kunnon vaelluksesta upeissa tunturimaisemissa? Suomen kansallispuistot ja retkikohteet tunteva eräopas Jouni Laaksonen paljastaa viisi loistopaikkaa eri puolilta maata.
25.5.2018
 |
Mondo

Lemmenjoen luontopolku

Lemmenjoen kansallispuistossa on useita erilaisia reittejä, ja kesän uutuus on niin sanottu Kultareitti, joka nostaa esiin kullankaivuun historiaa. Noin 30 kilometrin polku käyttää osin aiempia reittejä, ja sen opasteet kertovat kullan etsinnästä ja kaivuusta. Matkaan kannattaa käyttää pari kolme päivää nauttiakseen näkymistä jokilaaksossa, tunturissa ja vanhoissa metsissä. Helppo neljän kilometrin Lemmenjoen luontopolku sopii puolestaan vaikka lasten kanssa kuljettavaksi. Meidän perheemme ihastui etenkin Muurahaislammen tulipaikan komeisiin maisemiin.

Ärjänsaari Oulujärvessä

Kainuussa on perusteilla suojelualue Oulujärven Ärjänsaareen. Sen kauneus on ollut paikallisten tiedossa, ja aikoinaan se oli paikan omistaneen metsäyhtiön työntekijöiden rakastama lomasaari. Nyt siitä voivat nauttia kaikki. Valtio osti maan, ja Metsähallitus kehittää sitä retkeilylle. Ärjässä on pitkä hiekkaranta ja upea männikkö. Sinne voi mennä päiväkäynnille ja telttailemaan. Kyydin voi ostaa seudun yrittäjiltä. Tänä kesänä saareen tulee käymälöitä ja puuvajoja, ja pikku tapahtumiakin kaavaillaan.

Kainuulaiset ovat kuulleet kauniista Ärjänsaaresta jo aiemmin: 1950-luvulla sen hiekkatörmät olivat työläisperheille kuin pohjoisen versio etelän rantalomasta. Kuva: Ilkka Immonen / nationalparks.fi

Kintulammin reitistö

Tampereen lähelle on avautunut Kintulammin retkeilyreitistö. Se sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista Teiskon–Aitolahden alueella. Se sopii myös päiväretkeilyyn, ja bussilla pääsee lähettyville, jos varautuu kävelemään loppumatkan. Kintulammin alueella on kauniita lampia ja metsiä sekä lapsille sopiva kolmen kilometrin kierros. Täällä voi silti tehdä parinkin päivän retken. Alueelle on valmistunut noin 15 kilometriä polustoja ja laavuja tulipaikkoineen sekä käymälöineen.

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi Kirkkonummella on tuttu osalle pääkaupunkiseudun luonnonystävistä, mutta se ansaitsisi lisää huomiota. Siellä oli aikoinaan kansallispuisto, kunnes alue siirtyi 1940-luvulla Neuvostoliitolle runsaaksi vuosikymmeneksi. Niemellä on virkistysalueita ja siitä kaavaillaan suojelualuetta. Porkkalanniemessä voi retkeillä merimaisemissa melko helpoilla poluilla, tosin kalliot ovat paikoin jyrkkiä. Kaikki reitit eivät ole merkittyjä, mutta niemi ei ole iso. Kulkiessa voi nähdä vilahduksen peuroista ja bongata merilintuja. Kauneimmat näkymät avautuvat eteläkärjestä Pampskatanilta. Niemellä on keittokatoksia, telttailualueita, tulipaikkoja ja vessoja.

Getabergen Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan Getabergenissä ei ole varsinaisesti uutta, mutta sen luontopolku kannattaa tietää. Se oli meidän perheellemme kiehtova kokemus. Lapsi kulki polkua innoissaan, odottaen mitä seuraavaksi löytyisi. Getabergenin valtti ovat erikoiset geologiset muodostelmat: kalliot, kivitornit ja luolat. Viiden kilometrin reitin pysähdyksineen patikoi muutamassa tunnissa, ja palatessa voi palkita itsensä kahvilassa jäätelöllä ja erällä minigolfia.

Jouni Laaksonen on Kuhmossa asuva tietokirjailija ja eräopas. Hän on tehnyt kirjoja Suomen retkeilykohteista ja pitää luontoretkeily­blogia Finnish Way of Hiking.

Kommentoi »