Ei ennuste, mutta hyvä merkki – mitä ehdokkaan #somevaalit-arvosana tarkoittaa?
Puheenaiheet
Ei ennuste, mutta hyvä merkki – mitä ehdokkaan #somevaalit-arvosana tarkoittaa?
Avun #somevaalit-seurannan dataa tuottavan Underhoodin Sami Kuusela avaa algoritmien saloja.

Kun Apu-lehti aloitti eduskuntavaalien #somevaalit-seurannan firmamme tuottaman datan perusteella, sosiaalinen media täyttyi epäilyksistä. Mitä me Underhoodissa oikein mittaamme ja voiko arvosanasta päätellä, pääseekö joku ehdokas eduskuntaan vai ei?

Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on, ettei hyväkään arvosana avaa parlamentin ovia. Mutta pärjääminen sosiaalisessa mediassa auttaa vaalityössä.

Arvosana on vertailukelpoinen kompromissi

Kun Underhood julkaistiin vuonna 2016, Donald Trump ilmestyi etusivun ranking-kärjeksi. Järkytyimme ja poistimme heti kaikki poliitikot. Se oli tyhmä teko.

Politiikan mittaamisessa ja erityisesti ennustamisessa Underhood on toisinaan tarkka, toisinaan hehtaaripyssy. Koska järjestelmämme mittaa sometahoja poliitikoista suutareihin ja mediasivuihin, arvosana on aina kompromissi. Mutta vertailukelpoinen sellainen.

Underhoodin arvosana muodostuu kasasta automaattisesti haettua dataa, joka pureskellaan robottien toimesta vertailukelpoiseksi.

Pääarvosana on keskiarvo

Pääarvosana eli Underhood score on keskiarvo kolmesta alamittarista. Mittareita pääsee tutkimaan klikkaamalla ehdokkaan nimeä #somevaalit-rankingissa.

Ensimmäinen alamittari Similarity score vertailee ehdokkaan somessa käyttämää kieltä yleisön kommenttien kieleen. Mitä enemmän löytyy yhteneväisyyksiä, sen paremmat pisteet saa. Samassa mittarissa analysoidaan myös yleisön äänensävy sekä kommenteista että hymiöistä, ja mitä positiivisempi meininki, sitä paremmat pisteet annetaan.

Toinen mittari Dialogue score taas analysoi vuorovaikutusta. Laskemme vuorovaikutuksen määrän eri kanavista ja suhteutamme sen seuraajamäärien kokoon. Siis: jos jollakin on pikkuruinen superaktiivinen yleisö, saa hän tästä mittarista hyvät pisteet verrattuna ehdokkaaseen, joka ei saa isoa yleisöään innostumaan.

Kolmas mittari Visibility score arvioi seuraajien määriä. Isoilla seuraajamäärillä saa hyvän arvosanan.

Kiinnitä huomiota seuraajamääriin

Poliitikkojen kohdalla kannattaa arvosanan ja listasijoituksen lisäksi muuten kiinnittää erityistä huomiota seuraajamääriin: jos kuhina on kova, mutta seuraajia vain kourallinen, ei rankingia kannata uskoa.

Kommentoi »