10 kysymystä hikoilusta
Terveys ja hyvinvointi
10 kysymystä hikoilusta
Mitä on liikahikoilu ja mitä sille voi tehdä? Kysyimme asiantuntijalta kymmenen hiostavaa kysymystä.
16.10.2014
 |
Apu

1 Mitä liikahikoilulla tarkoitetaan?

Rajaa liikahikoilun ja normaalin hikoilun välille on vaikea vetää, sillä kyse on yksilöllisestä kokemuksesta. Yksi pitää runsastakin hikoilua normaalina, kun toinen taas kokee kaiken hikoilun ongel­maksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että hikoilu on poikkeuksellisen runsasta, jos se haittaa kanssakäymistä muiden kanssa, pilaa vaatteita ja hankaloittaa arkea ja työntekoa. Pahimmillaan koko vartalo hikoaa, päästä varpaisiin. Tällöin puhutaan yleistyneestä liikahikoilusta, joka on harvinaisempaa kuin paikallinen liikahikoilu, jolloin vain kainalot tai kämmenet ja jalat hikoavat.

2 Alkaako liikahikoilu jo lapsena?

Liikahikoilu alkaa yleensä kouluiässä ja korostuu murrosiässä. Lapsena voimakkaasti hikoava hikoaa voimakkaasti myös aikuisena.  Vasta vanhana hikoaminen laantuu. Ikääntyessä ja ihon kuivuessa hikirauhaset väsyvät ja hiipuvat.

3 Miten yleisestä ongelmasta on kyse?

Liikahikoilusta kärsii arviolta parisen prosenttia väestöstä, mutta ongelma koskettaa suurta osaa meistä jollain tavalla jossain elämänvaiheessa. Nuorena alkanut käsien, jalkojen ja kainaloiden liikahikoilu on usein perinnöllistä. Jännitys ja stressi voivat pahentaa hikoilua ja aiheuttaa liikahikoilua satunnaisesti niillekin, jotka eivät muulloin siitä kärsi.

4 Hikoilevatko miehet enemmän kuin naiset?

Miehet käyvät lääkärin vastaanotolla liikahikoilun takia enemmän kuin naiset, mutta liikahikoilu on molempien sukupuolien ongelma. Naisilla vaihdevuodet lisäävät hikoilua. Miesten hikoaminen on kuitenkin kenties sosiaalisesti hyväksytympää kuin naisten hikoilu.

5 Miksi hiki haisee?

Hiki haisee, kun bakteerit hajottavat hiessä olevia valkuaisaineita. Kainaloissa bakteereja on runsaasti, jonka takia kainalohiki on usein pahanhajuista. Hiki alkaa haista vasta murrosiässä hormonaalisten muutosten vuoksi. Lasten hiki ei haise, eikä liioin vanhusten. Vanhusten mahdollinen paha haju johtuu kokonaan muista syistä, kuten huonosta hygieniasta.

6 Voiko liikahikoilu olla merkki jostakin sairaudesta?

Aikuisena alkaneen liikahikoilun taustalla voi olla tiettyjä sairauksia, kuten kilpirauhasen liikatoiminta tai diabetes. Tällöin hikoilu voi olla jatkuvaa tai puuskittaista. Myös paniikkihäiriössä ihminen voi kylpeä hiessä.

7 Miten liikahikoilua voi hoitaa kotikonstein?

Perusasia kotihoidossa on tehostettu hygienia eli saippuapesu sekä vaatteiden vaihto riittävän usein. Deodoranteista ei ole apua, koska ne ovat vain hajusteita, jotka peittävät hien hajua. Antiperspirantit sen sijaan hillitsevät hikoilua. Niissä on alumiinisuoloja, jotka vähentävät hien määrää tukkimalla hikirauhasia. Apteekista saatavat antiperspirantit ovat tehokkaimpia. Urheillessa kannattaisi käyttää teknisiä vaatteita, jotka imevät hikeä.

8 Millaista on liikahikoilun lääketieteellinen hoito?

Yleistynyttä liikahikoilua on vaikeampi hoitaa kuin paikallista hikoilua, mutta siihenkin on tarjolla tablettimuotoista lääkehoitoa. Paikallista hikoilua voidaan hoitaa iontoforeesi-hoidolla sekä botuliinitoksiinilla. Iontoforeesi-hoidossa kämmenet tai jalat upotetaan metalliastiaan, jossa on vähän vettä. Sen jälkeen veteen johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Veden ionit tukkivat hikirauhasia. Toisia hoito auttaa hyvin, toisia ei. Botuliinihoito toimii erityisen hyvin kainaloissa. Hoidossa kainaloihin annetaan parikymmentä botuliinipistosta. Pistoksia tarvitaan näin paljon, koska botuliini ei leviä kovin laajalle. Pistämistä ei tarvitse pelätä, sillä se ei ole erityisen kivuliasta. Botuliinihoidosta ei ole liioin haittaa. Se on turvallinen hoitomuoto, sillä annettavat botuliinimäärät ovat äärettömän pieniä. Toimenpiteen jälkeen kainalossa voi esiintyä korkeintaan pientä puutumisen tunnetta. Botuliinitoksiinihoito toimii käytännössä kaikilla liikahikoilusta kärsivillä, mutta lääkkeen tehon kesto vaihtelee.

9 Ovatko hoidot kalliita?

Botuliinihoitoa annetaan käytännössä vain yksityispuolella. Hoidosta saa Kela-korvauksen, mutta siitä huolimatta hoitokerta kaikkine kuluineen maksaa potilaalle joitakin satoja euroja. Hoidon vaikutus kestää keskimäärin puoli vuotta, jonka jälkeen se voidaan uusia. Iontoforeesi-hoitoa saa julkisella puolella. Sitä annetaan sarjahoitona: aluksi pari kertaa viikossa ja sitten harvemmin. Potilas voi myös ostaa itselleen iontoforeesi-laitteen ja jatkaa hoitoja kotona. Laite maksaa noin 500 euroa.

10 Voiko hoitamattomasta liikahikoilusta olla jotain haittaa?

Jatkuva hikoileminen voi pahentaa atooppista ihottumaa tai muita ihosairauksia, mutta se ei altista uusille sairauksille. Liikahikoilun merkittävin haitta lienee se, että monet siitä kärsivät häpeävät sitä ja alkavat sen takia välttää erilaisia sosiaalisia tilanteita. Jos kotikonsteista ei ole hyötyä, kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärinhoitoon, koska apua on tarjolla.

Teksti: Maarit Vuoristo

Kuva: Fotolia

Asiantuntijana ihotautilääkäri Maria Huttunen.

Kommentoi »