Apu-tonni auttoi asunnottomat jalkapalloilijat Meksikoon: osa kuntoutusta
Puheenaiheet
Apu-tonni auttoi asunnottomat jalkapalloilijat Meksikoon: osa kuntoutusta
Homeless Academy ry kehittää asunnottomien ja päihdekuntoutujien toiminnallisen kuntoutuksen menetelmiä. Apu palkitsi heidät siitä.
29.11.2018
 |
Apu

Marraskuun puolivälissä Méxicon miljoonakaupungin keskeisimmälle aukiolle pystytettiin kolme jalkapallokenttää. Paikalle kutsuttiin 450 pelaajaa eli 56 joukkuetta 42 maasta. Vajaan viikon aikana kisoja seurasi paikan päällä noin 200 000 ihmistä ja internetissä miljoonia. Kuuden päivän aikana pelattiin 360 peliä.

Maailmantähdet Neymar, Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo loistivat poissaolollaan. Kisojen kaikilla 450 pelaajalla on taustalla päihteiden väärinkäyttöä tai asunnottomuutta. Osa on vielä matkalla parempaan tulevaisuuteen, osa jo elämän reunassa tukevammin kiinni. Apu-tonni käytettiin suomalaisten Meksikon-matkan matkakassaksi.

Maailmanlaajuinen Homeless World Cup -säätiö on järjestänyt asunnottomien jalkapallon MM-turnauksia vuodesta 2004 alkaen. Kisat järjestetään aina suurissa kaupungeissa mahdollisimman keskeisellä paikalla, ettei asunnottomuuden ongelma unohtuisi.

"Kisoissa on valtavasti energiaa ja ystävyyttä"

Kunkin maan HWC-joukkue kootaan joka vuosi uusista pelaajista. Suomea on tähän mennessä ollut edustamassa MM-tasolla jo noin 120 pelaajaa. Paras sijoitus on Kapkaupungin turnauksesta vuodelta 2006, jolloin Suomi pääsi sijalle 18.

– Yleensä ajatellaan, etteivät nämä sadepäivän ihmiset pysty mihinkään, mutta oikeasti kisoissa on valtavasti energiaa, ystävyyttä ja tasa-arvoa, kertoo Suomen Homeless Academy ry:n vertaistyön ohjaaja, 57-vuotias Ari ”Huli” Hulden.

Hulden sanoo nähneensä monen elämässä paljon epätoivoa.

– Sitten näkee, kuinka samat kaverit hymyilevät, halaavat toisiaan ja yrittävät kommunikoida, vaikka yhteistä kieltä ei ole. Silloin tuntee tekevänsä oikeaa asiaa.

Vuonna 2005 Helsingin Diakonissalaitoksen kulttuurituottaja Anssi Pirttineva osti työmatkallaan Tukholmassa asunnottomien lehden Big Issuen. Lehdessä oli juttu miehestä, joka oli ollut Ruotsin joukkueen maalivahtina Homeless World Cupin kisoissa Edinburghissa. Pirttineva alkoi miettiä, että Suomessakin pitäisi olla samanlaista toimintaa, ja silloinen diakonijohtaja antoi ajatukselle siunauksensa.

Pirttineva otti yhteyttä Ari Huldeniin, koska tiesi, että tämä oli lapsuudessaan harrastanut jalkapalloa. Ari oli ennestään tuttu, sillä hän pääsi aikanaan Diakonissalaitoksen avulla irti päihteiden väärinkäytöstä.

– Kun Pirttis otti yhteyttä, olin ollut jo nelisen vuotta raittiina ja puhtaana, Ari kertoo.

Ensimmäinen jalkapallojoukkue oli jo tuolloin olemassa.

– 2000-luvun alussa oli terapeuttista yhteisötoimintaa eli lääkkeetön vaihtoehto toipumiselle. Koska meidän teki mieli tehdä muutakin kuin istua ryhmässä, aloimme kahdesti viikossa käydä porukalla pelaamassa Kallion kentällä. Kun Pirttinevan kanssa päätettiin lähteä mukaan Homeless Academy Associationin toimintaan, sanoin kavereille, että jos pysytte mukana ja sitoudutte, lähdetään yhdessä Afrikkaan.

Vuotta myöhemmin Suomen joukkue osallistui ensi kertaa Homeless World Cupiin Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

– Ja valtalehdessä todettiin, että on tämä erikoinen maa, kun narkomaaneja lennätetään Etelä-Afrikkaan. Eikö rahoja voisi käyttää jotenkin paremmin?

Myönteisten elämysten myötä elämä hallintaan?

Homeless Academy ry on vuonna 2009 perustettu asunnottomien ja päihdekuntoutujien sosiaalista ja toiminnallista kuntoutusta tekevä yhdistys, jonka keskeisiä tukijoita ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Y-Säätiö sekä Suomen Palloliitto. Yhdistyksen yksi toimintamuoto on jalkapallon pelaaminen. Vastaavaa toimintaa järjestetään yli 70 maassa, kattojärjestö Homeless Academy Association sijaitsee Skotlannissa. Suomessa yhdistys toimii kuudella paikkakunnalla, joissa aktiivisia pelaajia on noin 370.

– Pelaamisen ja muun toiminnan avulla ihmiset voivat saada myönteisiä elämyksiä vertaisryhmässään. Itsetunnon kasvun ja päihteettömän identiteetin myötä moni saa elämän jälleen hallintaansa, Ari kertoo.

Sekä Homeless World Cup -järjestö että Homeless Academy ry ovat tutkineet jalkapallotoiminnan vaikuttavuutta. Tutkimusten mukaan 93 prosenttia toiminnassa olleista pelaajista on saanut motivaatiota elämäänsä ja 71 prosenttia on pystynyt muuttamaan elämäänsä parempaan suuntaan. Joka kolmas pelaaja on pystynyt oleellisesti vähentämään päihteiden käyttöään tai lopettamaan kokonaan ja sen seurauksena aloittanut opiskelun, työllistynyt ja pystynyt pitämään saamansa asunnon.

Moni saa ensimmäistä kertaa oman paikan maailmassa

Moni toimintaan osallistuva saa ehkä ensimmäistä kertaa elämässään selkeän roolin, tehtävän ja oman paikan maailmassa – vaikka se onkin pelikentällä. Aikaa myöten jalkapalloharrastus parantaa hyvinvointia, lisää tavoitteellisuutta ja nostaa kuntoa. Porukasta saa ystävyyttä ja vertaistukea, ja yhdessä löydetään keinoja arjen hallintaan.

– Tavoitteena ei ole luoda valioliigan futaajia vaan parempia ihmisiä, jotka pääsevät kiinni ihmisarvoiseen elämään. Toivon ja pyrin siihen, että jokaisesta harjoitus- tai talkookerrasta löytyisi hetkiä, jolloin saisi tuntea iloa, yhteenkuuluvuutta ja hyödyllisyyttä. Sitä, ettei enää ole osaton vaan osa jotain. Aloitetaan pienestä, ja siitä se lähtee. Jossain vaiheessa elämä alkaa kantaa.

Huldenin mukaan toimintaan voivat tulla mukaan kaikki, jotka kokevat olevansa osattomia tai jollain tavalla yhteiskunnan ulkopuolella.

– Jalkapallon lisäksi teemme talkoo- ja vapaaehtoistyötä, josta suurin osa koostuu kiiinteästä yhteistyötä Suomen Palloliiton kanssa. Yhteistyö alkoi 2008. Olemme myös toimineet Helsingin IFK:n jalkapallo- ja jääpallo-ottelutapahtumien rakentajina, paarien kantajina ja ajoittin jopa järjestyksenvalvonnassa, Ari Hulden kertoo.

Hulden on huolissaan toiminnan jatkuvuudesta.

– Muutamat vapaaehtoiset eivät jaksa loputtomiin, ja toiminta on laajentunut eri puolelle Suomea siinä määrin, että ylläpitämiseen ja kehittämiseen tarvittaisiin taloudellista tukea toimihenkilöiden palkkaamiseksi.

Suomi on hyvien ihmisten maa 2018

Kannusteohjelma, jolla haetaan ihmisiä, ryhmiä, hankkeita ja toimenpiteitä, jotka auttavat yhteisöään ­lisäämällä laatua sekä tuottamaan iloa ja ­hyvinvointia.

Hankkeita voi ­ilmoittaa ehdolle kampanjaan osoitteessa www.apu.fi/apulaiset.

Kuukausittain ­jaetaan Apu-tonni (1 000 e) yhdelle ­hankkeelle. Voittajaa äänestetään kuukauden alussa Avun ­Facebook-sivulla ­kolmesta esiraadin ­äänestykseen valitsemasta hankkeesta.

Tykkää Avusta ­Facebookissa, niin pääset vaikuttamaan!

Kommentoi »